Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

4 przybory kuchenne, których potrzebuje każdy domowy szef kuchni

Są to niezbędne elementy, które pomogą Ci ugotować prawie wszystko, co chcesz.

Kiedy dorastałem, moja rodzina często się przeprowadzała, mieszkaliśmy w małych mieszkaniach, a czasem nawet na żaglówce, więc wszystko w naszej kuchni – łącznie z garnkiem, patelnią/patelnią do smażenia, garnkiem i patelnią – zmieściło się w pudełku. Jedno jest ukryte w z tyłu naszego hatchbacka Chevroleta. W tych garnkach mogliśmy ugotować prawie wszystko, ponieważ można było w nich łatwo przygotować zupę pomidorową, naleśniki z jagodami, kraba na parze, smażony ryż i każdą inną potrawę, na jaką mieliśmy ochotę.

Po kilkudziesięciu latach mieszkania w domu jednorodzinnym z dużą ilością miejsca do przechowywania w kuchni, przeprowadziliśmy się z mężem do mieszkania z dwiema sypialniami, w którym było mniej miejsca na specjalistyczny sprzęt. Podziękowawszy za 11-litrowy garnek do makaronu, miedzianą patelnię do naleśników i nieporęczną żeliwną patelnię o wadze 4,5 kg, moja usprawniona kuchnia skupia się teraz na czterech – a może pięciu – patelniach, które pomieszczą każdą rodzinę od śniadania do kolacji.

Jeśli budujesz kuchnię, zamiast ją zmniejszać, nie bój się kupować pojedynczych patelni, a nie kompletnego zestawu, zwłaszcza że patelnie są dostępne w oszałamiającej gamie materiałów. „Jestem fanką minimalizmu, jeśli chodzi o narzędzia kuchenne, ponieważ mieszkam w Nowym Jorku” – mówi Elinor Houghton, autorka książki Minimalist Kitchen Tools. Encyklopedia narzędzi kuchennych„Ale gdziekolwiek mieszkasz, warto mieszać i dopasowywać różne rodzaje przyborów kuchennych, aby móc je dostosować dokładnie do rodzaju przygotowywanej żywności”. A jeśli zbliża się wydarzenie, podczas którego przygotowujesz specjalne danie lub ucztę dla tłumu, rozważ pożyczenie specjalnych przyborów od sąsiadów lub od jednej z lokalnych grup Buy Nothing. Twoje szafki kuchenne będą Ci wdzięczne.

Kiedy już zdecydujesz, jaki rodzaj patelni kupić, musisz wybrać materiały, z których są wykonane. Patelnie ze stali nierdzewnej doskonale nadają się do gotowania, podczas gdy naczynia kuchenne z twardego anodowanego aluminium (wykonane z aluminium, stali nierdzewnej lub ceramiki) mają powierzchnię podobną do patelni z powłoką nieprzywierającą, ale mogą wymagać trochę oleju podczas gotowania. Naczynia kuchenne z powłoką nieprzywierającą, pokryte syntetycznym polimerem, mogą być ważne dla Twojego stylu życia, ponieważ zmniejszają ilość oleju kuchennego i zapewniają szybsze czyszczenie, podczas gdy Twoje preferencje mogą obejmować tradycyjne naczynia żeliwne lub szklane. Mieszaj i dopasowuj, aby każda patelnia, po którą sięgniesz, była dla Ciebie odpowiednia.

READ  Duże samochody mogą sprawić, że poczujesz się bezpieczniej – ale jak rozmiar samochodu wpływa na innych w razie wypadku?

A teraz o podstawach: po kilku modyfikacjach dostosowanych do Twojego stylu życia te cztery przybory staną się narzędziami pracy, na których polegasz każdego dnia.

