Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Badanie łączy ultraprzetworzoną żywność z większym ryzykiem chorób metabolicznych

Badanie łączy ultraprzetworzoną żywność z większym ryzykiem chorób metabolicznych

nowo Granice w żywieniu W pracy oceniano związek chorób metabolicznych ze spożyciem żywności ultraprzetworzonej (UPF).

Pobyt: Spożycie żywności ultraprzetworzonej i ryzyko chorób metabolicznych: kompleksowy przegląd przeglądów systematycznych z metaanalizami badań obserwacyjnych. Źródło obrazu: JeniFoto / Shutterstock.com

tło

Zwykle zaleca się ograniczenie spożycia UPF, aby zapobiec rozwojowi chorób metabolicznych, takich jak cukrzyca typu 2 (T2DM) i otyłość. Choroby metaboliczne negatywnie wpływają na narządy, tkanki lub komórki i wynikają z nieprawidłowego rozkładu i syntezy niektórych substancji w procesie metabolizmu.

Dokładna etiologia chorób metabolicznych pozostaje niejasna. Jednakże wpływ na jego występowanie mają czynniki środowiskowe i genetyczne, wśród których dieta jest czynnikiem środowiskowym, który można łatwo modyfikować.

System klasyfikacji żywności NOVA definiuje UPF jako kategorię żywności powstałą w wyniku receptur przemysłowych wytworzonych z ekstrahowanych substancji, dodatków i minimalnej ilości nienaruszonej żywności. Przykładami UPF są ciasta, przekąski, hot dogi i słodzone napoje.

Badania wykazały związek pomiędzy różnymi chorobami metabolicznymi a spożyciem UPF. Niektórzy jednak kwestionują to skojarzenie, twierdząc, że utrwalone w literaturze zależności są obarczone stronniczością.

O badaniu

Obecne badanie obejmowało kompleksowy przegląd (UR), w którym opublikowane przeglądy systematyczne analizowano przy użyciu metaanaliz w celu oceny ich wiarygodności i potwierdzenia związku między chorobami metabolicznymi a spożyciem UPF.

Do 15 lipca 2023 r. systematycznie przeszukiwano bazy danych Web of Science, PubMed, Embase i Cochrane Library. Nie nałożono żadnych ograniczeń językowych, a cytowania uwzględnionych badań monitorowano w celu wykrycia dodatkowych kwalifikujących się badań.

Wykluczono artykuły obejmujące badania laboratoryjne i badania na zwierzętach, a także polimorfizmy genetyczne. Ponadto z metaanaliz wyłączono badania, w których nie udało się uzyskać danych specyficznych dla badania, badania bez oceny ilościowej oraz te, które obejmowały mniej niż trzy badania oryginalne.

Kluczowe wnioski

Przeprowadzono kompleksowy przegląd 13 metaanaliz w celu oceny wiarygodności związków pomiędzy spożywaniem UPF a chorobami metabolicznymi. W tym celu wszystkie badania wykazały, że spożycie UPF było powiązane z rozwojem otyłości i T2DM.

READ  Test identyfikuje warianty COVID-19 w godzinach

Najwyższy poziom spożycia UPF i 1,55-krotnie zwiększone ryzyko otyłości stwierdzono w siedmiu badaniach przekrojowych i kilku prospektywnych badaniach kohortowych; Dlatego też spożycie UPF można uznać za czynnik ryzyka otyłości. Wyniki te sugerują, że zmniejszenie spożycia UPF może przynieść korzyści zdrowotne. Pracownicy służby zdrowia i decydenci powinni wziąć to pod uwagę w przyszłości przy formułowaniu wytycznych żywieniowych.

Dwie metaanalizy wykazały istotny związek między spożyciem UPF a T2DM, co sugeruje, że spożywanie UPF może być czynnikiem ryzyka rozwoju T2DM. W przypadku UPF przetworzone mięso i napoje słodzone cukrem były silnie powiązane z ryzykiem T2DM, a dawka tych UPF prawdopodobnie dyktowała to powiązanie.

W umiarkowanej i minimalnej metaanalizie związek między T2DM a UPF został poparty słabymi dowodami. To powiązanie było niewielkie w populacjach azjatyckich.

Spożywanie UPF wiąże się również ze zwiększonym ryzykiem niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby (NAFLD), wysokiego ciśnienia krwi i zespołu metabolicznego (MetS). Jednakże powiązania te nie były silne w podgrupach, co spowodowało konieczność przeprowadzenia dodatkowych badań w celu zbadania tych powiązań.

Wnioski

Obecne badanie dostarcza dowodów na to, że spożycie UPF wiąże się ze zwiększonym ryzykiem chorób metabolicznych, zwłaszcza otyłości i T2DM. W przypadku innych chorób metabolicznych powiązania należy dokładniej zbadać w przyszłych badaniach.

Główną siłą tego badania jest kompleksowa ocena jakości i wiarygodności każdej metaanalizy. W rzeczywistości jest to pierwsza Runda Urugwajska, która przedstawia kompleksowe podsumowanie związku między chorobami metabolicznymi a spożyciem UPF.

Ograniczenia tego badania mogą wynikać z braku konkretnych danych w badaniach pierwotnych lub z wykluczenia badań na podstawie wcześniejszych metaanaliz. Przyszłe badania powinny rozwiązać ten problem, uwzględniając inne zmienne wynikowe, takie jak hiperurykemia i dyslipidemia. Nie wzięto pod uwagę zakłócających i resztkowych błędów standardowych ze względu na brak randomizowanych, kontrolowanych badań.

W niektórych badaniach podstawowych do identyfikacji UPF stosowano system klasyfikacji NOVA, a niektóre metaanalizy obejmowały jednocześnie badania, w których stosowano system NOVA, oraz te, w których go nie stosowano. Utrudniało to zachowanie spójności w raportowaniu wyników i mogło prowadzić do błędnej klasyfikacji UPF.

READ  Nowe narzędzie programowe umożliwia projektowanie bezpieczniejszej edycji genomu

Możliwość uogólnienia wyników może budzić wątpliwości, ponieważ większość badań przeprowadzono w Stanach Zjednoczonych, kilku krajach europejskich i Brazylii.

Odniesienie do magazynu:

  • L.V., J., Wei, Y., Sun, J., i in. (2024) Spożycie żywności ultraprzetworzonej a ryzyko chorób metabolicznych: kompleksowy przegląd przeglądów systematycznych z metaanalizami badań obserwacyjnych. Granice w żywieniu 11. doi:10.3389/fnut.2024.1306310