Od Wyoming po Maine epidemie wysoce zaraźliwej ptasiej grypy rozprzestrzeniły się w tym roku na farmy i stada przydomowe w Stanach Zjednoczonych, co skłoniło do uboju miliony kurczaków i indyków.
Iowa była poważnie uszkodzonyZ deklaracja katastrofy W niektórych prowincjach i stanach Pokazy ptaków na żywo odwołane W aranżacji, która może wpłynąć na słynne jarmarki państwowe.
Oto, co wiemy o ptasiej grypie.
Co to jest ptasia grypa?
Ptasia grypa, powszechnie znana jako ptasia grypa, jest wysoce zaraźliwym i śmiertelnym wirusem, który może polować na kurczaki, indyki i dzikie ptactwo, w tym kaczki i gęsi. Przenosi się przez wydzieliny z nosa, ślinę i odchody kałowe, które zdaniem ekspertów utrudniają jego powstrzymanie.
Objawy wirusa obejmują nagły wzrost śmiertelności stada, zmniejszoną produkcję jaj oraz zmniejszone spożycie paszy i wody.
Wirus Eurasian H5N1 jest blisko spokrewniony z Rasa azjatycka który od 2003 roku zainfekował setki ludzi, z których większość pracowała z zarażonym drobiem. to jest Rozprzestrzenianie się w Stanach Zjednoczonych Nie spodziewano się tego, ponieważ ogniska były wcześniej zgłaszane w Azji, na Bliskim Wschodzie iw Europie.
Czy dana osoba powinna być zaniepokojona urazem?
Zagrożenia dla ludzi są bardzo niskie, powiedział Ron Kane, członek wydziału i specjalista ds. rozwoju na Uniwersytecie Wisconsin na Wydziale Nauk o Zwierzętach i Mleczarstwie w Madison.
„Nie jest niemożliwe, aby ludzie zostali zakażeni tym wirusem, ale jest to bardzo rzadkie” – powiedział profesor Kane.
Centrum Kontroli i Prewencji Chorób poinformowało, że monitoruje ludzi w Stanach Zjednoczonych, którzy byli narażeni na kontakt z zakażonym drobiem i innymi ptakami. Jak dotąd nie znaleziono wśród nich żadnych przypadków infekcji H5N1, poinformowały Centra Kontroli i Prewencji Chorób.
Czy można bezpiecznie jeść drób i jajka?
Tak, według Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych, który Powiedział Prawidłowo przygotowany i ugotowany drób i jaja nie powinny stanowić zagrożenia dla konsumentów.
Agencja podała, że prawdopodobieństwo przedostania się zarażonego drobiu do łańcucha pokarmowego jest „bardzo niskie”. Zgodnie z wytycznymi federalnymi, Bezpieczeństwo żywności i usługi kontrolne, część Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych, jest odpowiedzialna za kontrolę całego drobiu sprzedawanego w handlu międzystanowym i zagranicznym. Według służby, która wskazała, że inspektorzy mają nieograniczony dostęp do tych obiektów, inspektorzy muszą być obecni przez cały czas trwania procesu uboju.
Według służb inspekcyjnych zakłady produkujące jaja podlegające przepisom federalnym muszą poddawać się codziennym inspekcjom raz na zmianę. Rządowe programy kontroli, które badają produkty drobiowe sprzedawane wyłącznie w kraju, w którym zostały wyprodukowane, są dodatkowo monitorowane przez USDA
Eksperci twierdzą, że ze względu na obowiązkowy ubój zarażonych stad wirus jest w tym czasie przede wszystkim problemem zdrowotnym zwierzęcia.
Jednak USDA zaleca Ugotuj drób do temperatury wewnętrznej 165 stopni Fahrenheita Aby zmniejszyć możliwość chorób przenoszonych drogą pokarmową.
Czy mogę oczekiwać, że zapłacę więcej za produkty drobiowe?
Ceny jaj poszybowały w górę, gdy epidemie ogarnęły Stany Zjednoczone w 2014 i 2015 roku. Według gazety z 25 marca, średnia cena dużego, wysokiej jakości białego jaja „rosła”. Krajowy Raport Detaliczny wydane przez USDA, jeśli infekcja rozprzestrzeni się na więcej stad, stwierdzili eksperci, mogą wystąpić pewne niedobory jaj. Ceny białego i ciemnego mięsa z kurczaka też były Wysokośćwedług ekspertów USDA, ostrzegał również, że ceny indyków mogą również stać się bardziej zmienne.
Jak wykrywany jest wirus?
