Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Badanie wykazało, że awokado może zmniejszać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych

Niedawne badanie wykazało, że spożywanie dwóch porcji awokado tygodniowo wiązało się z niższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych.

Badanie zostało opublikowane w Journal of the American Heart Association.

Awokado zawiera błonnik pokarmowy, wielonienasycone tłuszcze, zwłaszcza jednonienasycone (zdrowe tłuszcze) i inne korzystne składniki, które zostały powiązane z dobrym zdrowiem układu krążenia. Wcześniejsze badania kliniczne wykazały, że awokado ma pozytywny wpływ na czynniki ryzyka sercowo-naczyniowego, w tym wysoki poziom cholesterolu.

Naukowcy uważają, że jest to pierwsze duże, prospektywne badanie potwierdzające pozytywny związek między wyższym spożyciem awokado a rzadszymi zdarzeniami sercowo-naczyniowymi, takimi jak choroba wieńcowa i udar.

Przeczytaj także | Badanie mówi, że aktywność fizyczna i podróżowanie mogą pomóc ludziom radzić sobie z lękiem i depresją

powiedziała Lorena S., pracownik naukowy w Departamencie Żywienia w Harvard TH Chan School of Public Health w Bostonie.

„Są to szczególnie niezwykłe wyniki, ponieważ spożycie awokado gwałtownie wzrosło w Stanach Zjednoczonych w ciągu ostatnich 20 lat, według danych USDA” – dodała.

Przez 30 lat naukowcy obserwowali ponad 68 780 kobiet (w wieku od 30 do 55 lat) z badania Nurses’ Health Study i ponad 41 700 mężczyzn (w wieku od 40 do 75 lat) z badania Health Professionals Follow-up Study. Wszyscy uczestnicy badania byli wolni od raka, choroby wieńcowej i udaru mózgu na początku badania i mieszkali w Stanach Zjednoczonych.

Oglądaj | Ukryta odporność: badania dostarczają wskazówek na temat sposobu, w jaki niektórzy unikają infekcji Covid-19

Badacze udokumentowali 9185 przypadków choroby wieńcowej i 5290 udarów w ciągu ponad 30 lat obserwacji. Naukowcy ocenili dietę uczestników za pomocą kwestionariuszy dotyczących częstotliwości spożywania pokarmów, dostarczanych na początku badania, a następnie co cztery lata. Obliczyli ilość awokado z pozycji kwestionariusza, w której zapytano o ilość spożywanej ilości i częstotliwość. Jedna porcja to ½ awokado lub ½ szklanki awokado.

READ  Spodziewaj się wzrostu liczby chorób przenoszonych przez żywność z powodu zmian klimatycznych

Analiza wykazała:

1. Po rozważeniu szerokiego zakresu czynników ryzyka sercowo-naczyniowego i ogólnej diety, uczestnicy badania, którzy spożywali co najmniej dwie porcje awokado tygodniowo, mieli o 16% mniejsze ryzyko rozwoju choroby sercowo-naczyniowej i 21% mniejsze ryzyko choroby wieńcowej. tym, którzy nigdy lub rzadko jedli awokado.

2- Na podstawie modelowania statystycznego zastąpienie połowy dziennej porcji margaryny, masła, jajek, jogurtu, sera lub przetworów mięsnych, takich jak bekon, taką samą ilością awokado, wiązało się z 16% niższym ryzykiem chorób układu krążenia o 16% do 22% .

3. Zastąpienie pół porcji awokado dziennie równoważną ilością oliwy z oliwek, orzechów i innych olejów roślinnych nie przyniosło żadnych dodatkowych korzyści.

4. Nie zaobserwowano istotnego związku dotyczącego ryzyka udaru i ilości zjedzonego awokado.

„Wyniki badania dostarczyły dodatkowych wskazówek dla pracowników służby zdrowia do udziału. Sugerowanie zastąpienia niektórych środków do smarowania pieczywa i żywności zawierającej tłuszcze nasycone, takie jak ser i przetworzone mięso, awokado jest czymś, co lekarze i inni pracownicy służby zdrowia, tacy jak zarejestrowani dietetycy mogą zrobić, gdy spotykają się z pacjentami, zwłaszcza A, że awokado jest akceptowalnym jedzeniem.”

Przeczytaj także | „Może tylko hormony”: choroby ginekologiczne nie są diagnozowane

Dr Sherrill Anderson, MPH, FAHA, przewodniczący Rady Epidemiologii i Prewencji Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego.

„Pilnie potrzebujemy strategii poprawy spożycia zdrowych diet zalecanych przez AHA – takich jak dieta śródziemnomorska – bogatych w warzywa i owoce” – powiedział Anderson, profesor i dziekan Herbert Wertheim School of Public Health. Nauka o długowieczności człowieka na Uniwersytecie Kalifornijskim w San Diego.

„Chociaż żadna pojedyncza żywność nie jest odpowiedzią na rutynowo zdrową dietę, to badanie jest dowodem na to, że awokado ma potencjalne korzyści zdrowotne. Jest to obiecujące, ponieważ jest to powszechny, dostępny, pożądany składnik odżywczy, który jest łatwy do włączenia do posiłków spożywanych przez „wielu Amerykanów są w domu i w restauracjach” – podsumowała Cheryl.

READ  Test identyfikuje warianty COVID-19 w godzinach