Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Badania pokazują, że węglowodany i słodka dieta mogą powodować zły stan zdrowia jamy ustnej, Wiadomości Zdrowotne, ET HealthWorld

Badania pokazują, że węglowodany i słodka dieta mogą powodować zły stan zdrowia jamy ustnej, Wiadomości Zdrowotne, ET HealthWorld

Waszyngton: Nowe badanie kobiet po menopauzie wykazało powiązania między powszechnie spożywaną żywnością a różnorodnością i składem bakterii jamy ustnej.

Naukowcy z University of Buffalo wykazali, jak spożywanie niektórych rodzajów żywności wpływa na mikrobiom jamy ustnej kobiet po menopauzie. Odkryli, że spożywanie dużych ilości słodkich i wysokoglikemicznych pokarmów – ciast i innych wypieków, zwykłych napojów bezalkoholowych, chleba i beztłuszczowego jogurtu – może mieć wpływ na biednych. Zdrowie jamy ustnej I prawdopodobnie ogólnoustrojowe wyniki zdrowotne u starszych kobiet ze względu na wpływ tych pokarmów na mikrobiom jamy ustnej.

W badaniu opublikowanym w Scientific Reports, ogólnodostępnym czasopiśmie wydawniczym Nature, zespół kierowany przez UB zbadał, czy węglowodany, sacharoza lub cukier stołowy są związane z różnorodnością i składem bakterii jamy ustnej na próbie 1204 kobiet po menopauzie, wykorzystując dane z Inicjatywa na rzecz Zdrowia Kobiet.

Jest to pierwsze badanie, w którym zbadano spożycie węglowodanów i mikrobiom poddziąsłowy w próbie składającej się wyłącznie z kobiet po menopauzie. Badanie było wyjątkowe, ponieważ próbki pobrano z płytki poddziąsłowej, która występuje pod dziąsłami, a nie z bakterii ślinowych.

„Jest to ważne, ponieważ bakterie jamy ustnej zaangażowane w choroby przyzębia żyją głównie w płytce poddziąsłowej” – powiedziała autorka pierwszego badania, dr Amy Milne, adiunkt w dziedzinie epidemiologii i zdrowia środowiskowego na Uniwersytecie w Buffalo School of Public Health and Health Professions .

„Patrząc na miary bakterii ślinowych, możemy nie powiedzieć nam, w jaki sposób bakterie jamy ustnej są powiązane z chorobą dziąseł, ponieważ nie patrzymy na odpowiednie środowisko w jamie ustnej” – dodała.

Zespół badawczy odnotował pozytywne powiązania między całkowitymi węglowodanami, ładunkiem glikemicznym, sacharozą i Streptococcus mutans, które przyczyniają się do próchnicy zębów i niektórych rodzajów chorób sercowo-naczyniowych, co potwierdza wcześniejsze obserwacje. Zauważają jednak również związki między węglowodanami a mikrobiomem jamy ustnej, które nie są dobrze ugruntowane.

READ  Szanse i wyzwania dla eliminacji gruźlicy w obu Amerykach – PAHO/WHO

Naukowcy zauważają, że Leptotrichia spp. , który został powiązany z zapaleniem dziąseł, częstą chorobą dziąseł, w niektórych badaniach był pozytywnie powiązany ze spożyciem cukru. Według Milne inne bakterie, które zidentyfikowali jako związane ze spożyciem węglowodanów lub ładunkiem glikemicznym, nie zostały wcześniej oszacowane jako przyczyniające się do chorób przyzębia w literaturze lub w tej grupie kobiet.

„Zbadaliśmy te bakterie w odniesieniu do typowego spożycia węglowodanów u kobiet po menopauzie w różnych rodzajach węglowodanów: całkowite spożycie węglowodanów, spożycie błonnika, spożycie polisacharydów i spożycie cukru prostego” – powiedział Mellin. „Żadne inne badanie nie badało bakterii jamy ustnej w odniesieniu do tak szerokiego zakresu typów węglowodanów w jednej grupie. Przyjrzeliśmy się również powiązaniu z ładunkiem glikemicznym, który nie został dobrze zbadany w odniesieniu do mikrobiomu jamy ustnej”.

Teraz głównym pytaniem jest, co to wszystko oznacza dla zdrowia publicznego, a to jeszcze nie jest takie proste.

„Ponieważ przeprowadza się coraz więcej badań dotyczących mikrobiomu jamy ustnej przy użyciu podobnych technik sekwencjonowania i rozwoju lub progresji choroby przyzębia w czasie, możemy zacząć wyciągać lepsze wnioski na temat związku diety z mikrobiomem jamy ustnej i chorobą przyzębia” – powiedział Mellen. (Ani)