Nowe badania ujawniają, że poziom tłuszczu w mięśniach ciała – lub otyłość mięśniowa – może wskazywać na prawdopodobieństwo wystąpienia pogorszenia funkcji poznawczych w miarę starzenia się.
W badaniu opublikowanym w Dziennik Amerykańskiego Stowarzyszenia Geriatrii5-letni wzrost ilości tłuszczu zmagazynowanego w mięśniach czworogłowych był czynnikiem ryzyka pogorszenia funkcji poznawczych. Ryzyko to było niezależne od masy całkowitej, innych złogów tłuszczu i cech mięśni (takich jak siła lub masa mięśni), a także niezależne od tradycyjnych czynników ryzyka demencji.
Naukowcy ocenili otłuszczenie mięśni u 1634 dorosłych w wieku od 69 do 79 lat w latach 1 i 6 oraz ocenili ich funkcje poznawcze w latach 1, 3, 5, 8 i 10. Wzrost otłuszczenia mięśni od roku 1 do roku 6 był związany z szybszym. i większy spadek funkcji poznawczych w miarę upływu czasu. Wyniki były podobne dla białych i czarnych mężczyzn i kobiet.
Nasze dane wskazują, że otyłość mięśniowa odgrywa wyjątkową rolę w pogorszeniu funkcji poznawczych, inną niż inne rodzaje tłuszczu lub inne cechy mięśni.. Jeśli tak jest, następnym krokiem jest zrozumienie, w jaki sposób tłuszcz mięśniowy i mózg „rozmawiają” ze sobą oraz czy zmniejszenie otłuszczenia mięśni może również zmniejszyć ryzyko demencji.. „
Caterina Rosano, MD, MPH, autorka badań, School of Public Health, University of Pittsburgh
źródło:
Odniesienie do czasopisma:
Rosano, C. i in. (2023) Wzrost otyłości mięśniowo-szkieletowej i pogorszenia funkcji poznawczych w kohorcie starszych mężczyzn i kobiet. Dziennik Amerykańskiego Stowarzyszenia Geriatrii. doi.org/10.1111/jgs.18419.
„Odkrywca. Entuzjasta muzyki. Fan kawy. Specjalista od sieci. Miłośnik zombie.”
More Stories
Bardziej ekologiczne wybory, bystrzejsze umysły: badania łączą zrównoważony rozwój i zdrowie mózgu
Coraz częstsza liczba chorób przenoszonych przez komary w Europie – jak bardzo martwią się naukowcy? | Transmisja
Badanie asocjacji całego genomu pozwala zidentyfikować genetyczne czynniki ryzyka demencji