Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Badanie pokazuje, że spożycie cukru wśród młodych ludzi spada, ale jego poziom pozostaje wyższy niż wytyczne WHO

Badanie pokazuje, że spożycie cukru wśród młodych ludzi spada, ale jego poziom pozostaje wyższy niż wytyczne WHO

Dieta bogata w cukier jest postrzegana jako czynnik ryzyka otyłości i chorób przewlekłych. Naukowcy z Uniwersytetu w Bonn przeanalizowali dane dotyczące spożycia cukru przez dzieci i młodzież w ramach długoterminowego badania i odkryli, że od 2010 r. spożycie cukru stale spada, ale nadal przekracza poziom zalecany przez Światową Organizację Zdrowia. Wyniki, które zostaną opublikowane w European Journal of Nutrition, są już dostępne w Internecie.

„Nasze badanie dotyczy spożycia wolnych cukrów. Istnieją kontrowersje co do tego, czy cukier, podobnie jak sól i tłuszcz, ma związek z rozwojem chorób przewlekłych”.


Dr Inès Bérard jest pracownikiem naukowym w Instytucie Nauk o Żywieniu i Żywności na Uniwersytecie w Bonn i główną autorką badania

Światowa Organizacja Zdrowia definiuje cukier jako dowolną formę cukru, w tym miód, syrop i koncentraty soków owocowych, dodawany przez producenta lub podczas przygotowywania potraw i napojów w domu. Do cukru wolnego zalicza się także cukier występujący naturalnie w sokach.

W ramach swojego projektu badacze z IEL przeanalizowali dane z dortmundzkiego badania dietetycznego i antropometrycznego podłużnego badania (DONALD). Badanie DONALD prowadzone jest od 1985 roku i gromadzi szczegółowe dane na temat odżywiania, metabolizmu, wzrostu i zdrowia dzieci i młodzieży. „Uczestnicy badania ważą i dokumentują wszystko, co jedzą i piją przez trzy kolejne dni w roku” – mówi dr Ute Nothlings, profesor epidemiologii żywienia w IEL. „Korzystając z wewnętrznej bazy danych o składnikach odżywczych naszego instytutu, jesteśmy w stanie oszacować spożycie niektórych składników odżywczych , w tym: To wolne cukry.

Spożycie cukru jest bardzo wysokie, zwłaszcza wśród nastolatków

Autorzy ocenili 4218 zestawów trzydniowych ważonych zapisów diet 751 dzieci i młodzieży w wieku od 3 do 18 lat w latach 2010-2023. Dr Bérard zauważa: „Nasze ustalenia wskazują, że spożycie darmowego cukru w ​​dalszym ciągu spada, ale średnie dzienne spożycie w dalszym ciągu przekracza poziom zalecany przez Światową Organizację Zdrowia i Niemieckie Towarzystwo Żywieniowe (Deutsche Gesellschaft für Ernährung, DGE) maksymalnie o 10%. całkowitego dziennego spożycia energii.”

READ  Endokrynopatie u dziecka po anatomicznej półsferektomii w leczeniu zapalenia mózgu Rasmussena: opis przypadku.

Już analiza przeprowadzona na Indeksie Donalda w 2019 roku wykazała, że ​​spożycie cukru wolnego spada od 2005 roku, a następnie w 2016 roku zidentyfikowano średnią wartość około 16% dziennego spożycia energii. Wartość ta następnie spadła do 11,7%. Badacze stawiają hipotezę, że tendencję tę można wytłumaczyć zwiększoną świadomością konsekwencji zdrowotnych nadmiernego spożycia napojów słodzonych cukrem i niektórych innych pokarmów zawierających cukier.

Chociaż spadek z pewnością oznacza duży postęp, istnieją zauważalne różnice między grupami wiekowymi, zauważa profesor Noothlings, dyrektor badania Donalda, rzecznik Interdyscyplinarnego Obszaru Badawczego (TRA) na rzecz Zrównoważonej Przyszłości i członek Interdyscyplinarnego Obszaru Badawczego ds. Życia i Zdrowia na Uniwersytecie w Bonn: „W okresie obserwacji „Zaobserwowaliśmy stosunkowo wysokie spożycie wolnych cukrów, w niektórych przypadkach wynoszące około 15 procent dziennego spożycia energii, szczególnie wśród młodzieży w wieku od sześciu do 14 lat, a następnie spożycie znacznie spada wraz z wiekiem .”

Rzeczywiste spożycie cukru będzie prawdopodobnie wyższe

Odkrycia potwierdzają cel trwającej inicjatywy politycznej rządu federalnego mającej na celu zmniejszenie zawartości cukru w ​​płatkach śniadaniowych, słodzonych produktach mlecznych, napojach bezalkoholowych i napojach owocowych o co najmniej 15 procent do 2025 r. Naukowcy sugerują, że rzeczywiste spożycie cukru może być wyższe niż – sugerują dane z badania, częściowo dlatego, że istnieje możliwość, że uczestnicy badania nie zgłaszali tego, co jedzą. Ponadto badanie nie jest reprezentatywne dla całej społeczności, ponieważ projekt tego dużego badania faworyzuje udział rodzin o nieco wyższym statusie społeczno-ekonomicznym, które są ogólnie bardziej świadome kwestii odżywiania i zdrowia.

źródło:

Odniesienie w czasopiśmie:

Berar, pierwszy, i in(2024). Zmniejszone spożycie cukru wolnego wśród dzieci i młodzieży w Niemczech – aktualne wyniki badania Donalda. Europejski dziennik żywienia. doi.org/10.1007/s00394-024-03456-1.