TWiele razy zastanawiałam się, co nadaje się na rodzinny obiad, zaglądałam do lodówki i „robiłam” posiłek dzięki temu, jak szybko powstają naleśniki, no cóż, dużo. Jedynymi liczbami jestem ja Potrzebować Na szczęście pamiętamy 1-2-3 (1 jajko, 200g mąki, 300ml mleka) i ruszamy! Paszteciki to szybkie i łatwe rozwiązanie – zasadniczo sposób na zawijanie lub przechowywanie innych składników – a ponadto są dostępne w ogromnej różnorodności kształtów i rozmiarów, a także o różnej teksturze i grubości. Niezależnie od tego, czy masz ochotę na nadzienie, czy przewracanie, klasycznie czy na kruszonkę, poświęć chwilę na zaplanowanie Dzień naleśnikówwięc wszystko jest gotowe i czeka, kiedy następnym razem zajrzysz do lodówki i zastanawiasz się, co będzie na obiad.
Knedle ryżowe z jajkami i olejem chili (na zdjęciu powyżej)
Są to inspiracje Sinasir, czyli nigeryjskie naleśniki z namoczonego, gotowanego i często sfermentowanego ryżu. Znane są z perforowanej, przypominającej gąbkę warstwy, która jest przygotowana tak, aby wchłonąć każdy sok. Wykonany z ryżu, jest świetną opcją dla tych, którzy wolą produkty bezglutenowe. Można eksperymentować z dodatkami, ja lubię też z masłem i miodem lub podawać bezpośrednio z zupą lub gulaszem
wyposażyć 15 minut
przerwa 3 godzinyp+
On gotuje 10 minut
Robić 8 naleśników, do sErwa 4
Na naleśniki
210 gramów krótkoziarnistego brązowego ryżu
75 gramów Ugotowany ryż kleisty lub basmati
3½ grama Drożdże suszone szybko działające (tj. pół pudełka)
1 łyżka drobnego cukru
½ łyżeczki drobnej soli morskiej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Dla klasy
4 duże jajka
1 szczypta Łuszcząca się sól morska
Olej chilidomowe lub kupione w sklepie
Płynny miód
1 cytrynapokroić na 8 klinów
2 łyżki grubo posiekanej świeżej kolendry Liście
25 gramów niesolonego masła
Brązowy ryż włóż do miski, zalej zimną wodą i pozostaw do namoczenia na co najmniej dwie godziny, a najlepiej na noc, aż ziarna będą mogły się rozbić, mocno dociskając opuszkami palców.
Ryż odcedź, włóż do blendera z 250 ml wody o temperaturze pokojowej, następnie dodaj wszystkie pozostałe składniki na naleśniki i miksuj przez trzy minuty, aż uzyskasz kremowe i lekko ziarniste ciasto. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia i odstaw na co najmniej godzinę. (Alternatywnie, umieść mieszaninę w lodówce na maksymalnie tydzień – będzie powoli fermentować i nabierze lekko kwaśnego smaku przypominającego dozę.)
Umieść patelnię z powłoką nieprzywierającą o szerokości 20 cm z pokrywką na średnim lub wysokim ogniu. Wymieszaj ciasto, następnie nabierz 50 gramów na środek patelni i obracaj, aż osiągnie średnicę 15-16 cm. Wbij jajko na środek naleśnika, następnie przykryj patelnię i smaż przez 1 do 1 1/2 minuty, aż białka się zetną, a krawędzie naleśnika będą łatwo odchodzić od patelni. Za pomocą szpatułki zsuń naleśnik na talerz jajkiem do góry, a następnie powtórz tę czynność z większą ilością mieszanki i pozostałymi trzema jajkami.
Z pozostałej mieszanki uformuj cztery zwykłe placki, smaż każdy przez 45 sekund, aż będą wyraźnie ugotowane, następnie odwróć i smaż przez 20 sekund po drugiej stronie.
Przed podaniem rozłóż cztery tarty jajeczne na czterech talerzach, skrop olejem chili, miodem i odrobiną cytryny, posyp je kolendrą i podawaj. Skrop zwykłe naleśniki masłem i miodem, a następnie połóż je na talerzu, gotowe do ułożenia jajek.
Grillowane placuszki z kapustą harissą i bajeggio
W dni, kiedy cytryna i cukier to za mało, wolę poświęcić się zabawnym nadzieniom, niż smażonym potrawom – na przykład roztopionym, lepkim serowi i pikantnej paście ze słoika. Wysokiej jakości ciasta kupowane w sklepie znacznie ułatwiają cały proces, ale uważam, że mogą być nieco kruche, więc lekkie i delikatne podgrzanie ich przed nadzieniem sprawi, że będą giętkie i zapobiegną pękaniu.
wyposażyć 10 minut
On gotuje 30 minut
służy 2
100 gramów niesolonego masła
½ białej kapusty– Pokroić w paski o szerokości 3mm (siatka 400g)
250 gramów kasztanowcówpokroić w cienkie plasterki
200 gramów liści szpinaku baby
3 gałązki rozmarynuLiście siekamy i drobno siekamy, tak aby otrzymać 2 łyżki
Drobna sól morska i czarny pieprz
2 łyżeczki pasty różanej harissyplus pół łyżeczki oliwy ze słoika do podania
4 zwykłe lub słodkie ciasta ze sklepu
150 gramów opowieści– Lub ser camembert lub brie pokrojony na 4 plasterki
Pięć pierwszych składników umieść na dużej patelni, dodaj łyżeczkę soli i smaż na dużym ogniu, ciągle mieszając, przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie, ale nie zmienią koloru. Dodaj pastę harissa i drobno zmielony pieprz, smaż przez kolejną minutę, a następnie zmniejsz ogień do średniego.
