Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Badanie pokazuje, że osoby mające kontakt z żywnością przyczyniły się do wybuchu epidemii norowirusa

Badanie pokazuje, że osoby mające kontakt z żywnością przyczyniły się do wybuchu epidemii norowirusa

Naukowcy zwrócili ostatnio uwagę na rolę zakażonych osób mających kontakt z żywnością w wybuchu epidemii norowirusa w Hiszpanii.

W 2018 r. w tym samym ośrodku w Lleidzie w Hiszpanii wystąpiły dwa ogniska zapalenia żołądka i jelit. Najczęstszymi objawami były ból brzucha, wymioty i nudności.

Pierwsza epidemia była związana ze spożyciem sałatek, druga z omletami serowymi.

Norowirus wykryto metodą RT-PCR i zsekwencjonowano w obu grupach studentów oraz u osób zajmujących się żywnością, które przygotowywały posiłki – wynika z badania opublikowanego w czasopiśmie Dziennik raportów naukowych.

Szczegóły pierwszego wybuchu epidemii
W kwietniu 2018 r. Służba Nadzoru Epidemiologicznego miast Lleida, Alt-Pirinho i Arran otrzymała zgłoszenie o możliwym wybuchu ostrego zapalenia żołądka i jelit u grupy uczniów szkoły średniej w Lleidzie, którzy uczęszczali do obozu wczasowego. Tydzień później w tej samej placówce zgłoszono kolejną epidemię, która dotknęła inną grupę z tej samej szkoły.

Pierwsze ognisko obejmujące 19 pacjentów zgłoszono dwa dni po przybyciu na miejsce. Zgłoszono drugą epidemię z 12 przypadkami. W obozie pracowało dwóch pracowników zajmujących się żywnością.

W przypadku pierwszej epidemii przeanalizowano 29 ankiet 32 ​​członków grupy, a zachorowało 26 osób. Uczniowie mają od 12 do 13 lat, a trzech nauczycieli od 43 do 53 lat.

Ustalając punkt narażenia podczas spożycia sałatki, obliczono okres inkubacji dla 22 przypadków, średnio wynoszący 31 godzin i w zakresie od 27 do 46 godzin. Analiza wirusowa wykryła norowirusa w pięciu próbkach kału od pacjentów. Przeprowadzono analizę próbki sałatki, której wyniki były negatywne.

U pierwszego terapeuty objawy ostrego zapalenia żołądka i jelit wystąpiły dzień przed przybyciem pierwszej grupy szkolnej, natomiast drugi terapeuta dzień po przybyciu. Próbki kału od obu osób dały wynik negatywny.

Wyniki drugiej epidemii
W drugim ognisku zbadano 23 wymazy, a zachorowało 16 osób. Uczestnicy mieli 12 i 13 lat.

Aby określić źródło narażenia podczas jedzenia omletu, średni okres inkubacji u 15 pacjentów wynosił 28 godzin i wahał się od 16 do 49 godzin. W czterech próbkach kału od pacjentów wykryto norowirusa. Nie można było przeanalizować omletu z serem.

READ  Dziewiętnastoletnia odporność na niekorzystne skutki promieniowania po pięciofrakcyjnej ponownej radiochirurgii z dawką 43,6 Gy w przypadku progresji miejscowej po wcześniejszej trzyfrakcyjnej radiochirurgii z powodu przerzutów do mózgu z powodu ujemnego gruczolakoraka płuc.

Próbki kału od obu osób zajmujących się żywnością dały wynik pozytywny na obecność norowirusa. Podczas kontroli po drugiej epidemii, podobnie jak podczas poprzedniej wizyty, umywalki i miejsca do mycia rąk w kuchni nie były wyposażone w dozowniki na mydło i ręczniki papierowe. Zwrócono także uwagę na nieprzestrzeganie instrukcji stosowania środków dezynfekcyjnych do czyszczenia powierzchni i poproszono firmę o przybycie w celu dezynfekcji kuchni i łazienek.

Naukowcy twierdzą, że aby uniknąć kolejnych ognisk choroby w tym samym obiekcie, pracownicy branży spożywczej z objawami zapalenia żołądka i jelit nie powinni zgłaszać się do pracy przez maksymalnie 48 godzin po ustąpieniu objawów.

„Niezbędne jest również, aby wszędzie były dostępne odpowiednie urządzenia do prawidłowego mycia rąk (dozowniki mydła i suszarki do rąk). Ustalenia te podkreślają znaczenie wyłączania z pracy osób mających kontakt z żywnością z zapaleniem żołądka i jelit, dostępności odpowiednich mechanizmów do mycia rąk i prawidłowego czyszczenia powierzchni – dodali.

(Aby zapisać się na bezpłatną subskrypcję Wiadomości o bezpieczeństwie żywności, Kliknij tutaj.)