Jeśli chodzi o poprawę zdrowia kości, istnieją Dowód Sugerowanie spożywania suszonych śliwek jest dobrą opcją opartą na żywności, która pomaga zapobiegać złamaniom i osteoporozie.
Suszone śliwki nadal przyciągają uwagę w badaniach, ponieważ są dobre dla twoich kości.
Jedno z najnowszych badań nad owocem zostało opublikowane w tym roku w czasopiśmie „Postępy w żywieniu„W badaniach klinicznych wykazano, że spożywanie 10 suszonych śliwek dziennie przez rok poprawia gęstość kości” w przedramieniu i dolnym odcinku kręgosłupa oraz zmniejsza oznaki obrotu kostnego. „
„U kobiet po menopauzie niższy poziom estrogenów może nasilać stres oksydacyjny i stany zapalne, zwiększając ryzyko osłabienia kości, które może prowadzić do złamań” – mówi Connie Rogers, profesor nadzwyczajny nauk o żywieniu i fizjologii na Penn State University. powiedział w A Umowa na piśmie. „Włączenie suszonych śliwek do diety może pomóc chronić kości poprzez spowolnienie lub odwrócenie tego procesu”.
Osteoporoza to stan, w którym kości stają się słabe lub kruche, co może przytrafić się każdemu w każdym wieku, ale według naukowców częściej występuje u kobiet w wieku powyżej 50 lat. Choroba dotyka ponad 200 milionów kobiet na całym świecie i powoduje prawie dziewięć milionów. złamań co roku.
Chociaż osteoporoza jest tradycyjnie kojarzona z kobietami, może również dotyczyć mężczyzn.
Badanie opublikowane w 2021 r. w „medyczny dziennik żywnościBył jednym z pierwszych, którzy zbadali wpływ suszonych śliwek na zdrowie kości u mężczyzn.
„Po wielu latach badań nad pozytywnym wpływem suszonych śliwek na zdrowie kości u kobiet, bardzo się cieszymy, że suszone śliwki mogą również odgrywać korzystną rolę w zdrowiu kości mężczyzn” – Sherine Hochmand, profesor żywienia w stanie San Diego Uniwersytet, powiedział w Umowa na piśmie. „Z niecierpliwością czekamy na dalsze badania roli suszonych śliwek w zdrowiu kości u mężczyzn, aby zrozumieć mechanizmy, za pomocą których działają”.
The Szacunki Narodowej Fundacji Osteoporozy Ponad połowa Amerykanów w wieku powyżej 50 lat cierpi na osteoporozę lub niską masę kostną.
Chociaż nasz organizm pracuje nad utrzymaniem zdrowia kości, rozpad starych komórek kostnych w wieku 40 lat jest szybszy niż zdolność organizmu do wytwarzania nowych komórek. Według naukowców z Penn State brak równowagi może być spowodowany stanem zapalnym i stresem oksydacyjnym, który występuje, gdy wolne rodniki i przeciwutleniacze nie są w równowadze w organizmie.
Chociaż istnieją leki na osteoporozę, naukowcy twierdzą, że rośnie zainteresowanie sposobami leczenia tej choroby opartymi na żywności.
„Owoce i warzywa bogate w związki bioaktywne, takie jak kwas fenolowy, flawonoidy i karotenoidy, mogą pomóc w ochronie przed osteoporozą” – powiedziała Mary Jane D’Souza, profesor kinezjologii i fizjologii oraz jeden z autorów badania.
Suszone śliwki zawierają wiele wartości odżywczych, takich jak minerały, witamina K, związki fenolowe i błonnik pokarmowy – z których wszystkie mogą pomóc w przeciwdziałaniu niektórym skutkom starzenia.
„Odkrywca. Entuzjasta muzyki. Fan kawy. Specjalista od sieci. Miłośnik zombie.”
More Stories
Nowy raport WHO pokazuje, jak miasta przyczyniają się do postępu w zapobieganiu chorobom niezakaźnym i urazom
Naukowcy identyfikują „najlepszy punkt” bezpiecznej operacji po zawale serca
Badanie wykazało, że 20% dzieci chorych na zapalenie płuc nie otrzymuje antybiotyków