Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Badanie wykazało, że post przerywany wiąże się z większym ryzykiem śmierci z powodu chorób układu krążenia

Gwiazdy takie jak Jennifer Aniston i Elon Musk chwalą post przerywany, znany również jako plan 16:8, ze względu na jego wpływ na utratę wagi, ale nowe badanie kwestionuje jego rzekome korzyści zdrowotne. Meredith Clark Raporty.

Nowe badanie zakwestionowało rzekome korzyści zdrowotne Przerywany postPopularny Dieta głównie Gwiazdy go chwaliły I Nauczyciele zdrowia Obydwa.

Post przerywany jest dobrze znaną praktyką, polegającą na tym, że spożywasz cały posiłek w ciągu ośmiu godzin i pościsz przez pozostałe 16 godzin dnia. Jednak badanie Amerykańskie Stowarzyszenie Kardiologiczne Badanie opublikowane w poniedziałek (18 marca) wykazało, że ograniczenie czasu posiłków do zaledwie ośmiu godzin dziennie wiązało się z 91-procentowym wzrostem ryzyka śmierci z powodu chorób serca.

Naukowcy pod kierunkiem dr Victora Zhonga ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu Jiao Tong w Szanghaju przebadali prawie 20 000 dorosłych w Stanach Zjednoczonych, których średnia wieku wynosiła 49 lat, którzy przestrzegali postu okresowego, znanego również jako plan 16:8.

Jennifer Aniston powiedziała, że ​​pomija śniadanie w ramach planu przerywanego postu 16:8.  (Zdjęcie: Monica Schipper/FilmMagic za pośrednictwem Getty.)

Jak wynika z badania zaprezentowanego w Konferencja AHA na temat epidemiologii i zapobiegania W Chicago w stanie Illinois osoby, które ograniczyły jedzenie do ośmiu godzin dziennie, były o 91 procent bardziej narażone na śmierć z powodu chorób układu krążenia niż osoby, które jadły przez 12 lub 16 godzin. Wśród uczestników cierpiących na choroby układu krążenia czas jedzenia wynoszący od 8 do 10 godzin dziennie wiązał się z 66% zwiększonym ryzykiem śmierci z powodu chorób serca lub udaru mózgu.

READ  Rodzina dziewczynki chorej na przewlekłą chorobę płuc pilnie zbiera fundusze, aby spowolnić szkody

Tymczasem u osób chorych na raka, które jadły dłużej niż 16 godzin dziennie, ryzyko śmierci z powodu tej choroby było mniejsze. Naukowcy odkryli również, że jedzenie ograniczone w czasie nie zmniejsza ogólnego ryzyka śmierci z jakiejkolwiek przyczyny.

„Ograniczenie dziennego czasu jedzenia do krótkiego okresu, np. ośmiu godzin dziennie, zyskało w ostatnich latach popularność jako sposób na utratę wagi i poprawę zdrowia serca” – stwierdził główny badacz badania, dr Chung. „Jednak długoterminowe skutki zdrowotne ograniczonego czasowo jedzenia, w tym ryzyko śmierci z jakiejkolwiek przyczyny lub choroby układu krążenia, są nieznane”.

Najbogatszy człowiek świata, Elon Musk, opowiedział się za aplikacją Zero do stosowania okresowego postu.  (Zdjęcie: Michael Buckner/Variety za pośrednictwem Getty Images)

„Byliśmy zaskoczeni, gdy odkryliśmy, że osoby przestrzegające określonego ośmiogodzinnego harmonogramu jedzenia były bardziej narażone na śmierć z powodu chorób układu krążenia. Chociaż ten rodzaj diety jest popularny ze względu na potencjalne krótkoterminowe korzyści, nasze badania wyraźnie pokazują, że „w porównaniu do typowy zakres czasu jedzenia wynosi od 12 do 16 godzin dziennie, krótszy czas jedzenia nie był powiązany z dłuższym życiem” – powiedział.

W badaniu przeanalizowano dane uczestników National Health and Nutrition Examination Surveys w latach 2003–2018 i porównano je z bazą danych Narodowego Wskaźnika Śmierci prowadzoną przez Centers for Disease Control and Prevention, dotyczącą osób, które zmarły w Stanach Zjednoczonych w latach 2003–grudzień 2019 r.

Korzyści z postu wydają się być krótkotrwałe

Naukowcy przyznali, że wyniki badania były ograniczone, ponieważ opierało się na informacjach o wartości odżywczej zgłaszanych przez samych uczestników, a także nie skupiało się na innych czynnikach, które mogą odgrywać rolę dla zdrowia uczestników.

„Ogólnie rzecz biorąc, to badanie sugeruje, że jedzenie ograniczone w czasie może przynieść krótkoterminowe korzyści, ale długoterminowe szkodliwe skutki. Zaprezentowanie całego badania będzie ekscytujące” – powiedział dr Christopher D. Gardner, profesor katedry w Rheinburg-Farquhar Medycyna na Uniwersytecie Stanforda. Warto dowiedzieć się więcej o szczegółach analizy.”

READ  Zastosowanie ortogonalnej fluoroskopii dupleksowej i tomografii do oceny związku między morfologią stawu kolanowego a kinematyką rzepki u pacjentów z bólem rzepkowo-udowym.

„Jeden z takich szczegółów dotyczy jakości odżywczej typowych diet różnych podgrup uczestników. Bez tej informacji nie można określić, czy gęstość składników odżywczych jest alternatywnym wyjaśnieniem wyników, które obecnie skupiają się na oknie czasowym przyjmowania pokarmu. Po drugie , należy podkreślić, że klasyfikacja na różne okresy ograniczenia spożycia żywności została ustalona na podstawie zaledwie dwóch dni przyjmowania pokarmu.

Ryba z frytkami

Prawie połowę uczestników stanowili mężczyźni, a połowę kobiety. Około 73% uczestników to biali dorośli niebędący Latynosami, a 11% to Latynosi. Osiem procent uczestników stanowili czarnoskórzy dorośli niebędący Latynosami, a prawie siedem procent dorosłych zidentyfikowano jako inną rasę.

„Ważne byłoby również porównanie danych demograficznych i cech wyjściowych w grupach przypisanych do różnych okien żywieniowych ograniczonych czasowo” – dodała Gardner. „Na przykład, czy grupa z najkrótszym, ograniczonym czasowo oknem żywieniowym była wyjątkowa w porównaniu z osobami, które przestrzegały innych harmonogramów posiłków, pod względem masy ciała, stresu, tradycyjnych czynników ryzyka sercowo-naczyniowego lub innych czynników związanych z niekorzystnymi wynikami sercowo-naczyniowymi?”

„Te dodatkowe informacje pomogą lepiej zrozumieć potencjalny niezależny wpływ krótkiego, ograniczonego czasowo wzorca odżywiania opisanego w tym interesującym i prowokującym podsumowaniu”.

W czerwcu 2023 r. A.J Analizowano podobne badanie Utrata wagi Wyniki dla otyłych dorosłych, którzy stosowali post przerywany, w porównaniu z tradycyjnym liczeniem kalorii. Wyniki opublikowane w czasopiśmie Annals of Internal Medicine wykazały, że osoby, które stosowały ograniczone jedzenie przez osiem godzin, poprawiły wrażliwość na insulinę w porównaniu z osobami z grupy kontrolnej, które spożywały kalorie w dowolnym momencie przez 10 lub więcej godzin dziennie. . – © Niezależny