tenNajważniejsze! Dwa lata temu chińscy urzędnicy ostrzegali, że rozprzestrzenianie się śmiertelnego i szybko przenoszącego się wirusa zagraża stabilności gospodarczej kraju i dobrobytowi jego mieszkańców. Hou Chunhua, wicepremier i członek rządzącego Biura Politycznego Partii Komunistycznej, powiedział, że powstrzymanie wybuchu epidemii było „wielkim zadaniem politycznym”. Powiedział, że jego instrukcje, jak oswoić chorobę, należy traktować jako „nakaz w stylu wojskowym”.
Słuchaj w podróży
Dostwać Ekonomista Aplikuj i graj, gdziekolwiek jesteś
Pan Hu przemawiał w sierpniu 2019 r., miesiące przed zidentyfikowaniem COVID-19. Miał na myśli inny wirus – wirus wywołujący afrykański pomór świń. Ta choroba krwotoczna jest nieszkodliwa dla ludzi, ale śmiertelna dla świń, które stanowią jedno z najważniejszych źródeł pożywienia i środków do życia w Chinach dla dziesiątek milionów rolników w tym kraju. W przeciwieństwie do niezwykle skutecznej walki z COVID-19, Chinom nie udało się pokonać pomoru świń. „Wygląda na to, że Chiny nie mogą zrobić świniom tego, co zrobiły ludziom” – mówi dyrektor w chińskiej firmie zajmującej się hodowlą świń.
Z jednym z najwyższych wskaźników spożycia wieprzowiny na świecie, Chiny są zazwyczaj domem dla około połowy światowego pogłowia trzody chlewnej. Jednak populacja świń została poważnie dotknięta przez pomór świń (odpowiednik epidemii zwierzęcej), który rozpoczął się w 2018 roku i zagroził stadom w wielu krajach. Stworzyła spustoszenie w podstawowych dostawach mięsa w Chinach, powodując gwałtowne wahania cen wieprzowiny i zbóż paszowych. Urzędnicy twierdzą, że w 2019 r. spowodowało to utratę od jednej piątej do jednej trzeciej świń w kraju z powodu chorób lub uboju. Według Azjatyckiego Banku Rozwoju w tym roku pomór świń kosztował przemysł od 50 do 120 miliardów dolarów. W 2020 r. zapasy szybko się odbudowały. Ale pod koniec ubiegłego roku infekcje zaczęły ponownie rosnąć.
świnia
Na przełomie 2019 i 2020 roku, kiedy pandemia COVID-19 zaczęła się rozwijać w Wuhan, rząd w dużej mierze ukrył opinię publiczną. Od tego czasu stało się bardziej otwarte na temat nowych infekcji koronawirusem. Znacznie mniej jasne są przypadki pomoru świń. W lipcu urzędnicy poinformowali, że od początku 2021 r. wybuchło 11 ognisk, dwukrotnie więcej niż w całym poprzednim roku. Nowe hotspoty są szeroko oddzielone, niektóre na dalekim północnym wschodzie, a niektóre na południowym zachodzie. Urzędnicy wskazują na skalę problemu. Mówią, że próby kontrolowania tego są „skomplikowane”. Ale znawcy branży twierdzą, że rząd maluje bardzo różowy obraz. Ktoś mówi: „To wymknęło się spod kontroli”. Zgłoszono tylko niewielki procent infekcji, mówią dyrektorzy kilku chińskich firm zajmujących się trzodą chlewną.
Jednym z powodów tajemnicy Chin jest to, że uznanie skali problemu rodzi pytania o to, czy powinny zrobić to, co zrobiły inne kraje, aby go zakończyć. Podczas tej i wcześniejszych masowych epidemii niektórzy dokonywali uboju dużej części pogłowia trzody chlewnej i bacznie obserwowali niszczenie tusz. Jeśli tak się stanie w Chinach, może to spowodować przerwanie dostaw wieprzowiny przez lata na zbyt dużą skalę, aby można ją było złagodzić przez import lub zapasy rządowe. Niedobory wieprzowiny i wysokie ceny mogą wywołać gniew opinii publicznej.
