Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Badanie: Ponad 75% popularnych potraw w restauracjach i dań gotowych jest niezdrowych żywność

Badanie: Ponad 75% popularnych potraw w restauracjach i dań gotowych jest niezdrowych żywność

Nowe badanie wykazało, że według rządowych wytycznych ponad trzy czwarte najlepiej sprzedających się dań sprzedawanych w fast foodach, restauracjach i sieciach kawiarni jest niezdrowych.

Naukowcy twierdzą, że popularne produkty, takie jak pizza, hamburgery, dania z kurczaka, frytki i chleb francuski, zawierają niebezpiecznie duże ilości tłuszczu, soli, cukru lub kalorii, które mogą szkodzić zdrowiu.

Naukowcy doszli do „niezwykle niepokojących” wniosków po przeanalizowaniu wartości odżywczej 10 najlepiej sprzedających się produktów zakupionych w 19 największych sklepach typu „out of home” w Wielkiej Brytanii, w tym w takich sieciach jak Subway, Pizza Express, McDonald’s, Greggs, Starbucks i Pret Manger.

Stwierdzono, że od 46% do 78% ze 190 zbadanych potraw było niezdrowych, w zależności od tego, która z trzech różnych, wspieranych przez rząd metod oceny jakości odżywczej żywności została zastosowana. Należały do ​​nich: ugruntowany model oznaczania składników odżywczych, oznakowanie na sygnalizacji świetlnej stosowane w wielu supermarketach, środki wspierające podatek od cukru oraz wysiłki poprzedniego rządu mające na celu zachęcenie producentów żywności do stosowania mniejszej ilości soli, cukru i kalorii w swoich produktach.

the Wyniki Doprowadziło to do ponownych wezwań ministrów, aby zmusili przemysł spożywczy do uczynienia swoich produktów zdrowszymi, ponieważ zła dieta jest główną przyczyną raka, chorób serca i innych zabójców.

Dr Monique Tan, wykładowczyni żywienia w zdrowiu publicznym na Queen Mary University w Londynie, która kierowała badaniem, powiedziała: „Dominacja niezdrowej żywności i napojów w sektorze posiłków poza domem jest niezwykle niepokojąca. Chociaż istnieją zdrowsze opcje. takie otoczenie jadalni sprawia, że… „Ludziom trudno jest dokonywać zdrowszych wyborów”.

Szczególny niepokój budzi niezdrowy charakter wielu najpopularniejszych produktów oferowanych w sieciach restauracji serwujących dania na wynos i na wynos, ponieważ mieszkańcy Wielkiej Brytanii coraz częściej jadają poza domem. szacowany Ludzie odwiedzają sklepy typu „offshore” 2,4 miliarda razy w roku.

READ  Dalej Przeprasza pracowników po tym, jak problemy z IT spowodowały miesiące niskich zarobków | Następna

Żywność kupowana w tych sklepach stanowi od 11% do 25% kalorii spożywanych przez Brytyjczyków, z czego ponad połowa pochodzi z większych sieci. Inne badania I znaleziono.

Tan dodał: „To, co jemy poza domem, zależy wyłącznie od tego, co jest dostępne i niedrogie. Problem w tym, że duża część jedzenia jest niezdrowa”.

„Ludzie postrzegali jedzenie poza domem jako okazjonalną przyjemność, ale obecnie jako naród jemy coraz więcej jedzenia poza domem, ponieważ większość żywności dostępnej poza domem nie jest zdrowa , jest bardzo prawdopodobne, że wychodząc coś zjeść „Jedząc poza domem lub na wynos, będziesz jadł żywność, która jest szkodliwa dla twojego zdrowia”.

Tan zidentyfikował pięć dań, które uznano za niezdrowe na podstawie różnych miar i ich kombinacji: Pizza Pepperoni z Pizza Hut, Podwójny Burger King Memphis BBQ King, Fino Pita z Nando’s Zawiera grillowanego kurczaka i ser Halloumi. Frytki w stylu Halloumi W pubach Wetherspoon’s i Pret a Manger’s Bagietka wieprzowa i sos.

Klasyfikowane są jako niezdrowe ze względu na „niezbilansowany profil żywieniowy”, ponieważ zawierają duże ilości kalorii, cukru, tłuszczów nasyconych lub soli oraz niewielkie ilości błonnika, białka, owoców, warzyw i orzechów na 100 gramów – powiedział Tan.

Zespół badawczy dodał w 22-stronicowym raporcie szczegółowo opisując swoje ustalenia, że ​​duże ilości oferowane przez niektóre sieci restauracji prowadzą również do spożywania przez klientów dużych ilości soli, cukru, tłuszczu lub kalorii. W skład zespołu wchodzili także eksperci z grup wspierających żywność Action on Sugar, Obesity Health Alliance i Bite Back, reklamowego ramienia organizacji Jamiego Olivera.

