Przycinanie pomaga zwalczać szkodniki ogrodowe. Zdjęcia/Getty Images.
WChociaż przycinanie jest zadaniem ogrodniczym zwykle kojarzonym z miesiącami zimowymi, przycinanie upraw letnich było istotną częścią mojej ogrodniczej podróży przez ostatnie trzy lata.
Cięcie moich owoców
Wegetacja podczas słonecznych miesięcy umożliwiła mi ograniczenie chorób i zwalczanie niepożądanych szkodników, dlatego oto moje wskazówki dotyczące skutecznego przycinania w letnim ogrodzie.
Szkodniki to sprytne małe stworzenia i warto poznać ich cykle życiowe, aby skuteczniej je wykrywać i zapobiegać.
Kiedy owady składają jaja, zwykle znajdują się one na spodniej stronie liści. Ma to na celu zapewnienie bezpieczeństwa i niezauważenia ich jaj i piskląt oraz zapewnienie im bezpośredniego źródła pożywienia po wykluciu, gotowego do przeżuwania naszych liści i młodych warzyw.
Kiedy wykluwają się jaja, młode zwykle zaczynają wchłaniać dobre pierwiastki z roślin, a rośliny wkrótce słabną, stając się bardziej podatne na choroby.
W tym przypadku pomocny może być regularny rytuał przycinania liści. Regularne usuwanie liści pozwala hodowcy ograniczyć inwazję szkodników i stres roślin, ponieważ pod liśćmi zwykle można znaleźć kokony, jaja, a nawet małe szkodniki.
Z mojego doświadczenia wynika, że warzywami, które najbardziej korzystają z letnich śliwek, są fasola, ogórki, arbuz, dynia, cukinia i pomidory. Odkryłem, że jest to najbardziej skuteczne i wydajne pod dużymi liśćmi ogórka, arbuza i dyni, często odsłaniając kolonie szkodników, które udało mi się opanować.
Przycinanie odpowiednich liści jest ważne, ale w miarę proste. Prostą zasadą, którą się kieruję, jest to, aby unikać umieszczania liści bezpośrednio na owocach, ponieważ działają one jak chłodzący cień i zapobiegają poparzeniom słonecznym. Zostawiam też tyle, żeby w roślinie zaszła fotosynteza, zazwyczaj wystarczą 2-4 liście.
Z mojego doświadczenia wynika, że warzywami, które najbardziej korzystają z letnich śliwek, są fasola, ogórki, arbuz, dynia, cukinia i pomidory. W zwalczaniu szkodników odkryłem, że jest to skuteczny sposób zwalczania szkodników pod dużymi liśćmi ogórków, melonów i dyni, często odsłaniając kolonie szkodników, które udało mi się opanować.
Czekam, aż roślina w pełni wyrośnie i wyda pierwsze owoce, zanim zabiorę się za zrywanie liści. Następnie co dwa tygodnie przycinam liście, które wyglądają niezdrowo, są przebarwione lub zwinięte.
Zawsze pamiętaj, aby spojrzeć z góry na poczwarki i zmiażdżyć je przed zastosowaniem kompostu lub bokashi, aby zapobiec wylęgu. Ostrym nożem lub nożyczkami odetnij liście w pobliżu łodyg. Zrób to w suchy dzień, najlepiej przy słabym wietrze, ponieważ umożliwi to szybkie zagojenie się rany i zapobiegnie przedostawaniu się chorób do rośliny.
Jeśli Twoje liście są chore na mączniaka prawdziwego lub wirusa mozaiki, zalecam spryskanie ich dobrym olejem przed ich usunięciem, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się chorób przenoszonych drogą powietrzną podczas ich przenoszenia.
W przypadku sadzonek pomidorów polecam nieco inne podejście. Zawsze odcinam dolne 30 cm liści, aby zapewnić przepływ powietrza, a następnie zostawiam liście, aby zakryły pomidory. Zawsze obcinam liście w suchy, wietrzny dzień i pamiętam, aby dać roślinie wystarczająco dużo czasu na wyschnięcie przed wieczorem.
Jeśli te liście są wolne od chorób, umieść je w wiadrze z wodą i pozostaw na 24 godziny, a następnie użyj tej wody do nakarmienia sadzonek pomidorów, które po prostu uwielbiają. Mój dziadek nauczył mnie tej niesamowitej sztuczki.
Pamiętaj, aby podlewać rośliny tylko od podstawy, aby korzenie mogły natychmiast je wchłonąć i uniknąć poparzenia roślin. Pomoże to również w zapobieganiu chorobom.
More Stories
Obietnice wyborcze Kamali Harris przypominają obietnice Jacindy Ardern
Wybory w USA: Joe Biden mógł pomóc Trumpowi w jego „śmieciowych” gafach.
Wydarzenie Trumpa w Madison Square Garden zostało zakłócone prymitywnymi uwagami wstępnymi