× Zamknąć
Źródło: Pixabay/CC0 domena publiczna
Z badania zaplanowanego na 2019 r. wynika, że nastolatki z rodzin o niskich dochodach nie mają bezpieczeństwa żywnościowego, a na najczęstszą postać chorób wątroby zapada dwukrotnie częściej niż nastolatki z rodzin o niskich dochodach, prawdopodobnie ze względu na ich uzależnienie od taniej, wysoko przetworzonej żywności. 2018. Prezentacja w Spotkanie wątroboweKtóre zostało zorganizowane przez Amerykańskie Stowarzyszenie Badań nad Chorób Wątroby.
Wydaje się, że udział w programie pomocy żywieniowej (Program pomocy w zakresie dodatkowego żywienia), znanym jako SNAP, chroni młodych ludzi przed chorobami wątroby.
„Związek między brakiem bezpieczeństwa żywnościowego a MASLD wynika najprawdopodobniej z braku możliwości zjedzenia zbilansowanego posiłku i konieczności kupowania taniej żywności” – powiedział Zubair Younesi, lekarz medycyny, profesor i przewodniczący rady dyrektorów ds. wątroby i badania nad otyłością w Beatty. Inova Health Program i główny autor badania. „Łącznie te czynniki mogą prowadzić do cyklu przejadania się wraz z nadmierną konsumpcją ultraprzetworzonej żywności oraz żywności i napojów słodzonych cukrem”.
Naukowcy przeanalizowali dane demograficzne, żywieniowe, dotyczące aktywności fizycznej i braku bezpieczeństwa żywnościowego w przypadku 771 nastolatków w ramach badania National Health and Nutrition Examination Survey przeprowadzonego w latach 2017–2018. Prawie 19% nastolatków zidentyfikowanych jako niepewnie żywieniowych cierpiało na schorzenie zwane brakiem równowagi lipidowej związanej z dysfunkcją metaboliczną. MASLD, wcześniej znana jako niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (NAFLD), występuje prawie dwukrotnie częściej niż u osób, które nie mają braków bezpieczeństwa żywnościowego.
U nastolatków mających brak bezpieczeństwa żywieniowego częściej występowały zaawansowane choroby wątroby – 2,8% w porównaniu z 0,3% nastolatków, którzy mieli mniej obaw związanych z dostępem do żywności.
Prawie wszyscy nastolatkowie zidentyfikowani jako niepewni bezpieczeństwa żywnościowego (98,9%) stwierdzili, że polegają na taniej żywności lub nie mogą uzyskać zbilansowanego posiłku, a ponad połowa stwierdziła, że nie jedzą wystarczająco dużo.
Analiza wykazała, że nie ma różnic w występowaniu chorób metabolicznych, takich jak otyłość i cukrzyca typu 2, w zależności od braku bezpieczeństwa żywnościowego, chociaż czynniki te zostały niezależnie powiązane z MASLD, która jest najczęstszą postacią choroby wątroby w Stanach Zjednoczonych. MASLD to nagromadzenie tłuszczu w wątrobie.
„Nasze ustalenia sugerują, że należy zrobić więcej, aby zapewnić wszystkim osobom uprawnionym i kwalifikującym się do programu SNAP należne im świadczenia” – stwierdził Yonsei. „SNAP może być narzędziem interwencyjnym pomagającym ulepszyć dietę nastolatków. Należy jednak kontynuować prace nad usuwaniem barier systemowych i strukturalnych, aby umożliwić lepszy dostęp do SNAP, a także zapewnić większą aktywność fizyczną w szkołach i programach pozaszkolnych”.
Doktor James Pike zaprezentuje badanie „Brak bezpieczeństwa żywnościowego i dochód gospodarstwa domowego znacząco zwiększają ryzyko niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby wśród dorastających dzieci w Stanach Zjednoczonych”, streszczenie 176, w niedzielę, 12 listopada o godzinie 11:00 czasu wschodniego.
Dostarczone przez Amerykańskie Stowarzyszenie Badań nad Chorób Wątroby
„Odkrywca. Entuzjasta muzyki. Fan kawy. Specjalista od sieci. Miłośnik zombie.”
More Stories
Nowy raport WHO pokazuje, jak miasta przyczyniają się do postępu w zapobieganiu chorobom niezakaźnym i urazom
Naukowcy identyfikują „najlepszy punkt” bezpiecznej operacji po zawale serca
Badanie wykazało, że 20% dzieci chorych na zapalenie płuc nie otrzymuje antybiotyków