Według badań opublikowanych w czerwcu przez The Guardian, niektóre gotowe posiłki zawierają więcej kalorii na jedno posiedzenie niż zalecana ilość – 2000 dla kobiet i 2500 dla mężczyzn – którą człowiek powinien spożywać w ciągu całego dnia.

READ  Klienci BT zostali nieświadomie obciążeni opłatą za usługę Xbox Game Pass

Naukowcy odkryli również, że tylko trzy z 19 badanych firm – Domino’s, Pizza Express i Pret a Manger – ujawniają publicznie informacje na temat składu odżywczego swoich produktów. Dziesięć firm nie ujawniło informacji o składzie, dziesięć firm nie wspomniało o składzie odżywczym w 100 gramach, a dziewięć firm nie ujawniło ilości zawartego w nich błonnika.

Dr Kawthar Hashem, dyrektor ds. badań i wpływu w Action on Sugar, stwierdził, że „absurdem” jest, aby konsumenci wiedzieli, co znajduje się w żywności, którą kupują w supermarketach, ale „kiedy jemy poza domem, jesteśmy całkowicie w ciemności nadal ukrywajcie… „Jeśli nie ma informacji o wartości odżywczej, niewielka jest nadzieja, że ​​konsumenci wybiorą zdrowsze opcje”.

O komentarz zwrócono się do Ministerstwa Zdrowia i Opieki Społecznej.

Na początku tego roku Wes Streeting, ówczesny sekretarz zdrowia Partii Pracy w gabinecie cieni, powiedział: Został publicznie ostrzeżony „Wysoce manipulacyjne” firmy spożywcze musiały zmienić formułę swoich produktów, aby były zdrowsze. „Albo płyniesz na fali, albo utoniesz w niej” – powiedział.

Jednak w manifeście wyborczym Partii Pracy nie było planów osiągnięcia tego celu.

Kate Nicholls, dyrektor naczelna Hospitality UK, która reprezentuje sektor jedzenia poza domem, zauważyła, że ​​badanie wykazało, że większość (54%) ze 190 produktów była zdrowa, zgodnie z modelem profilu składników odżywczych przyjętym przez rząd w 2004 roku. .

„Hospitality stara się oferować klientom szeroką gamę opcji do wyboru, od sałatek na lunch po desery na specjalne okazje, i pragnie oferować w swoim menu zdrowe i pożywne opcje.

„Zgodnie z prawem wszystkie firmy analizowane w tym raporcie są zobowiązane do podawania liczby kalorii obok każdej pozycji menu, podczas gdy inne posuwają się nawet do podawania większej ilości informacji o wartości odżywczej, aby pomóc klientom w podejmowaniu świadomych decyzji”.

Rzecznik Departamentu Zdrowia i Opieki Społecznej powiedział: „Ten rząd podejmie działania, aby zapobiegać złemu zdrowiu i bezpośrednio stawić czoła kryzysowi otyłości, chroniąc NHS i pomagając ludziom żyć dłużej w dobrej kondycji.

READ  Grant Shapps oskarżony o „wezwanie do zwolnienia i ponownego zatrudnienia” w celu zakończenia strajków kolejowych | strajki kolejowe

„Przeniesiemy naszą uwagę z leczenia na zapobieganie, nakładając surowe ograniczenia na reklamy śmieciowej żywności, a także uniemożliwiając dzieciom kupowanie napojów energetycznych o wysokiej zawartości cukru i kofeiny”.

Dr Monique Tan, główna badaczka, podała pięć poniższych dań jako przykłady produktów sprzedawanych w sklepach poza domem, które w wyniku analizy wykazały, że są niezdrowe na podstawie trzech różnych, zatwierdzonych przez rząd metod pomiaru wartości odżywczej. Wszystkie mają „niezrównoważony profil żywieniowy”.

  • Uczta Pepperoni w Pizza Hut – „nadmierna” ilość tłuszczu ogółem, tłuszczów nasyconych, soli i więcej kalorii, niż jest to uważane za idealne w ramach rządowych wytycznych

  • Burger King Memphis BBQ King Double – bardzo duża zawartość tłuszczu całkowitego, tłuszczów nasyconych i soli

  • Fino Pita w Nando’s – wysoki poziom tłuszczów ogółem, tłuszczów nasyconych i soli, a także dużo kalorii

  • Frytki w stylu Halloumi w JD Wetherspoon – „nadmierna” ilość soli, tłuszczów nasyconych i tłuszczu ogółem

  • Bagietki i bekon Pret a Manger — zawierają dużo soli, tłuszczów nasyconych, tłuszczu ogółem i dużo kalorii, zgodnie z oficjalnymi normami żywieniowymi.

Artykuł ten został zmieniony 10 sierpnia 2024 r. w celu skorygowania danych liczbowych dotyczących liczby punktów sprzedaży, które publicznie ujawniają informacje na temat składu odżywczego i składników znajdujących się w ich produktach.