W niedawnej recenzji opublikowanej w czasopiśmie Przyrodnicze recenzje mikrobiologii, Naukowcy systematycznie sprawdzali wpływ różnych składników żywności i diet pełnoziarnistych na zdrowie mikrobiomu jelitowego. Przeanalizowali badania dotyczące popularnych diet, w tym diety śródziemnomorskiej, wegetariańskiej (roślinnej), ketogennej i zachodniej, i ujawnili, w jaki sposób wybory żywieniowe podejmowane w różnych okresach rozwoju człowieka przyczyniają się do zaburzeń metabolicznych i skutków zdrowotnych u dorosłych.
Badają także związek między stanem mikrobiomu jelitowego a późniejszymi skutkami zdrowia i choroby. Na koniec podkreślono postępy w badaniach nad dietą i mikroflorą jelitową, uwzględniając aktualne wyzwania i obszary, w których potrzebne są dodatkowe dane, aby poprawić zdrowie publiczne.
Pobyt: Interakcja między dietą a mikrobiomem jelitowym: implikacje dla zdrowia i choroby. Źródło obrazu: CI Photos / Shutterstock
Czym jest mikrobiom jelitowy i jak dieta wpływa na jego skład i funkcję?
„Mikrobiom jelitowy” to suma wszystkich bakterii, wirusów, pierwotniaków i grzybów, które żyją w przewodzie pokarmowym żywiciela i razem tworzą dynamiczny i złożony ekosystem, który głęboko wpływa na zdrowie żywiciela. Najnowsze badania w coraz większym stopniu badają powiązania między zdrowiem mikroorganizmów jelitowych a dobrostanem gospodarza. Wyniki sugerują, że skład mikrobiomu jelitowego i względna liczebność mogą znacząco zmienić podatność gospodarza na choroby, metabolizm składników odżywczych, a nawet samopoczucie psychiczne.
Tradycyjne badania skupiały się przede wszystkim na wpływie antybiotyków na zdrowie mikrobiomu jelitowego. Jednak najnowsze trendy badawcze zmieniają się, aby zbadać wpływ krótko- i długoterminowych wyborów żywieniowych na funkcjonowanie mikrobiomu. Postępy w sekwencjonowaniu metagenomicznym i analizach wspomaganych sztuczną inteligencją znacząco przyczyniły się do tego ostatniego, pogłębiając naszą wiedzę na temat mechanistycznych i patologicznych podstaw interakcji między dietą a mikroflorą jelitową, ułatwiając w ten sposób rozwój nowych terapii skupiających się na diecie przeciwko powszechnym przewlekłym i ostrym problemom zdrowotnym .
Niestety, „pożywienie dla jednej osoby może być trucizną dla innej” – coraz więcej dowodów wskazuje na indywidualne różnice w składzie mikrobiomu jelitowego i, co ważniejsze, w reakcji na interwencje żywieniowe. Badania wykazały, że interwencje żywieniowe, które przynoszą korzyści niektórym populacjom geograficznym, mogą powodować niekorzystne skutki zdrowotne w innych. W połączeniu z globalnym wzrostem popularności obiektywnie niedoskonałych diet (np. diety zachodniej) oraz wzrostem spożycia żywności ultraprzetworzonej, istnieje potrzeba kompleksowej syntezy i syntezy ogromnej literatury na ten temat dostępnej zarówno dla klinicystów, jak i aby społeczeństwo lepiej rozumiało, co może przynieść im (lub ich pacjentom) korzyści.
Celem niniejszego przeglądu jest zaspokojenie tej potrzeby, a jednocześnie zwrócenie uwagi na obecne luki w wiedzy naukowej i zaproponowanie najlepszych praktyk, które pozwolą wypełnić te luki na rzecz zdrowszej przyszłości.
Wpływ diety na mikrobiom jelitowy
Wiadomo, że diety pełnoziarniste mają znaczący pozytywny lub negatywny wpływ na skład i funkcjonowanie mikrobiomu jelitowego. Do najpopularniejszych diet zalicza się dietę śródziemnomorską i jej pochodne, dietę bogatą w błonnik, dietę wysokobiałkową, dietę wegetariańską/wegańską, dietę ketogenną i dietę zachodnią.
Dieta śródziemnomorska koncentruje się na spożywaniu nieprzetworzonej żywności, głównie roślinnej, zdrowych tłuszczów, oliwy z oliwek oraz małych lub umiarkowanych ilości nabiału i owoców morza. Zwykle unika się czerwonego mięsa, chociaż jego udział w diecie jest niewielki na obszarach, gdzie jest ono spożywane. Dziesięciolecia badań udowodniły, że dieta ta stanowi „złoty standard” w medycynie zdrowotnej i profilaktyce, a badania nad jej działaniem mikrobiologicznym podkreślają zwiększoną względną obfitość pożytecznych bakterii, takich jak Bakterie kałowe I Rozaburia Gatunekobok siebie Zmniejszone obrażenia Ruminococcus Janavius, Moment obrotowy RominococcusI Collinsella aerofacens Populacja.
