Pierwsze australijskie badanie przeprowadzone przez naukowców z University of Queensland wykazało, że 8 procent próbek moczu pobranych od ogółu społeczeństwa zawierało powszechny kannabinoid.
dr Sarit Cassarzon i doktorant Garth Campbell z Uniwersytetu Queensland Queensland Alliance for Environmental Health Sciences Kierował zespołem, który przetestował próbki moczu od ponad 1800 Australijczyków i porównał je z 27 próbkami od rolników z Nowej Zelandii.
„Wykryliśmy niski poziom glifosatu, najpopularniejszego na świecie herbicydu chemicznego, w 8 procentach próbek australijskich” – powiedział dr Casierzon.
Dla porównania, w 98 procentach próbek pobranych od rolników z Nowej Zelandii bezpośrednio po rozpyleniu preparatów herbicydowych stwierdzono wysoki poziom glifosatu.
„Sugeruje to silny związek z narażeniem zawodowym na częstych użytkowników”.
Glifosat może być spożywany w żywności lub wodzie i wdychany lub wchłaniany przez skórę, gdy stosuje się produkty takie jak herbicydy.
nowo Raport Amerykańskie Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom wykazało, że ponad 80 procent próbek moczu pobranych od 2310 amerykańskich dzieci i dorosłych zawiera śladowe ilości glifosatu.
Naukowcy twierdzą, że ludzie nie powinni martwić się niskimi poziomami wykrytymi w australijskich próbkach, ale zaleca się stosowanie środków ostrożności.
Istnieje wiele sposobów na ograniczenie narażenia na chemikalia, których codziennie używamy w domu i ogrodzie.
Rolnicy lub każda inna osoba, która regularnie używa chemikaliów zawierających glifosat, powinna nosić okulary ochronne i rękawice ochronne oraz unikać wdychania pyłu i aerozolu.
Gorąco polecam również dodatkowe środki, w tym odzież ochronną, noszenie masek, mycie rąk po kontakcie z produktem zawierającym glifosat i upewnienie się, że jest on bezpiecznie przechowywany”.
Garth Campbell, Doktorant, Queensland Alliance for Environmental Health Sciences na University of Queensland
Dr Casierzon powiedział, że obecnie istnieją ograniczone dowody na to, jak glifosat wpływa na zdrowie człowieka.
„Ale dzięki zrozumieniu, w jaki sposób ludzie są narażeni, możemy zmniejszyć lub wyeliminować potencjalne ryzyko” – powiedziała.
„Mamy nadzieję, że nasze badania zostaną wykorzystane do informowania i ulepszania decyzji regulacyjnych dotyczących ochrony zdrowia Australijczyków”.
Badanie zostało sfinansowane przez Australian Research Council i opublikowane w ekologia uczelni.
źródło:
„Odkrywca. Entuzjasta muzyki. Fan kawy. Specjalista od sieci. Miłośnik zombie.”
More Stories
Nowy raport WHO pokazuje, jak miasta przyczyniają się do postępu w zapobieganiu chorobom niezakaźnym i urazom
Naukowcy identyfikują „najlepszy punkt” bezpiecznej operacji po zawale serca
Badanie wykazało, że 20% dzieci chorych na zapalenie płuc nie otrzymuje antybiotyków