Nowe badanie wykazało, że Wielka Brytania może usunąć najważniejsze regiony produkujące wino we Francji, takie jak Szampan i Burgundia, ze względu na skutki zmian klimatycznych.
Badanie odporności na klimat w sektorze wina w Wielkiej Brytanii wykazało, że rosnące temperatury w nadchodzących latach mogą sprawić, że Wielka Brytania stanie się głównym graczem w produkcji wina wysokiej jakości.
Patrząc na prognozy klimatyczne, naukowcy stwierdzili, że temperatury w regionach uprawy winorośli w Wielkiej Brytanii mogą wzrosnąć o 1,4 stopnia Celsjusza do 2040 r. – oprócz wzrostu o jeden stopień od lat 80. XX wieku.
Oznacza to, że ilość cukru w brytyjskich winogronach będzie bardziej zgodna z lepszą jakością wina i wyższą zawartością alkoholu.
Główny badacz, profesor Stephen Dorling, powiedział: „Produkcja tutaj, w Wielkiej Brytanii, była w stanie wyprodukować wino musujące bardzo podobne do tego produkowanego w szampanie.
„Klimat coraz bardziej pomaga nadążać za tą francuską produkcją” – dodał.
Naukowcy zauważają, że najlepsze regiony uprawy winogron Pinot Noir i Chardonnay – dwóch podstawowych składników do produkcji szampana – przesuną się dalej na północ od Francji.
Powiedzieli, że nadal wysokiej jakości czerwone wino może być możliwe dzięki oczekiwaniom środowiskowym, nazywając to „świętym Graalem”.
Profesor Doering napisał: „W tym kraju nie słynęliśmy z produkcji czerwonego wina, ale zmieniający się klimat stwarza ku temu okazję”.
Wcześniejsze badania ostrzegały, że zmiany klimatyczne spowodująnieokreślone ryzyko[s]Dla producentów wina z Wielkiej Brytanii.
„Zmiany klimatyczne prawdopodobnie spowodują więcej skrajności, a tym samym jeszcze bardziej zagrożą stabilności produkcji” – napisali w 2016 roku.
Profesor Dorling wezwał winiarzy z Wielkiej Brytanii do sadzenia większej ilości winorośli, aby wykorzystać spodziewany wzrost temperatury w ciągu najbliższych dwóch dekad.
„Kiedy sadzimy winorośl, ma ona od 20 do 30 lat, więc musimy podjąć właściwą decyzję dotyczącą tego, co zamierzamy zasadzić, ponieważ będzie z nami przez jakiś czas” – powiedział.
W 2021 r. winnice obejmowały około 3800 hektarów ziemi w Wielkiej Brytanii, zgodnie z badaniem odporności klimatycznej sektora wina w Wielkiej Brytanii.
To wzrost o blisko 400% w stosunku do poziomów z 2004 roku – rok temu zaczęło dominować wino musujące.
Rok 2018 był rekordowy dla produkcji wina w Wielkiej Brytanii. Niezwykle długie, gorące lato po raz pierwszy w Wielkiej Brytanii wyprodukowało ponad 15,6 miliona butelek.
Wyższe temperatury latem i mniej chorób w winnicach prowadziły do wyższych plonów, a tym samym do większej ilości wina.
W latach 2021-2040 badanie przewiduje, że brytyjski przemysł winiarski będzie miał wino tak dobre jak 2018 w 60-75% sezonów, dzięki czemu produkt końcowy będzie bardziej spójny.
Wielka Brytania ma znacznie mniej ziemi pod winnicami niż inne kraje produkujące wino, co oznacza, że przemysł ma tendencję do przedkładania jakości nad ilość.
Brytyjskie winnice raczej nie produkują butelek poniżej 10 funtów (około 12 dolarów) na półki supermarketów, zauważa AP.
Euronews informował wcześniej, że Brexit i Covid stwarzają wyzwania dla branży wina musującego w Wielkiej Brytanii, takie jak Brak siły roboczej, utrata ładunku, biurokratyczny ból głowy.
More Stories
Czy należy Ci się odszkodowanie po wyroku sądu w sprawie finansowania samochodu? | Sektor finansowy
Regulowane opłaty kolejowe w Anglii wzrosną o 4,6%, aby pokonać inflację w 2025 r. | Ceny kolei
Dyrektor generalny Tesli, Elon Musk, odważnie twierdzi, że będzie to ogromne wyzwanie dla Optimusa