Dieta bogata w cukier jest postrzegana jako czynnik ryzyka otyłości i chorób przewlekłych. Naukowcy z Uniwersytetu w Bonn przeanalizowali dane dotyczące spożycia cukru przez dzieci i młodzież w ramach długoterminowego badania i odkryli, że od 2010 r. spożycie cukru stale spada, ale nadal przekracza poziom zalecany przez Światową Organizację Zdrowia. Wyniki, które zostaną opublikowane w European Journal of Nutrition, są już dostępne w Internecie.
„Nasze badanie dotyczy spożycia wolnych cukrów. Istnieją kontrowersje co do tego, czy cukier, podobnie jak sól i tłuszcz, ma związek z rozwojem chorób przewlekłych”.
Dr Inès Bérard jest pracownikiem naukowym w Instytucie Nauk o Żywieniu i Żywności na Uniwersytecie w Bonn i główną autorką badania
Światowa Organizacja Zdrowia definiuje cukier jako dowolną formę cukru, w tym miód, syrop i koncentraty soków owocowych, dodawany przez producenta lub podczas przygotowywania potraw i napojów w domu. Do cukru wolnego zalicza się także cukier występujący naturalnie w sokach.
W ramach swojego projektu badacze z IEL przeanalizowali dane z dortmundzkiego badania dietetycznego i antropometrycznego podłużnego badania (DONALD). Badanie DONALD prowadzone jest od 1985 roku i gromadzi szczegółowe dane na temat odżywiania, metabolizmu, wzrostu i zdrowia dzieci i młodzieży. „Uczestnicy badania ważą i dokumentują wszystko, co jedzą i piją przez trzy kolejne dni w roku” – mówi dr Ute Nothlings, profesor epidemiologii żywienia w IEL. „Korzystając z wewnętrznej bazy danych o składnikach odżywczych naszego instytutu, jesteśmy w stanie oszacować spożycie niektórych składników odżywczych , w tym: To wolne cukry.
Spożycie cukru jest bardzo wysokie, zwłaszcza wśród nastolatków
Autorzy ocenili 4218 zestawów trzydniowych ważonych zapisów diet 751 dzieci i młodzieży w wieku od 3 do 18 lat w latach 2010-2023. Dr Bérard zauważa: „Nasze ustalenia wskazują, że spożycie darmowego cukru w dalszym ciągu spada, ale średnie dzienne spożycie w dalszym ciągu przekracza poziom zalecany przez Światową Organizację Zdrowia i Niemieckie Towarzystwo Żywieniowe (Deutsche Gesellschaft für Ernährung, DGE) maksymalnie o 10%. całkowitego dziennego spożycia energii.”
Już analiza przeprowadzona na Indeksie Donalda w 2019 roku wykazała, że spożycie cukru wolnego spada od 2005 roku, a następnie w 2016 roku zidentyfikowano średnią wartość około 16% dziennego spożycia energii. Wartość ta następnie spadła do 11,7%. Badacze stawiają hipotezę, że tendencję tę można wytłumaczyć zwiększoną świadomością konsekwencji zdrowotnych nadmiernego spożycia napojów słodzonych cukrem i niektórych innych pokarmów zawierających cukier.
Chociaż spadek z pewnością oznacza duży postęp, istnieją zauważalne różnice między grupami wiekowymi, zauważa profesor Noothlings, dyrektor badania Donalda, rzecznik Interdyscyplinarnego Obszaru Badawczego (TRA) na rzecz Zrównoważonej Przyszłości i członek Interdyscyplinarnego Obszaru Badawczego ds. Życia i Zdrowia na Uniwersytecie w Bonn: „W okresie obserwacji „Zaobserwowaliśmy stosunkowo wysokie spożycie wolnych cukrów, w niektórych przypadkach wynoszące około 15 procent dziennego spożycia energii, szczególnie wśród młodzieży w wieku od sześciu do 14 lat, a następnie spożycie znacznie spada wraz z wiekiem .”
Rzeczywiste spożycie cukru będzie prawdopodobnie wyższe
Odkrycia potwierdzają cel trwającej inicjatywy politycznej rządu federalnego mającej na celu zmniejszenie zawartości cukru w płatkach śniadaniowych, słodzonych produktach mlecznych, napojach bezalkoholowych i napojach owocowych o co najmniej 15 procent do 2025 r. Naukowcy sugerują, że rzeczywiste spożycie cukru może być wyższe niż – sugerują dane z badania, częściowo dlatego, że istnieje możliwość, że uczestnicy badania nie zgłaszali tego, co jedzą. Ponadto badanie nie jest reprezentatywne dla całej społeczności, ponieważ projekt tego dużego badania faworyzuje udział rodzin o nieco wyższym statusie społeczno-ekonomicznym, które są ogólnie bardziej świadome kwestii odżywiania i zdrowia.
źródło:
Odniesienie w czasopiśmie:
Berar, pierwszy, i in(2024). Zmniejszone spożycie cukru wolnego wśród dzieci i młodzieży w Niemczech – aktualne wyniki badania Donalda. Europejski dziennik żywienia. doi.org/10.1007/s00394-024-03456-1.
„Odkrywca. Entuzjasta muzyki. Fan kawy. Specjalista od sieci. Miłośnik zombie.”
More Stories
Nowy raport WHO pokazuje, jak miasta przyczyniają się do postępu w zapobieganiu chorobom niezakaźnym i urazom
Naukowcy identyfikują „najlepszy punkt” bezpiecznej operacji po zawale serca
Badanie wykazało, że 20% dzieci chorych na zapalenie płuc nie otrzymuje antybiotyków