Żeliwne piekarniki holenderskie mogą obsługiwać szeroką gamę przepisów.  Zdjęcie/The Washington Post
Żeliwne piekarniki holenderskie mogą obsługiwać szeroką gamę przepisów. Zdjęcie/The Washington Post

piekarnik

„To jest patelnia, której prawdopodobnie używam najczęściej” – mówi Houghton. „Można w nim upiec chleb, ugotować fasolę, a nawet upiec w nim całego kurczaka”. Te krótkie, szerokie garnki są zwykle wykonane z żeliwa i często są emaliowane, mają hermetyczną pokrywkę i nadają się do przygotowywania szerokiej gamy przepisów. Houghton sugeruje opcję o pojemności 4,5 litra, która jest wystarczająco duża do gotowania chili i gulaszu, a jeśli wybierzesz owalny, a nie okrągły, będzie to idealny rozmiar i kształt do gotowania długiego makaronu, eliminując potrzebę używania większego garnka.

Patelnie przydadzą się do smażenia, przyrumieniania, a nawet gotowania makaronu.  Zdjęcie/The Washington Post
Patelnie przydadzą się do smażenia, przyrumieniania, a nawet gotowania makaronu. Zdjęcie/The Washington Post

Patelnia o średnicy 30 cm (lub dwie)

Istnieją dwa rodzaje tych płytkich, okrągłych patelni: jedna ma proste, nieco wyższe boki, zwana patelnią i świetnie nadaje się do zarumieniania, smażenia, a nawet gotowania makaronu, natomiast druga (znana jako patelnia lub patelnia sauté) ma krótsze, ukośne boki, doskonale pasują do tostów francuskich i kanapek z grillowanym serem oraz jajek sadzonych. „Niezależnie od tego, jaki rodzaj patelni wybierzesz, zdecydowanie kupiłbym do niej pokrywkę” – radzi Houghton. „Dzięki temu możesz używać jej do gotowania na parze, smażenia i smażenia – to mnóstwo funkcji w jednej patelni”. Wybierając dwie, wiele osób wybiera patelnię nieprzywierającą ze skośnymi bokami, do łatwego obracania naleśników i jajek, a następnie ciężką patelnię stalową lub żeliwną o prostych bokach (lub patelnię), którą można również wstawić do piekarnika do pieczenia chleba kukurydzianego — z pokrywką pasującą do obu patelni.

Niezbędny jest głęboki garnek o prostych ściankach.  Zdjęcie/The Washington Post
Niezbędny jest głęboki garnek o prostych ściankach. Zdjęcie/The Washington Post

Garnek o pojemności 2-3 litrów

Garnek to głęboka, okrągła miska o prostych ściankach z rączką, idealna do przygotowania ryżu, sosu czy jajek na twardo. W moim bezdzietnym domu dwulitrowy garnek jest odpowiedniej wielkości, ale trzylitrowy garnek może być bardziej praktyczny w przypadku większych rodzin, takich jak Houghtonowie, gdy regularnie przygotowują dla dzieci garnek płatków owsianych na śniadanie.

READ  Premier Wysp Salomona upomina Nową Zelandię i Australię z powodu budzącego obawy paktu bezpieczeństwa z Chinami
Każda kuchnia potrzebuje frytkownicy dostosowanej do potrzeb szefa kuchni.  Zdjęcie/The Washington Post
Każda kuchnia potrzebuje frytkownicy dostosowanej do potrzeb szefa kuchni. Zdjęcie/The Washington Post

Patelnia z dziką kartą

To patelnia, którą możesz modyfikować według własnych potrzeb. Dla mnie jest to patelnia ze stali węglowej, której używam kilka razy w tygodniu; Dla Ciebie może to być patelnia o pojemności 7 litrów, na której przygotujesz niedzielny obiad dla babci, lub może to być patelnia o średnicy 15-18 cm, której rozmiar będzie odpowiedni do Twojego ulubionego dania z jajkiem sadzonym.

Więcej pomysłów na kuchnię

Od przepisów po wskazówki dotyczące pokojów – spraw, aby Twoja kuchnia pracowała dla Ciebie.