Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Badanie mówi, że Wielka Brytania porzuca produkcję szampana z powodu zmian klimatycznych

Badanie mówi, że Wielka Brytania porzuca produkcję szampana z powodu zmian klimatycznych

Nowe badanie wykazało, że Wielka Brytania może usunąć najważniejsze regiony produkujące wino we Francji, takie jak Szampan i Burgundia, ze względu na skutki zmian klimatycznych.

Badanie odporności na klimat w sektorze wina w Wielkiej Brytanii wykazało, że rosnące temperatury w nadchodzących latach mogą sprawić, że Wielka Brytania stanie się głównym graczem w produkcji wina wysokiej jakości.

Patrząc na prognozy klimatyczne, naukowcy stwierdzili, że temperatury w regionach uprawy winorośli w Wielkiej Brytanii mogą wzrosnąć o 1,4 stopnia Celsjusza do 2040 r. – oprócz wzrostu o jeden stopień od lat 80. XX wieku.

Oznacza to, że ilość cukru w ​​brytyjskich winogronach będzie bardziej zgodna z lepszą jakością wina i wyższą zawartością alkoholu.

Główny badacz, profesor Stephen Dorling, powiedział: „Produkcja tutaj, w Wielkiej Brytanii, była w stanie wyprodukować wino musujące bardzo podobne do tego produkowanego w szampanie.

„Klimat coraz bardziej pomaga nadążać za tą francuską produkcją” – dodał.

Naukowcy zauważają, że najlepsze regiony uprawy winogron Pinot Noir i Chardonnay – dwóch podstawowych składników do produkcji szampana – przesuną się dalej na północ od Francji.

Powiedzieli, że nadal wysokiej jakości czerwone wino może być możliwe dzięki oczekiwaniom środowiskowym, nazywając to „świętym Graalem”.

Profesor Doering napisał: „W tym kraju nie słynęliśmy z produkcji czerwonego wina, ale zmieniający się klimat stwarza ku temu okazję”.

Wcześniejsze badania ostrzegały, że zmiany klimatyczne spowodująnieokreślone ryzyko[s]Dla producentów wina z Wielkiej Brytanii.

„Zmiany klimatyczne prawdopodobnie spowodują więcej skrajności, a tym samym jeszcze bardziej zagrożą stabilności produkcji” – napisali w 2016 roku.

Profesor Dorling wezwał winiarzy z Wielkiej Brytanii do sadzenia większej ilości winorośli, aby wykorzystać spodziewany wzrost temperatury w ciągu najbliższych dwóch dekad.

„Kiedy sadzimy winorośl, ma ona od 20 do 30 lat, więc musimy podjąć właściwą decyzję dotyczącą tego, co zamierzamy zasadzić, ponieważ będzie z nami przez jakiś czas” – powiedział.

W 2021 r. winnice obejmowały około 3800 hektarów ziemi w Wielkiej Brytanii, zgodnie z badaniem odporności klimatycznej sektora wina w Wielkiej Brytanii.

To wzrost o blisko 400% w stosunku do poziomów z 2004 roku – rok temu zaczęło dominować wino musujące.

Rok 2018 był rekordowy dla produkcji wina w Wielkiej Brytanii. Niezwykle długie, gorące lato po raz pierwszy w Wielkiej Brytanii wyprodukowało ponad 15,6 miliona butelek.

Wyższe temperatury latem i mniej chorób w winnicach prowadziły do ​​wyższych plonów, a tym samym do większej ilości wina.

W latach 2021-2040 badanie przewiduje, że brytyjski przemysł winiarski będzie miał wino tak dobre jak 2018 w 60-75% sezonów, dzięki czemu produkt końcowy będzie bardziej spójny.

Wielka Brytania ma znacznie mniej ziemi pod winnicami niż inne kraje produkujące wino, co oznacza, że ​​przemysł ma tendencję do przedkładania jakości nad ilość.

Brytyjskie winnice raczej nie produkują butelek poniżej 10 funtów (około 12 dolarów) na półki supermarketów, zauważa AP.

Euronews informował wcześniej, że Brexit i Covid stwarzają wyzwania dla branży wina musującego w Wielkiej Brytanii, takie jak Brak siły roboczej, utrata ładunku, biurokratyczny ból głowy.