× Zamknąć
Źródło: Pixabay/CC0 domena publiczna
Z badania zaplanowanego na 2019 r. wynika, że nastolatki z rodzin o niskich dochodach nie mają bezpieczeństwa żywnościowego, a na najczęstszą postać chorób wątroby zapada dwukrotnie częściej niż nastolatki z rodzin o niskich dochodach, prawdopodobnie ze względu na ich uzależnienie od taniej, wysoko przetworzonej żywności. 2018. Prezentacja w Spotkanie wątroboweKtóre zostało zorganizowane przez Amerykańskie Stowarzyszenie Badań nad Chorób Wątroby.
Wydaje się, że udział w programie pomocy żywieniowej (Program pomocy w zakresie dodatkowego żywienia), znanym jako SNAP, chroni młodych ludzi przed chorobami wątroby.
„Związek między brakiem bezpieczeństwa żywnościowego a MASLD wynika najprawdopodobniej z braku możliwości zjedzenia zbilansowanego posiłku i konieczności kupowania taniej żywności” – powiedział Zubair Younesi, lekarz medycyny, profesor i przewodniczący rady dyrektorów ds. wątroby i badania nad otyłością w Beatty. Inova Health Program i główny autor badania. „Łącznie te czynniki mogą prowadzić do cyklu przejadania się wraz z nadmierną konsumpcją ultraprzetworzonej żywności oraz żywności i napojów słodzonych cukrem”.
Naukowcy przeanalizowali dane demograficzne, żywieniowe, dotyczące aktywności fizycznej i braku bezpieczeństwa żywnościowego w przypadku 771 nastolatków w ramach badania National Health and Nutrition Examination Survey przeprowadzonego w latach 2017–2018. Prawie 19% nastolatków zidentyfikowanych jako niepewnie żywieniowych cierpiało na schorzenie zwane brakiem równowagi lipidowej związanej z dysfunkcją metaboliczną. MASLD, wcześniej znana jako niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (NAFLD), występuje prawie dwukrotnie częściej niż u osób, które nie mają braków bezpieczeństwa żywnościowego.
U nastolatków mających brak bezpieczeństwa żywieniowego częściej występowały zaawansowane choroby wątroby – 2,8% w porównaniu z 0,3% nastolatków, którzy mieli mniej obaw związanych z dostępem do żywności.
Prawie wszyscy nastolatkowie zidentyfikowani jako niepewni bezpieczeństwa żywnościowego (98,9%) stwierdzili, że polegają na taniej żywności lub nie mogą uzyskać zbilansowanego posiłku, a ponad połowa stwierdziła, że nie jedzą wystarczająco dużo.
Analiza wykazała, że nie ma różnic w występowaniu chorób metabolicznych, takich jak otyłość i cukrzyca typu 2, w zależności od braku bezpieczeństwa żywnościowego, chociaż czynniki te zostały niezależnie powiązane z MASLD, która jest najczęstszą postacią choroby wątroby w Stanach Zjednoczonych. MASLD to nagromadzenie tłuszczu w wątrobie.
„Nasze ustalenia sugerują, że należy zrobić więcej, aby zapewnić wszystkim osobom uprawnionym i kwalifikującym się do programu SNAP należne im świadczenia” – stwierdził Yonsei. „SNAP może być narzędziem interwencyjnym pomagającym ulepszyć dietę nastolatków. Należy jednak kontynuować prace nad usuwaniem barier systemowych i strukturalnych, aby umożliwić lepszy dostęp do SNAP, a także zapewnić większą aktywność fizyczną w szkołach i programach pozaszkolnych”.
Doktor James Pike zaprezentuje badanie „Brak bezpieczeństwa żywnościowego i dochód gospodarstwa domowego znacząco zwiększają ryzyko niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby wśród dorastających dzieci w Stanach Zjednoczonych”, streszczenie 176, w niedzielę, 12 listopada o godzinie 11:00 czasu wschodniego.
Dostarczone przez Amerykańskie Stowarzyszenie Badań nad Chorób Wątroby
„Odkrywca. Entuzjasta muzyki. Fan kawy. Specjalista od sieci. Miłośnik zombie.”
More Stories
Bardziej ekologiczne wybory, bystrzejsze umysły: badania łączą zrównoważony rozwój i zdrowie mózgu
Coraz częstsza liczba chorób przenoszonych przez komary w Europie – jak bardzo martwią się naukowcy? | Transmisja
Badanie asocjacji całego genomu pozwala zidentyfikować genetyczne czynniki ryzyka demencji