Jak wynika z nowych odkryć przedstawionych przez Mohameda i wsp. w Tygodniu Chorób Trawiennych (DDW) 2024 (streszczenie Mo1149) i opublikowanych jednocześnie w czasopiśmie Choroby żołądkowo-jelitowe.
tło
„Rak jelita grubego nie jest już uważany za chorobę, która dotyka tylko osoby starsze” – wyjaśnił główny autor badania. Islam Muhammad, lekarz medycynyrezydentka chorób wewnętrznych na Uniwersytecie Missouri-Kansas City.
Do czynników ryzyka raka jelita grubego zalicza się występowanie w rodzinie chorób zapalnych jelit lub raka jelita grubego. Do modyfikowalnych czynników ryzyka zalicza się otyłość. Używanie tytoniu; spożycie alkoholu; Nawyki żywieniowe, takie jak spożywanie małych ilości błonnika, spożywanie przetworzonego mięsa lub napojów słodzonych cukrem oraz przestrzeganie diety wysokotłuszczowej. Ponadto możliwe czynniki zwiększające ryzyko raka jelita grubego obejmują siedzący tryb życia, obecność bakterii powodujących nowotwory, stosowanie antybiotyków i dodatków do żywności. Jednakże czynniki te nie są ściśle powiązane z rakiem jelita grubego.
Metody i wyniki badań
W nowym badaniu naukowcy wykorzystali dane z bazy danych Wonderland amerykańskiego Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom, aby odkryć trendy w zapadalności na raka jelita grubego u pacjentów w wieku od 10 do 44 lat w latach 1999–2020.
Naukowcy odkryli, że w okresie objętym badaniem częstość występowania raka jelita grubego wzrosła o 500% wśród pacjentów w wieku od 10 do 14 lat, o 333% wśród pacjentów w wieku od 15 do 19 lat i o 185% wśród pacjentów w wieku od 20 do 24 lat. W 2020 r. zaledwie u 0,6 na 100 000 osób w wieku od 10 do 14 lat zdiagnozowano raka jelita grubego w porównaniu z 0,1 na 100 000 osób w 1999 r. W latach 1999–2020 liczba rozpoznań raka jelita grubego wzrosła z 0,3 do 1,3 na 100 000 osób wśród pacjentów w wieku od 15 do 19 lat. . i 0,7 do 2,0 na 100 000 osób wśród pacjentów w wieku od 20 do 24 lat.
Wzrosty odnotowano także w wyższych grupach wiekowych, gdzie wskaźniki wzrosły o 71% do 6,5 na 100 000 osób wśród pacjentów w wieku od 30 do 34 lat i o 58% do 11,7 na 100 000 osób wśród pacjentów w wieku od 35 do 39 lat. Podczas gdy u pacjentów w wieku od 40 do 44 lat wskaźnik wzrostu był niższy i wyniósł 37%, w tej grupie wskaźnik infekcji był najwyższy, osiągając 20 na 100 000 osób w 2020 r.
Naukowcy podają, że najczęstszymi objawami raka jelita grubego u pacjentów we wczesnym stadium choroby są zmiany w rytmie wypróżnień (zaparcie lub biegunka), ból brzucha, krwawienie z odbytu i objawy niedokrwistości z niedoboru żelaza.
Wnioski
Chociaż liczba przypadków raka jelita grubego wśród pacjentów w wieku od 10 do 19 lat nie była wystarczająco wysoka, aby sugerować powszechne wykonywanie kolonoskopii, naukowcy podkreślili, że konieczne może być bardziej szczegółowe podejście.
„Ważne jest, aby społeczeństwo było świadome oznak i objawów raka jelita grubego” – podsumował dr Mohammed.
ujawnienie: Pełne informacje na temat autorów badania można znaleźć na stronie Gastrojournal.org.
„Odkrywca. Entuzjasta muzyki. Fan kawy. Specjalista od sieci. Miłośnik zombie.”
More Stories
Nowy raport WHO pokazuje, jak miasta przyczyniają się do postępu w zapobieganiu chorobom niezakaźnym i urazom
Naukowcy identyfikują „najlepszy punkt” bezpiecznej operacji po zawale serca
Badanie wykazało, że 20% dzieci chorych na zapalenie płuc nie otrzymuje antybiotyków