CNN
—
Subskrybuj program Jedz, ale lepiej: Morze Śródziemne w CNN. Nasz ośmioczęściowy przewodnik przedstawia pyszny, wspierany przez ekspertów styl życia, który poprawi Twoje zdrowie na całe życie.
Chcesz zmniejszyć ryzyko chorób przewlekłych i Żyj długo Choć także Pomóż planecie? Wszystko Dieta wegetariańska– twierdzą eksperci.
Czy to oznacza, że możesz napełnić swój talerz pakowanym makaronem z serem, mrożoną pizzą wegetariańską w głębokim naczyniu lub frytkami typu fast food, a na deser zjeść pączka lub trzy?
Podczas gdy wszystkie te Ultra przetworzona selekcjaChoć może nie zawierać mięsa, nie jest pozbawione ryzyka, powiedział Duane Mellor, dyplomowany dietetyk i starszy wykładowca w Aston Medical School w Birmingham w Wielkiej Brytanii.
„Nie zawsze możemy zakładać, że zawartość produktów pochodzenia roślinnego oznacza zdrowie, ponieważ w końcu cukier jest pochodzenia roślinnego” – stwierdził Mellor w oświadczeniu. „Wiele produktów spożywczych niezawierających produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym ciastka, chipsy, słodycze i napoje bezalkoholowe, jest technicznie wegańskich, ale większość ludzi nie uważa ich za niezbędny element zdrowej diety”.
Właściwie jedz w ten sposób Fast foody na bazie roślin Dramatycznie podniecające Zły cholesterol i wysokie ciśnienie krwi Jak wynika z nowego badania, które autorzy nazywają „pierwszym”, aby wykazać, że ultraprzetworzona żywność roślinna wiąże się ze zwiększonym ryzykiem chorób układu krążenia, może prowadzić do powiązanych chorób serca i przedwczesnej śmierci.
„Spożywanie produktów roślinnych może być korzystne, chronić przed problemami zdrowotnymi lub stanowić ryzyko – wszystko zależy od stopnia przetworzenia tej żywności” – powiedziała główna autorka badania Renata Levy, badaczka w Centrum Badań Epidemiologicznych. Centrum Żywienia i Zdrowia na Uniwersytecie w São Paulo, znane jako Nupens/USP, w Brazylii.
Żywność ultraprzetworzona Poddawane są wielu procesom przemysłowym, takim jak ogrzewanie, rozkładanie składników odżywczych i białek, formowanie i prasowanie oraz dodawanie środków chemicznych w celu kosmetycznej zmiany koloru, zapachu, smaku i tekstury. Pokarmy w tej kategorii zostały zaprojektowane tak, aby były bardzo smaczne dla ludzkich kubków smakowych i często są bardzo wygodne, wymagają niewiele czasu przygotowania lub nie wymagają go wcale.
Do nieprzetworzonej żywności zaliczają się świeże owoce i warzywa, jaja i mleko. Żywność minimalnie przetworzona Obejmują one składniki do gotowania, takie jak sól, zioła i oleje, oraz żywność, taką jak konserwy i mrożone warzywa, które łączą składniki do gotowania z nieprzetworzoną żywnością.
„Dodatki do żywności i sztuczne zanieczyszczenia znajdujące się w tej żywności mogą powodować stres oksydacyjny i stany zapalne, jeszcze bardziej zwiększając ryzyko” – stwierdziła pierwsza autorka Fernanda Rauber, badaczka Nupens/USP.
„Nasze odkrycia potwierdzają zatem zwrot w stronę wyborów żywieniowych opartych na roślinach, które uwzględniają stopień przetworzenia w celu poprawy wyników zdrowotnych układu sercowo-naczyniowego” – stwierdził Rauber w oświadczeniu.
Jedz świeże i mrożone rośliny przy minimalnym przetwarzaniu
Badanie opublikowano w poniedziałek w czasopiśmie Lancet Regional Health – EuropaWykorzystano dane zebrane z brytyjskiego Biobanku – badania podłużnego, w którym uczestniczyli uczestnicy z Anglii, Szkocji i Walii. Ponad 118 000 osób w wieku od 40 do 69 lat odpowiedziało na pytania dotyczące swojej diety. Informacje te powiązano później z danymi szpitalnymi i rejestrami zgonów dotyczącymi rozwoju czynników ryzyka sercowo-naczyniowego.
Badanie wykazało, że ultraprzetworzona żywność wytwarzana z roślin zwiększa ryzyko chorób układu krążenia o 5%, jednocześnie zwiększając ryzyko przedwczesnej śmierci o 13%.
Naukowcy odkryli również, że co 10% wymiana Ultraprzetworzona żywność roślinna Dzięki świeżym, mrożonym lub minimalnie przetworzonym roślinom zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych o 7%, zapewniając jednocześnie 13% zmniejszenie ryzyka śmierci z powodu chorób serca.
W badaniu przyjrzano się także roślinnym produktom mięsnym, takim jak kiełbaski, nuggetsy i burgery, które w naturalny sposób trafiają do wiaderka ultraprzetworzonego. Trudno jednak określić, jakie ryzyko niesie ze sobą ta żywność, powiedział Peter Scarborough, profesor zdrowia populacji na Uniwersytecie Oksfordzkim w Wielkiej Brytanii. Nie brał udziału w badaniu.
„Roślinne zamienniki mięsa stanowią zaledwie 0,5% wszystkich ultraprzetworzonych produktów roślinnych wymienionych w tym artykule” – stwierdził Scarborough w oświadczeniu.
Ponad połowa ultraprzetworzonej żywności roślinnej zbadanej w artykule to pakowane pieczywo, ciastka, ciasta, ciasta i ciasteczka.
Carlosjao/iStockPhoto/Getty Images/File
Eksperci twierdzą, że wiele ultraprzetworzonej żywności jest pochodzenia roślinnego, ale to nie czyni ich zdrowymi.
„Dlatego bardzo trudno z tego artykułu wyciągnąć wniosek, że roślinne zamienniki mięsa są szkodliwe dla zdrowia” – dodał Scarborough.
Ponadto większość informacji zawartych w artykule jest już znana, stwierdził Tom Sanders, emerytowany profesor żywienia i dietetyki w King’s College London, który nie był zaangażowany w badanie.
„Powszechnie przyjmuje się, że zbilansowane diety wegetariańskie są jak dieta Morze Śródziemne Lub Dieta DASH W oświadczeniu stwierdził, że żywność ta jest korzystna dla zdrowia układu krążenia i faktycznie kładzie nacisk na unikanie niezdrowej żywności, takiej jak chipsy ziemniaczane i inne, napoje słodzone cukrem, ciasta, ciastka i słodycze.
„Te ostatnie produkty są niezdrowe niezależnie od tego, czy są produkowane przemysłowo, czy domowej roboty”.
„Odkrywca. Entuzjasta muzyki. Fan kawy. Specjalista od sieci. Miłośnik zombie.”
More Stories
Nowy raport WHO pokazuje, jak miasta przyczyniają się do postępu w zapobieganiu chorobom niezakaźnym i urazom
Naukowcy identyfikują „najlepszy punkt” bezpiecznej operacji po zawale serca
Badanie wykazało, że 20% dzieci chorych na zapalenie płuc nie otrzymuje antybiotyków