Badanie na ptasią grypę zwykle obejmuje pobranie wymazu z pyska kurczaków i indyków oraz obszaru ich tchawicy. Próbki są wysyłane do laboratoriów diagnostycznych do analizy.
Ogniska choroby wykryto w kilkunastu stanach.
Na dzień 31 marca wysoce zjadliwą postać ptasiej grypy wykryto w 19 stanach, a strona śledzenia Pokazane utrzymywane przez Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych.
Według agencji łączna liczba ptaków w porażonych stadach – handlowych i przydomowych – osiągnęła ponad 17 milionów. Rzecznik Departamentu Rolnictwa USA potwierdził, że ptaki te będą musiały zostać poddane eutanazji, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się wirusa.
Amerykański Departament Rolnictwa poinformował, że komercyjny zakład produkcji jaj w hrabstwie Buena Vista w stanie Iowa stanowił największe zarażone stado i składało się z ponad 5,3 miliona kurcząt.
Producent jaj w hrabstwie Jefferson w stanie Wisconsin był następny na liście, z ponad 2,7 milionami kurczaków. Komercyjne stado drobiu w New Castle County w Dell było trzecim co do wielkości zarażonym stadem, liczącym ponad 1,1 miliona kurczaków.
Jak wypada porównanie tych epidemii z poprzednimi epidemiami?
ten Epidemie w 2014 i 2015 roku W Stanach Zjednoczonych obwiniano o straty sektora rolnego w wysokości 3 miliardów dolarów i uznano je za najbardziej niszczycielskie w historii kraju. Prawie 50 milionów ptaków padło z powodu wirusa lub konieczności ich uboju, większość z nich w stanie Iowa lub Minnesota.
Obecny ślad epidemii, rozciągający się od Środkowego Zachodu i Równin po północną Nową Anglię, budzi obawy.
„Myślę, że zdecydowanie obserwujemy większy zasięg geograficzny niż w latach 2014-2015” – powiedział dr Andrew Bowman, adiunkt w Ohio State University College of Veterinary Medicine.
Co można zrobić, aby powstrzymać rozprzestrzenianie się wirusa?
Na początku ubiegłego roku Departament Rolnictwa USA Ostrzegaj o możliwej epidemii ptasiej grypy Podkreślił zaostrzenie środków „bezpieczeństwa biologicznego” w celu ochrony stad kurcząt i indyków.
Środki bezpieczeństwa biologicznego obejmują ograniczenie dostępu do stad i wymaganie od pracowników gospodarstw rolnych przestrzegania ścisłych środków higieny, takich jak noszenie jednorazowych butów i kurtek. Eksperci twierdzą, że udostępnianie sprzętu rolniczego może przyczynić się do rozprzestrzeniania się wirusa. Podobnie jak robotnicy rolni, którzy zajmują się dzikimi ptakami, w tym podczas polowania.
„Niezależnie od tego, czy ograniczamy dostęp do paszy i źródła wody, a nawet tras ciężarówek, jak staramy się ograniczać te połączenia, które mogą rozprzestrzeniać patogeny między stadami, to wszystko jest naprawdę ważne” – powiedział dr Bowman. „W tym momencie każdy, kto produkuje drób, powinien pomyśleć o tym, jak poprawić swoje bezpieczeństwo biologiczne”.
Czy trzeba zabić miliony kurczaków i indyków?
Według USDA dotknięte chorobą ptaki mogą doświadczyć całkowitego paraliżu, obrzęku wokół oczu oraz skręcenia głowy i szyi. Eksperci twierdzą, że wirus jest wysoce zaraźliwy i nie ma innego wyjścia, jak pozbyć się zarażonych stad.
Metody obejmują spryskiwanie kurczaka i indyka pianą, która powoduje duszenie. W innych przypadkach dwutlenek węgla jest używany do zabijania ptaków, których tusze są często kompostowane lub umieszczane na wysypisku.
„To prawdopodobnie bardziej humanitarne niż pozwolić im umrzeć z powodu wirusa” – powiedział profesor Kane.
„Odkrywca. Entuzjasta muzyki. Fan kawy. Specjalista od sieci. Miłośnik zombie.”
More Stories
Nowy raport WHO pokazuje, jak miasta przyczyniają się do postępu w zapobieganiu chorobom niezakaźnym i urazom
Naukowcy identyfikują „najlepszy punkt” bezpiecznej operacji po zawale serca
Badanie wykazało, że 20% dzieci chorych na zapalenie płuc nie otrzymuje antybiotyków