Informacja prasowa – Fundacja Kitty Ora
Zarządzanie biodynamiczne i organiczne może być lepsze od systemów konwencjonalnych
Systemy rolnicze wpływają na jakość gleby, żywności i naszego zdrowia.
Tak wykazało znane badanie Badania roślin i żywności Rangahau Ahumara Kai Kete Ora Trust zlecił nam recenzję ponad 260 artykułów naukowych.
Przegląd literatury miał na celu ocenę obecnego stanu systemów rolnictwa konwencjonalnego, biodynamicznego i organicznego oraz wyciągnięcie wszelkich powiązań między systemami rolnictwa spożywczego, gęstością składników odżywczych w żywności, zdrowiem ludzi i postawami konsumentów.
W literaturze znaleźli dowody wskazujące, że im więcej życia w glebie, tym większy potencjał przenoszenia składników odżywczych z gleby do upraw.
„Gleba, na której rosną rośliny, może mieć znaczący wpływ na jakość produktów, w tym na ich skład odżywczy.
„Ogólny temat wyłaniający się z literatury jest taki, że zarządzanie biodynamiczne i organiczne poprawia zdrowie gleby, a praktyki te generalnie poprawiają życie w glebie w większym stopniu niż konwencjonalne systemy uprawy” – czytamy dalej w raporcie.
W literaturze znaleźli dowody wskazujące, że im więcej życia w glebie, tym większy potencjał przenoszenia składników odżywczych z gleby do upraw.
W raporcie dodaje się: „Żywność bogata w składniki odżywcze jest ważna dla zdrowia, ponieważ dostarcza więcej tego, czego organizm potrzebuje dla dobrego zdrowia (tj. witamin, minerałów, węglowodanów złożonych, białka i zdrowych tłuszczów), a mniej tego, czego organizm nie potrzebuje ( tj. tłuszcze nasycone, sód i rafinowane cukry).” Pokarmy bogate w składniki odżywcze wspierają zdrowie fizyczne i psychiczne.
W raporcie wskazano jednak również, że istnieją luki w badaniach nad praktykami rolnictwa biodynamicznego oraz że dostępne dane na temat praktyk rolnictwa ekologicznego są niejednoznaczne. W raporcie uwzględniono także brak wielokrotnych badań tej samej uprawy w różnych systemach oraz brak badań w środowisku Aotearoa w Nowej Zelandii.
Raport ten pokazał ogromny potencjał dla przyszłych badań. Ten istotny przegląd i zawarte w nim tematy pomogą ukierunkować badania w kluczowych obszarach, aby pomóc zrozumieć, jakie praktyki prowadzą do poprawy stanu gleby i jak to osiągnąć, co pomoże w poprawie gęstości składników odżywczych i składu upraw.
Prezes Fundacji Kitty Ora Sam Weaver z zadowoleniem przyjął ustalenia, mówiąc, że raport z badań nad roślinami i żywnością stanowi pierwszą fazę badania, które pozwoli lepiej zrozumieć powiązania między zdrowiem gleby a zdrowiem ludzi poprzez systemy uprawy w kontekście Aotearoa w Nowej Zelandii.
„Wiemy, że zdrowa gleba i dobre zdrowie ludzi są ze sobą ściśle powiązane oraz że rolnictwo biodynamiczne i organiczne może znacząco wpłynąć na produkcję zdrowej, niezanieczyszczającej i bogatej w składniki odżywcze żywności w porównaniu z rolnictwem konwencjonalnym, poprawiając zdrowie naszych gleb, możemy poprawić nasze zdrowie ludzkie.”
Na podstawie tego badania musimy teraz przejść do dalszych badań stosowanych, aby pokazać, jak te różnice manifestują się w środowisku Aotearoa w Nowej Zelandii z lokalnymi uprawami. Fundacja Kitty Ora zaprasza darczyńców do kolejnego etapu badań stosowanych, który dostarczy istotnych informacji rolnikom, konsumentom, decydentom oraz sektorowi rolnictwa i zdrowia.
