Naukowcy zwrócili ostatnio uwagę na rolę zakażonych osób mających kontakt z żywnością w wybuchu epidemii norowirusa w Hiszpanii.
W 2018 r. w tym samym ośrodku w Lleidzie w Hiszpanii wystąpiły dwa ogniska zapalenia żołądka i jelit. Najczęstszymi objawami były ból brzucha, wymioty i nudności.
Pierwsza epidemia była związana ze spożyciem sałatek, druga z omletami serowymi.
Norowirus wykryto metodą RT-PCR i zsekwencjonowano w obu grupach studentów oraz u osób zajmujących się żywnością, które przygotowywały posiłki – wynika z badania opublikowanego w czasopiśmie Dziennik raportów naukowych.
Szczegóły pierwszego wybuchu epidemii
W kwietniu 2018 r. Służba Nadzoru Epidemiologicznego miast Lleida, Alt-Pirinho i Arran otrzymała zgłoszenie o możliwym wybuchu ostrego zapalenia żołądka i jelit u grupy uczniów szkoły średniej w Lleidzie, którzy uczęszczali do obozu wczasowego. Tydzień później w tej samej placówce zgłoszono kolejną epidemię, która dotknęła inną grupę z tej samej szkoły.
Pierwsze ognisko obejmujące 19 pacjentów zgłoszono dwa dni po przybyciu na miejsce. Zgłoszono drugą epidemię z 12 przypadkami. W obozie pracowało dwóch pracowników zajmujących się żywnością.
W przypadku pierwszej epidemii przeanalizowano 29 ankiet 32 członków grupy, a zachorowało 26 osób. Uczniowie mają od 12 do 13 lat, a trzech nauczycieli od 43 do 53 lat.
Ustalając punkt narażenia podczas spożycia sałatki, obliczono okres inkubacji dla 22 przypadków, średnio wynoszący 31 godzin i w zakresie od 27 do 46 godzin. Analiza wirusowa wykryła norowirusa w pięciu próbkach kału od pacjentów. Przeprowadzono analizę próbki sałatki, której wyniki były negatywne.
U pierwszego terapeuty objawy ostrego zapalenia żołądka i jelit wystąpiły dzień przed przybyciem pierwszej grupy szkolnej, natomiast drugi terapeuta dzień po przybyciu. Próbki kału od obu osób dały wynik negatywny.
Wyniki drugiej epidemii
W drugim ognisku zbadano 23 wymazy, a zachorowało 16 osób. Uczestnicy mieli 12 i 13 lat.
Aby określić źródło narażenia podczas jedzenia omletu, średni okres inkubacji u 15 pacjentów wynosił 28 godzin i wahał się od 16 do 49 godzin. W czterech próbkach kału od pacjentów wykryto norowirusa. Nie można było przeanalizować omletu z serem.
Próbki kału od obu osób zajmujących się żywnością dały wynik pozytywny na obecność norowirusa. Podczas kontroli po drugiej epidemii, podobnie jak podczas poprzedniej wizyty, umywalki i miejsca do mycia rąk w kuchni nie były wyposażone w dozowniki na mydło i ręczniki papierowe. Zwrócono także uwagę na nieprzestrzeganie instrukcji stosowania środków dezynfekcyjnych do czyszczenia powierzchni i poproszono firmę o przybycie w celu dezynfekcji kuchni i łazienek.
Naukowcy twierdzą, że aby uniknąć kolejnych ognisk choroby w tym samym obiekcie, pracownicy branży spożywczej z objawami zapalenia żołądka i jelit nie powinni zgłaszać się do pracy przez maksymalnie 48 godzin po ustąpieniu objawów.
„Niezbędne jest również, aby wszędzie były dostępne odpowiednie urządzenia do prawidłowego mycia rąk (dozowniki mydła i suszarki do rąk). Ustalenia te podkreślają znaczenie wyłączania z pracy osób mających kontakt z żywnością z zapaleniem żołądka i jelit, dostępności odpowiednich mechanizmów do mycia rąk i prawidłowego czyszczenia powierzchni – dodali.
(Aby zapisać się na bezpłatną subskrypcję Wiadomości o bezpieczeństwie żywności, Kliknij tutaj.)
„Odkrywca. Entuzjasta muzyki. Fan kawy. Specjalista od sieci. Miłośnik zombie.”
More Stories
Nowy raport WHO pokazuje, jak miasta przyczyniają się do postępu w zapobieganiu chorobom niezakaźnym i urazom
Naukowcy identyfikują „najlepszy punkt” bezpiecznej operacji po zawale serca
Badanie wykazało, że 20% dzieci chorych na zapalenie płuc nie otrzymuje antybiotyków