Priorytetowo traktuj produkty bogate w błonnik. Porównując produkty oznaczone jako „pełnoziarniste”, powiedział dr Slavin, zawsze wybieraj te, które mają największą ilość błonnika. Pani Du dodała, że wysoka zawartość błonnika jest dobrym znakiem, że żywność zawiera dużą ilość pełnych ziaren.
Zwróć uwagę na kolejność elementów. W przypadku żywności zawierającej różnorodne składniki, szukaj pełnych ziaren na górze listy składników. Doe powiedział, że jeśli kilka pierwszych składników ma słowa takie jak „100 procent pełnego ziarna”, „mąka pełnoziarnista” lub „100 procent pełnoziarnistej mąki”, to dobry znak, że dokonujesz zdrowego wyboru.
Jeśli jedzenie zawiera głównie rafinowane ziarna (nieuważane za pełnoziarniste), takie jak biała mąka lub mąka kukurydziana, powiedział dr Slavin, nie oznacza to, że jest automatycznie niezdrowe. Jeśli ziarna są wzbogacone lub wzmocnione określonymi witaminami i minerałami, nadal mogą dodawać do ogólnego odżywiania. Należy jednak pamiętać, że rafinowane ziarna będą pozbawione błonnika.
Zacznij powoli i mieszaj rzeczy. Pani Feller powiedziała, że aby wprowadzić do swojej diety więcej produktów pełnoziarnistych, nie trzeba od razu całkowicie zmieniać nawyków żywieniowych. „Lubię zachęcać ludzi do myślenia o małych rzeczach, które mogliby dodać”. Może to oznaczać dodanie pełnoziarnistej przystawki do obiadu lub dodanie płatków owsianych do porannego koktajlu.
Jeśli nie jesteś przyzwyczajony do jedzenia pełnych ziaren, zacznij od łatwiejszych potraw, takich jak owies lub kukurydza, powiedziała pani Filler. Dodała, że jeśli niektóre ziarna nie pasują do twojej kultury jedzenia, to jest w porządku. Znajdź to, co działa dla Ciebie.
Jeśli zaczniesz się nudzić płatkami na talerzu, pomieszaj wszystko, powiedziała pani Feller. Jeśli masz dość brązowego ryżu, spróbuj dzikiego ryżu — lub zamień pełnoziarnisty chleb na pełnoziarnisty bochenek. Kontrast może sprawić, że wszystko będzie interesujące i zwiększyć prawdopodobieństwo spełnienia codziennych celów dotyczących pełnego ziarna.
„Dopóki staramy się być świadomi zdrowia, kiedy robimy zakupy spożywcze” i wprowadzamy niewielkie zmiany w czasie, zmiany te sumują się, powiedziała pani Du.
„Odkrywca. Entuzjasta muzyki. Fan kawy. Specjalista od sieci. Miłośnik zombie.”
More Stories
Nowy raport WHO pokazuje, jak miasta przyczyniają się do postępu w zapobieganiu chorobom niezakaźnym i urazom
Naukowcy identyfikują „najlepszy punkt” bezpiecznej operacji po zawale serca
Badanie wykazało, że 20% dzieci chorych na zapalenie płuc nie otrzymuje antybiotyków