„Nowa Zelandia znajduje się obecnie w kluczowym punkcie” – powiedział Weaver. „Wykorzystując tę okazję, aby pogłębić naszą wiedzę na temat związku między jakością żywności a naszymi systemami rolniczymi, możemy znaleźć się na czele globalnej fali, demonstrując związek między tym zjawiskiem. zdrowie naszych gleb i nasze zdrowie. Jednocześnie możemy stać się liderem.” „Jesteśmy światowej klasy producentem prawdziwej, zdrowej żywności dla Nowej Zelandii i naszych kluczowych rynków eksportowych”.
Link do pełnego raportu:
https://www.keteora.nz/our-work/nutrition-density-research-phase-1-report-released/
Fragmenty raportu
„Żywność składa się ze złożonej mieszaniny wielu makro- i mikroelementów, a także innych substancji bioaktywnych (takich jak fitochemikalia), które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka i ogólnego dobrego stanu zdrowia. Pokarmy bogate w składniki odżywcze są ważne dla zdrowia ponieważ dostarczają więcej Organizm potrzebuje go dla dobrego zdrowia (tj. witamin, minerałów, węglowodanów złożonych, białka i zdrowych tłuszczów), a mniej tego, czego nie potrzebuje tak dużo (tj. tłuszczów nasyconych, sodu i rafinowanych cukrów. niezbędne do budowy wszystkich tkanek organizmu, ale są także niezbędne dla wielu zdrowych funkcji organizmu, takich jak zdrowy układ odpornościowy i niższy metabolizm. trawienie, a także może prowadzić do lepszego zdrowia psychicznego.
Ze streszczenia wykonawczego, s. 2
• Najmocniejszym dowodem jest istnienie różnic w składzie fitochemicznym, przy znacznie wyższych stężeniach związków fenolowych, takich jak flawonoidy, zarówno w uprawach biodynamicznych, jak i organicznych, w porównaniu z uprawami konwencjonalnymi. Prowadzi to do zwiększonej aktywności przeciwutleniającej in vitro w tych uprawach.
• Konsekwentnie wykazano, że w uprawach konwencjonalnych występuje wyższe stężenie pestycydów i azotanów w porównaniu z uprawami ekologicznymi (jest mniej badań z uprawami biodynamicznymi, ale oczekuje się, że przyniosą one takie same korzyści jak uprawy organiczne).
Ze streszczenia wykonawczego, s. 3
„Gleba, na której rosną rośliny, może mieć znaczący wpływ na jakość produktów, w tym na skład odżywczy. Ogólny temat wyłaniający się z literatury jest taki, że zarządzanie biodynamiczne i organiczne prowadzi do poprawy stanu gleby, a praktyki te na ogół w większym stopniu poprawiają życie w glebie. Systemy rolnictwa konwencjonalnego Poprawa stanu gleby obejmuje większą funkcjonalnie zdrową biomasę drobnoustrojów, umożliwiającą roślinom lepsze funkcjonowanie fizjologiczne i większą odporność na stres, co oznacza, że mają większą szansę na wchłonięcie składników odżywczych potrzebnych do rozwoju, co skutkuje stanem „zwiększonej gęstości składników odżywczych” „Ogólnie zdrowie gleby jest wspierane przez wysoką zawartość materii organicznej w glebie, przy czym biomasa drobnoustrojów odgrywa kluczową rolę w zwiększaniu dostępności składników odżywczych zawartych w tej materii organicznej dla roślin”.