Zielona dieta śródziemnomorska, medyczna pochodna diety śródziemnomorskiej, która obejmuje większe spożycie roślin niż pierwotna dieta, wykazała dalszy wzrost Prevotella spp. I zanurza się Bifidobakterie spp., co przyczynia się do zmniejszenia masy ciała i poprawy wyników kardio-metabolicznych. Podobnie diety wegetariańskie/wegańskie mają te same zalety, a wysokie stężenie polifenoli w tych dietach zapewnia ludziom znaczące korzyści przeciwpatogenne i przeciwzapalne.
Diety bogate w błonnik są od dawna zalecane ze względu na ich długoterminowe korzyści w postaci utraty wagi, a ostatnie badania sugerują, że ich spożywanie może zmniejszyć ryzyko chorób przewlekłych, w tym raka i cukrzycy typu 2. Niedawno wzorce metaboliczne ujawniły odżywianie w jelitach sprzyjają obfitości błonnika. Bifidobakterie spp., Firmicutes i Lactobacillus Bakterie te charakteryzują się zdolnością do metabolizowania cukrów złożonych, co przyczynia się do wspomnianych powyżej korzyści zdrowotnych.
Diety ketogenne stają się coraz bardziej popularne, szczególnie wśród dbających o zdrowie młodych mieszkańców Zachodu, mimo że pierwotnie były stosowane jako interwencja w leczeniu padaczki. Diety te składają się z niskiej zawartości węglowodanów, dużej zawartości tłuszczu i umiarkowanego spożycia białka, próbując naśladować (lub stymulować) reakcje metaboliczne na post. Zmusza to organizm do przejścia z węglowodanów na ketony jako źródło energii. Badania metabolizmu jelit wykazały, że diety te wiążą się ze znacznym zmniejszeniem liczby Actinobacteria i Helicobacter pylori. Niektóre badania powiązały diety ketogenne ze zmniejszoną odpowiedzią immunologiczną gospodarza, chociaż badania te są często mylące i wymagają dalszych badań.
Zaobserwowano, że zachodnie diety i diety bogate w ultraprzetworzoną żywność są powiązane ze znacznym zmniejszeniem liczebności pożytecznych drobnoustrojów i ogólnej różnorodności w jelitach. Wiadomo, że te wzorce żywieniowe powodują przewlekłe choroby związane z dietą, takie jak nadwaga i otyłość oraz choroby współistniejące (cukrzyca i choroby układu krążenia) z powodu nieprawidłowego wzrostu markerów zapalenia jelit i zmniejszonej odpowiedzi układu odpornościowego gospodarza.
Luki w bieżących badaniach i przyszłym potencjale
Przytłaczająca liczba badań dotyczących wpływu diety na zdrowie mikrobiomu jelitowego koncentruje się na jednym z kilku rodzajów żywności, przy czym kompleksowo zbadano najpopularniejsze diety (śródziemnomorską, wegetariańską i zachodnią). Co więcej, chociaż istnieje coraz więcej badań dotyczących różnic w reakcjach różnych populacji lub grup etnicznych na „standardowe” interwencje żywieniowe, ten obszar badań pozostaje niedostatecznie zbadany.
Postępy w technikach multiomiki, takich jak metagenomika, metatranskryptomika, metaproteomika i kulturomika, umożliwią lepszą identyfikację specyficznych dla populacji, a nawet indywidualnych reakcji na różne produkty spożywcze i diety, umożliwiając w przyszłości rozwój precyzyjnego żywienia. Ta wyłaniająca się dziedzina ma na celu projektowanie interwencji żywieniowych w oparciu o unikalny skład mikroorganizmów jelitowych poszczególnych osób lub ukierunkowanie na określone wymagania żywieniowe lub przeciwpatogenne.
„Analizując skład i funkcję mikrobiomu, można zidentyfikować niewystarczające lub brakujące składniki odżywcze na podstawie konkretnych sygnatur drobnoustrojów, a także wybrać odpowiednie probiotyki lub prebiotyki w celu zapewnienia optymalnego zdrowia jelit. Stosowanie diety jako formy mikrożywienia być korzystne w zapobieganiu chorobom.” Leczyć je i łagodzić.„H.”
Wnioski
Mikrobiom jelitowy i nawyki żywieniowe gospodarza są ze sobą nierozerwalnie powiązane. Zmiany w tym drugim mogą znacząco wpłynąć na to pierwsze, na lepsze lub na gorsze. Zrozumienie mechanistycznych podstaw tych skojarzeń może pozwolić na opracowanie spersonalizowanych zaleceń dietetycznych, które w nadchodzących dniach mogą pomóc w walce z chorobami, poprawie ogólnego stanu zdrowia, a nawet w walce z zaburzeniami psychicznymi. Do tego czasu niniejszy przegląd podkreśla zalety i wady różnych popularnych diet, aby zapewnić lekarzom i osobom dbającym o zdrowie najlepszą żywność do włączenia do swoich list zakupów, a badaczom idealne sposoby na osiągnięcie zdrowszej przyszłości.
„Odkrywca. Entuzjasta muzyki. Fan kawy. Specjalista od sieci. Miłośnik zombie.”
More Stories
Nowy raport WHO pokazuje, jak miasta przyczyniają się do postępu w zapobieganiu chorobom niezakaźnym i urazom
Naukowcy identyfikują „najlepszy punkt” bezpiecznej operacji po zawale serca
Badanie wykazało, że 20% dzieci chorych na zapalenie płuc nie otrzymuje antybiotyków