Naukowcy odkryli, że znaczna liczba zdrowych osób starszych ma podwyższony poziom HsCRP (białka C-reaktywnego o wysokiej czułości), markera zapalenia i ryzyka sercowo-naczyniowego, zawału serca i udaru mózgu. Potwierdza to hipotezę, że starzenie się jest związane z przewlekłym stanem zapalnym niskiego stopnia.
Wzbogać jednak dietę o Synbiotec SenbioMieszanka 1:1 Lacticaseibacillus rhamnosusIMC 501 i Lacticaseibacillus paracaseiIMC 502 doprowadził do znacznego obniżenia poziomów HsCRP w okresie sześciu miesięcy, zgodnie z danymi opublikowanymi w Journal of Applied Microbiology.
Nowość nowego badania polegała na tym, że wprowadzono wiele różnych sposobów spożywania mieszanki probiotycznej przez osoby starsze: w ramach projektu wprowadzono sześć różnych produktów spożywczych, w tym jogurt, mozzarellę, soki owocowe, ser ricotta i salę primo. Ser i czekolada. Wszystkie zostały opracowane tak, aby dostarczać 5 miliardów żywych komórek na dzienną dawkę. Uczestnikom zapewniono również suplementy diety w postaci kapsułek. Uczestnicy otrzymywali co tydzień sześć różnych rodzajów probiotyków (lub placebo) do przyjmowania raz dziennie.
„Wykazano, że probiocynor jest idealnym wsparciem dla zdrowego starzenia się i może mieć znaczący wpływ na społeczny system opieki zdrowotnej” Pisali naukowcy z Uniwersytetu Camerino i Synbiotec Srl.
40% ogólnej populacji w krajach zachodnich cierpi na zaburzenia czynnościowe, takie jak niestrawność i zespół jelita drażliwego, które obejmują zaparcia, wzdęcia, złe trawienie, bóle żołądkowo-jelitowe i okresową biegunkę.
„Połączenie wiedzy na temat wpływu diety na starzenie się i jej potencjalnej roli w zapobieganiu chorobom związanym z wiekiem otworzy drogę do uczynienia mikroorganizmów celem interwencji mającej na celu poprawę samopoczucia osób starszych”.
Szczegóły badania
Naukowcy zrekrutowali 97 zdrowych starszych dorosłych Włochów do udziału w badaniu z podwójnie ślepą próbą, kontrolowanym placebo. Uczestnicy zostali losowo przypisani do grupy probiotyków (n = 59) lub grupy placebo (n = 38) na sześć miesięcy.
Wyniki pokazały, że plik SenbioUczestnicy-konsumenci mieli znaczny wzrost poziomu pałeczek kwasu mlekowego i bifidobakterii w stolcu. Dalsza analiza wykazała, że grupa probiotyków miała niższy poziom ProteobakterieSześć miesięcy później.
Oprócz poziomów AkkermansiaceaeA BifidobacteriaceaeByły wyższe w grupie probiotycznej.
Naukowcy odkryli również, że poziomy krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA) i kwasu masłowego w szczególności były znacznie wyższe po sześciu miesiącach suplementacji probiotykami.
„Ogólnie rzecz biorąc, badanie to potwierdza korzystne działanie przeciwzapalne długoterminowej diety opartej na wzbogaconej żywności funkcjonalnej Senbio Poprzez modulację flory jelitowej, a następnie wzrost produkcji SCFA” Naukowcy podsumowali.
źródło: Journal of Applied Microbiology
Opublikowane online przed drukiem, doi: https://doi.org/10.1111/jam.15747
Wpływ diety probiotycznej na zdrowie osób starszych: Projekt Probiosignor.
Autorzy: C. Salvesi i in.
„Odkrywca. Entuzjasta muzyki. Fan kawy. Specjalista od sieci. Miłośnik zombie.”
More Stories
Nowy raport WHO pokazuje, jak miasta przyczyniają się do postępu w zapobieganiu chorobom niezakaźnym i urazom
Naukowcy identyfikują „najlepszy punkt” bezpiecznej operacji po zawale serca
Badanie wykazało, że 20% dzieci chorych na zapalenie płuc nie otrzymuje antybiotyków