Systemy rolnictwa biodynamicznego i organicznego wytwarzają zdrową, żywą glebę
Raport, strona 35
„Na wysokim poziomie warunki fizyczne i chemiczne wpływające na społeczności drobnoustrojów obejmują pH, wilgotność, dostępność składników odżywczych, strukturę gleby i temperaturę, przy czym wilgotność i struktura z kolei wpływają na tlen, transport składników odżywczych i wymianę gazową w obrębie każdej społeczności drobnoustrojów glebowych , będą organizmy, które mają różne zakresy tolerancji na wszystkie te czynniki i dlatego ich cechy funkcjonalne wyrażają się inaczej. Ogólnie rzecz biorąc, gleby biodynamiczne – podobnie jak gleby organiczne – mają lepszą strukturę, wyższą zawartość węgla oraz bardziej stabilne pH i wilgotność (Kraus i in. al. 2022 i odniesienia w nim), więc jest bardziej prawdopodobne, że drobnoustroje zużywają mniej energii na utrzymanie homeostazy komórkowej i mogą przeznaczyć więcej energii na takie role, jak komensalizm i pozyskiwanie składników odżywczych (Caster i in. 2021). większe ilości tlenu pozwalają na dominację metabolizmu tlenowego, oszczędzając więcej energii drobnoustrojów na jednostkę zużytego węgla „Praktyki takie jak rolnictwo konserwujące i akumulacja węgla organicznego zmieniają potencjał oksydacyjny w glebie (warunki redoks) i zmieniają energię wymaganą do procesów biochemicznych. procesy, w tym mobilizacja minerałów śladowych (Howson 2013). Benby i Nieder (2003) sugerują, że w 80–90% procesów glebowych pośredniczą mikroorganizmy (patrz Custodio i in. 2022), ale daleko nam do głębokiego zrozumienia mechanizmów ekologicznych i komunikacji w glebie”.
Raport, s. 38-39
„Jako przykład potencjalnych korzyści wynikających z właściwości stymulujących wzrost roślin pochodzących z biomasy drobnoustrojów w preparatach biodynamicznych, Goldstein i in. (2019) opublikowali kompleksowe badanie porównujące preparaty konwencjonalne, organiczne i biodynamiczne organicznych, wzrost suchej masy korzeni związany ze stosowaniem preparatów biodynamicznych wahał się od 12% do 39%, a różnice w długości korzeni wahały się od 10% do 37% w zależności od doświadczenia, uprawy, roku i zastosowania preparatów obejmowało biodynamiczne zastosowanie polowe na bazie pokrzywy i obornika, które spowodowało znaczny pozytywny efekt kompensacyjny plonu kukurydzy i pszenicy w warunkach stresowych. Autorzy stawiają hipotezę, że zwiększona produkcja korzeni i zdrowie korzeni stymulowane przez preparaty mogą być powiązane z większą powierzchnią nadziemną wzrost roślin, zwiększone plony w warunkach stresowych oraz zwiększona jakość gleby i zawartość węgla w glebie”.
Raport, podsumowanie strona 40
„Różnice w żywej biomasie drobnoustrojów glebowych w systemach dynamicznych, organicznych i konwencjonalnych najprawdopodobniej będą miały wpływ na gęstość składników odżywczych, ale brakuje bezpośrednich dowodów, a większość nauk biologicznych o glebie stale się rozwija i odkrywa nowe rzeczy, chociaż brakuje bezpośrednich dowodów, ale może to mieć wpływ wyciągać mocne wnioski dotyczące tego, jak różne populacje drobnoustrojów, szczególnie w systemach dynamicznych i organicznych, przyczyniają się do pozytywnej reakcji fizjologicznej roślin na tle (zwykle) zwiększonej biomasy drobnoustrojów i lepszych wskaźników jakości gleby. Na pozytywną reakcję fizjologiczną roślin wpływa się bezpośrednio lub poprzez ścieżki, takie jak zmiany w biodostępności składników odżywczych dostarczanych przez bakterie i grzyby do gleby lub pośrednio przez mikroorganizmy wytwarzające substancje chemiczne wspomagające wzrost roślin lub kontrolujące negatywne skutki, takie jak obciążenie patogenami i infekcja, należy uwzględnić systemy wzrostu poprzez wszechstronne badanie dynamiki gleby. roślin i drobnoustrojów, wraz z oceną dodatkowych warstw złożoności, takich jak dynamika zwierząt oraz wpływ praktyk zarządzania i stosowania różnych agrochemikaliów”.
Treść zaczerpnięta z Scope.co.nz
Oryginalne łącze
More Stories
Nowy raport WHO pokazuje, jak miasta przyczyniają się do postępu w zapobieganiu chorobom niezakaźnym i urazom
Naukowcy identyfikują „najlepszy punkt” bezpiecznej operacji po zawale serca
Badanie wykazało, że 20% dzieci chorych na zapalenie płuc nie otrzymuje antybiotyków