Dwóch rzeźników, jeden z Mount Maunganui i jeden z Cambridge, zapewniło sobie pożądane miejsca w finale konkursów Pact Packaging Young Butcher i ANZCO Foods Butcher Apprentice of the Year 2024.
Zawody odbyły się w Te Awamutu w zeszłym tygodniu i zgromadziły rzeźników z regionów Waikato i Bay of Plenty, którzy ostrzyli swoje noże i przeszli trudny, dwugodzinny test siekania, mając nadzieję zapewnić sobie miejsce w finale.
Alex Bello z New World Mt Maunganui zajął pierwsze miejsce w kategorii ANZCO Foods Butcher Apprentice, a Dallas Prince z Wholly Cow Butchery w Cambridge zajęło pierwsze miejsce w kategorii Pact Packaging Young Butcher.
Alex Bello jest podekscytowany wyjazdem na Mistrzostwa Krajowe jako stażysta, ponieważ jego kariera trenerska dobiega końca.
Mówi, że jest wdzięczny za wsparcie swoim nauczycielom i kolegom z klasy, którzy pomogli mu dojść tak daleko.
„Czuję, że cały zespół mnie wspiera. Przyszedłem z planem, którego przestrzegałem i którego się trzymałem, więc jestem bardzo zadowolony ze zwycięstwa”.
Dallas Prince jest wykwalifikowanym rzeźnikiem od pięciu miesięcy.
„To trzeci konkurs regionalny, w którym biorę udział, i drugi raz, kiedy biorę udział w mistrzostwach krajowych, więc bardzo się cieszę, że ponownie wezmę udział, tym razem jako wykwalifikowany rzeźnik, a nie praktykant” – mówi Dallas.
„Przed finałem skoncentruję się na czystszej pracy i stworzeniu lepszego oznakowania moich produktów”.
Dallas Prince of Wholly Cow w Cambridge z sędzią Peterem Martinem.
Regionalne konkursy stanowią część ogólnokrajowej serii mającej na celu wyłonienie najlepszych rzeźników z Nowej Zelandii, którzy wezmą udział w wielkim finale, który odbędzie się w sierpniu.
Uczestnicy zaprezentowali swoją wiedzę rzemieślniczą podczas rygorystycznego dwugodzinnego wyzwania, demonstrując swoje umiejętności w zakresie odkostniania, przycinania, siekania i krojenia w kostkę.
Mieli za zadanie rozbić krótki stek wołowy, cały udziec wieprzowy, pokrojoną w kwadrat łopatkę jagnięcą i bęben kurczaka na wystawę produktów o wartości dodanej, a wszystko to pod czujnym okiem sędziów.
Sędzia główny Peter Martin, który pracuje jako konsultant ds. szkoleń rzeźniczych w Skills4Work w Auckland, twierdzi, że to wspaniale, że organizowane są regionalne konkursy i że zawodnicy prezentują bardzo wysoki poziom występów.
„Wspaniale było widzieć poziom wsparcia, jakie zawodnicy otrzymują podczas tych zawodów ze strony kolegów z pracy i rodzin” – mówi Peter.
„Ważne jest, aby zawodnicy mieli dobre wsparcie, które ostatecznie wpłynie na ich wyniki w danym dniu”.
Alex i Dallas otrzymali po 150 dolarów oraz trofeum i będą reprezentować swój region w wielkim finale, który odbędzie się w czwartek 22 sierpnia na stadionie EventFinda w Auckland.
Konkurs jest dumnie sponsorowany przez Pact Packaging, ANZCO Foods, Dunninghams, Hellers, Beef + Lamb New Zealand, Skills4Work, Tegel, Victory Knives, Wilson Hellaby, Anago, Global Cuisine, Cabernet Foods i NZPork.
„Fanatyk telewizyjny. Miłośnik internetu. Ewangelista podróży. Pragnący przedsiębiorcy. Odkrywca amator. Pisarz”.
More Stories
Reprezentacja Nowej Zelandii rozpoczyna erę „Brzytwy” od trudnego zwycięstwa nad Anglią
Jak powitanie telefoniczne pomogło ożywić kulturę Maorysów
Ocena zawodników Anglii na tle reprezentacji Nowej Zelandii