Podczas pandemii COVID-19 Chiny zmobilizowały miliony członków partii, aby wymusić blokadę i pomóc w zapewnieniu potrzebnych osobom dotkniętym chorobą. Poświęciłem znacznie mniej energii na kontrolowanie pomoru świń, co również wymagało dużej czujności i siły roboczej. Małe gospodarstwa rodzinne produkują około 40% wieprzowiny w Chinach. Wielu nie ma ani pieniędzy, ani wiedzy, jak hodować świnie w zdrowy sposób. Często karmią świnie płynem domowym, który zawiera zakażone mięso i może łatwo rozprzestrzenić chorobę, chyba że najpierw zostanie podgrzany, co rzadko się zdarza. Gdy w pobliżu ich gospodarstw zgłaszane są przypadki pomoru świń, właściciele zwierząt często sprzedają swoje zwierzęta, zanim pojawią się objawy. Pomaga to rozprzestrzeniać się wirusowi i powoduje wzrosty podaży, które mogą prowadzić do niższych cen. Żywe świnie są o 60% tańsze niż na początku tego roku. Nadmiar zmusił wielu sprzedawców do zaprzestania pracy.
Rząd nawet nie ujawnia danych rynkowych. Ostatnio serwisy informacyjne nakazały jedynie korzystanie z oficjalnych danych dotyczących ceny, podaży i spożycia wieprzowiny. Są one często niewiarygodne. Dwie chińskie firmy konsultingowe, Cofeed i GC Wywiad, który dostarczył bardzo wiarygodnych danych, został zamknięty w ostatnich miesiącach bez wyjaśnienia. Podobno niektórzy z ich pracowników zostali aresztowani. To błędne koło. Brak dobrych informacji utrudnia rolnikom podejmowanie rozsądnych decyzji dotyczących hodowli i sprzedaży. Powoduje to wahania podaży, co z kolei sprawia, że rynek jest bardziej niepewny.
Podobnie jak w przypadku pandemii koronawirusa, szczepienia dają nadzieję. Kilka krajów stara się je rozwijać. Ameryka współpracuje z Wietnamem, przeprowadzając testy terenowe szczepionki wśród zarażonych tam stad. Chiny niewiele mówiły o własnych wysiłkach. Linda Dixon, specjalista od pomoru świń w Pirbright Institute, brytyjskim ośrodku badawczym, mówi, że szczepionka, jeśli okaże się bezpieczna, skuteczna i łatwa w dystrybucji, „może zmienić zasady gry”. Jednak najbardziej optymistyczną prognozą jest to, że jedna z nich może zostać zatwierdzona co najmniej rok później. Tymczasem Chiny będą nadal cierpieć z powodu fałszywych szczepionek. Jest powszechnie stosowany przez drobnych rolników, którzy są bardziej skłonni do przekonywania przez handlarzy olejem węża, którzy obiecują chronić stada bez konieczności stosowania kosztownych środków bezpieczeństwa biologicznego.
Upadek wielu małych firm może budzić niepokój urzędników, którzy zawsze są zaniepokojeni stabilnością społeczną. Ale niektórzy producenci cierpią mniej, mają alternatywne źródła dochodów, takie jak inne rodzaje hodowli i upraw. Rząd może dostrzec pewne korzyści w zmianie branży. Chętnie wspiera rozwój dużych ferm trzody chlewnej. Są one zwykle lepiej zarządzane i mogą lepiej inwestować w skuteczne środki antywirusowe.
Chiny skarżą się na zmiażdżenie wirusa Covid-19. Osiągnął sukces, decydując się wcześnie na podjęcie nadzwyczajnych wysiłków w celu wyeliminowania infekcji. Ale ponieważ ludzie nie mogą umrzeć na afrykański pomór świń, raczej nie będą narzekać na jego konsekwencje. Tak więc instynkt rządu polega na zastosowaniu takiej taktyki w przypadku choroby świń, której początkowo próbowali z koronawirusem: ukrywanie się. Partia wykazała się niezwykłą siłą w swojej reakcji na COVID-19. W obliczu kolejnej epidemii wirusowej jej wady są również bardzo wyraźne. ■
Ten artykuł pojawił się w chińskiej części wydania drukowanego pod nagłówkiem „Strach przed mrozem”
„Odkrywca. Entuzjasta muzyki. Fan kawy. Specjalista od sieci. Miłośnik zombie.”
More Stories
Nowy raport WHO pokazuje, jak miasta przyczyniają się do postępu w zapobieganiu chorobom niezakaźnym i urazom
Naukowcy identyfikują „najlepszy punkt” bezpiecznej operacji po zawale serca
Badanie wykazało, że 20% dzieci chorych na zapalenie płuc nie otrzymuje antybiotyków