11 lipca 2022 – awokado Jest bogatym źródłem błonnika i zdrowe tłuszcze Ale jedzenie jednego dziennie przez 6 miesięcy nie zmniejszyło obwodu talii ani tłuszczu z brzuchaZgodnie z wynikami nowego badania.
Ale poprawiło to jakość diety i doprowadziło do niewielkiego obniżenia całkowitego cholesterolu.
Ponad 1000 dorosłych osób z nadwaga lub otyłość A duża talia – co najmniej 35 cali u kobiet i 40 cali u mężczyzn – wzięła udział w tym amerykańskim badaniu zatytułowanym The Habitual Diet and Avocado Trial (HAT).
Osoby biorące udział w badaniu zostały podzielone na dwie grupy:
- Regularna dieta plus duże awokado każdego dnia
- Zwyczajowa dieta z maksymalnie dwoma awokado miesięcznie (grupa kontrolna).
Grupa awokado dziennie otrzymywała regularne zapasy świeżych awokado wraz z pisemnymi instrukcjami dotyczącymi ich dojrzewania i przygotowywania.
Na początku badania i 6 miesięcy później wykonali rezonans magnetyczny (MRI), aby zmierzyć tłuszcz brzuszny i tłuszcz wokół innych narządów (znaną jako „otyłość trzewna”).
Po 6 miesiącach ludzie, którzy codziennie jedli awokado, nie mieli niższych profili lipidowych wokół mediatorów – co było głównym wynikiem badania – niż osoby z grupy kontrolnej.
Ale w wieku 6 miesięcy grupa awokado dziennie miała:
- Brak przyrostu masy ciała. W obu grupach waga osób pozostała stabilna.
- Ośmiopunktowa poprawa jakości diety w 100-punktowej skali
- zmniejszone 2,9 miligrama na decylitr (mg/dl) w cholesterol całkowity
- Zmniejszenie złego cholesterolu LDL o 2,5 mg/dl
Badanie zostało przeprowadzone przez naukowców z Penn State University, Tufts University, Loma Linda University i UCLA, przy wsparciu koordynacyjnym Wake Forest University.
Opublikowano w tym miesiącu w Dziennik Amerykańskiego Stowarzyszenia Kardiologicznego.
Dr Kris-Etherton, jeden z naukowców i profesor nauk żywieniowych na Penn State University, powiedział w komunikacie prasowym.
Włączenie awokado dziennie do tego badania nie spowodowało, że tak się stało nadwaga Spowodowało to również niewielki spadek Cholesterol lipoprotein o niskiej gęstościI są one ważnymi wynikami dla lepszego zdrowia”.
Podobnie autor badania Joan Sabati, profesor w Loma Linda University School of Public Health, powiedział: „Chociaż jedno awokado dziennie nie doprowadziło do klinicznie znaczącej poprawy w tłuszczu z brzucha i innych czynników ryzyka sercowego, spożywanie jednego awokado dziennie nie doprowadziło. przyrost masy ciała.
„Jest to pozytywne, ponieważ spożywanie dodatkowych kalorii z awokado nie wpływa na masę ciała ani tłuszcz na brzuchu, a także nieznacznie obniża poziom cholesterolu całkowitego i LDL” – powiedział.
Dr Christina S. Petersen, inna badaczka i adiunkt nauk żywieniowych na Texas Tech University, zauważyła, że ludzie na ogół słabo przestrzegają wytycznych dietetycznych dla Amerykanów.
Zauważyła, że badanie to wskazuje, że awokado dziennie może poprawić jakość diety, co jest „ważne, ponieważ wiemy, że wyższa jakość diety wiąże się z niższym ryzykiem wielu chorób, w tym chorób serca, Cukrzyca typu 2i niektóre rodzaje raka.
Ale naukowcy podkreślają również, że ważne jest, aby traktować dietę jako całość.
„Zgodnie z wcześniejszymi obserwacjami, zmiana wzorców żywieniowych zamiast pojedynczego pokarmu lub elementu żywności może być konieczna do osiągnięcia klinicznie znaczącej poprawy” tłuszczu z brzucha i innych czynników ryzyka zawału serca, atak mózgui cukrzycę, napisali w swoim artykule.
HAT został ufundowany przez Hass Avocado Council, która dostarcza również awokado.
„Odkrywca. Entuzjasta muzyki. Fan kawy. Specjalista od sieci. Miłośnik zombie.”
More Stories
Bardziej ekologiczne wybory, bystrzejsze umysły: badania łączą zrównoważony rozwój i zdrowie mózgu
Coraz częstsza liczba chorób przenoszonych przez komary w Europie – jak bardzo martwią się naukowcy? | Transmisja
Badanie asocjacji całego genomu pozwala zidentyfikować genetyczne czynniki ryzyka demencji