W międzyczasie ustaw grill na najwyższe ustawienie. Połóż jeden kotlet na wierzchu mieszanki kapusty i pozostaw na 30 sekund, aż będzie ugotowany. Przenieś ciasto na blachę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm wyłożoną papierem pergaminowym, następnie nałóż ćwiartkę mieszanki kapusty na jedną połowę ciasta i złóż drugą połowę, aby przykryć nadzienie. Przesuń napełniony placek na brzeg tacy, a następnie powtórz tę czynność z pozostałymi trzema ciastami, rozprowadzając je najpierw na mieszance kapusty, a następnie napełnij je i ułóż razem na blasze. Na każdym kotleciku połóż plasterek bajeggio i grilluj przez minutę lub dwie, aż ser się roztopi i zrobi brązowy.
Wyjmujemy z piekarnika, posypujemy powierzchnię placków olejem harissa, dodajemy dobrze zmielony pieprz i podajemy bezpośrednio z blachy.
Crempogau z kompotem persimmonowym i świeżą śmietaną
Karimbogao To walijskie naleśniki o wspaniałej, charakterystycznej konsystencji, plasującej się gdzieś pomiędzy naleśnikami a amerykańskim naleśnikiem na maślance. Persymony są w Wielkiej Brytanii uważane za owoce zimowe: powinny być dojrzałe i miękkie w dotyku, więc jeśli Twoje są jeszcze niedojrzałe, bądź cierpliwy i poczekaj, aż dojrzeją. Alternatywnie możesz zrobić kompot z mrożonych gruszek lub malin, kupić gotowy słoiczek lub po prostu podać crème brûlée z dobrym miodem i solonym masłem.
wyposażyć 15 minut
On gotuje 15 minut
przerwa 40 minut
Robić 4-6Służy 2
200 ml pełnego mlekaciepły
1 ½ łyżki drobnego cukru
Pół łyżeczki szybko działających suszonych drożdży
200 gramów zwykłej mąki
½ łyżeczki sody oczyszczonej
Drobnomielona sól morska
2 jajkauderzyć
1 łyżka octu jabłkowegoLub biały ocet winny
50 gramów niesolonego masła25 gramów stopiono, a resztę ogrzano do temperatury pokojowej
150 gramów świeżej śmietankisłużyć
Na kompot persimmonowy
2 persymonyObrane i pokrojone w 1cm kostkę (300g)
75 gramów drobnego cukru
⅛ łyżeczki mielonego imbiru
1 ½ łyżeczki soku z cytryny
W małej misce wymieszaj ciepłe mleko, cukier i drożdże, następnie odstaw na 10 minut, aż zacznie się pienić.
W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i jedną ósmą łyżeczki soli. Dodaj mieszaninę mleka, jajek, octu i roztopionego masła na gładką masę, a następnie odstaw na 30 minut.
W międzyczasie przygotuj kompot. Umieść persimmonę, cukier i imbir w małym rondlu, dodaj trzy łyżki zimnej wody i poczekaj, aż zagotuje się na średnim lub dużym ogniu. Zmniejsz ogień do średniego i gotuj, od czasu do czasu mieszając, przez 15 minut, aż owoce będą miękkie i prawie cała woda odparuje (jeśli zajmie to trochę dłużej, dodaj więcej wody). Wyłącz ogień, dodaj sok z cytryny i odstaw.
Aby przygotować naleśniki, umieść dużą patelnię z powłoką nieprzywierającą (lub dwie, jeśli to konieczne) na średnim ogniu. Mieszaj ½ łyżeczki masła wokół patelni, aż się rozpuści, następnie wlewaj dwie oddzielne miarki ciasta, aby uformować dwa naleśniki o szerokości 10 cm. Gotuj przez 90 sekund, aż uzyskasz złoty kolor na dnie i lekko luźną warstwę na wierzchu, następnie przewróć i smaż przez kolejne 30-45 sekund po drugiej stronie. Przełożyć na talerz i powtórzyć z pozostałą mieszanką.
Ułóż naleśniki na talerzach, połóż na nich odrobinę kompotu i podawaj z dużą porcją świeżej śmietanki.
More Stories
Czy należy Ci się odszkodowanie po wyroku sądu w sprawie finansowania samochodu? | Sektor finansowy
Regulowane opłaty kolejowe w Anglii wzrosną o 4,6%, aby pokonać inflację w 2025 r. | Ceny kolei
Dyrektor generalny Tesli, Elon Musk, odważnie twierdzi, że będzie to ogromne wyzwanie dla Optimusa