Edukacja odgrywa kluczową rolę w przyjmowaniu diet roślinnych. Takie wnioski płyną z ankiety przeprowadzonej wśród ponad 1000 chińskich konsumentów na zlecenie ProVeg Asia, która wykazała, że prawie wszyscy konsumenci są skłonni spożywać więcej żywności pochodzenia roślinnego, gdy dowiedzą się o korzyściach.
Ustalenia zostały uwzględnione w najnowszym raporcie ProVeg Asia, Jedzenie wegetariańskie w Chinach: postawy i możliwościktóre bada, w jakim stopniu Chińczycy przyjęli żywność pochodzenia roślinnego.
W raporcie szczegółowo zbadano chęć chińskich konsumentów do zwiększenia spożycia żywności pochodzenia roślinnego po uzyskaniu informacji o korzyściach dla zdrowia i środowiska, o czym świadczą recenzowane badania opublikowane w międzynarodowych czasopismach naukowych.
Ten bezcenny przewodnik ocenia także korzyści oferowane przez diety roślinne pod względem ich postrzeganego znaczenia oraz identyfikuje motywacje i bariery w stosowaniu diety roślinnej. Jest to istotne źródło informacji dla interesariuszy z branży żywności i napojów pochodzenia roślinnego, którzy chcą zwiększyć swoją sprzedaż w Chinach.
Tło nauki
ProVeg zlecił niezależnej firmie badawczej Kantar przeprowadzenie badania w okresie od kwietnia do maja 2024 r.
W badaniu wzięło udział 1000 konsumentów z Pekinu, Szanghaju i Guangzhou w Chinach, obejmujących cztery równomiernie rozłożone grupy wiekowe: 18–24, 25–34, 35–44 i 45–60 lat.
Punktem wyjścia zespół ProVeg Asia chciał ocenić, jak dobrze chińscy konsumenci wiedzą o korzyściach wynikających ze stosowania diety roślinnej.
Zaprezentowaliśmy 1000 chińskim konsumentom 15 stwierdzeń podkreślających zdrowie, środowisko, ochronę zwierząt, bezpieczeństwo żywnościowe i zalety smakowe diet roślinnych i poprosiliśmy ich, aby określili, czy „zdecydowanie się zgadzają”, „zgadzają się”, „nie zgadzają się” lub „zdecydowanie się zgadzają”. ”. Nie z każdym stwierdzeniem się zgadzam.
W 15 stwierdzeniach znalazły się następujące fakty:
- Zbilansowana dieta wegetariańska może pomóc w zapobieganiu cukrzycy typu 2 i leczeniu jej.
- Diety wegetariańskie mogą zmniejszyć emisję gazów cieplarnianych o ponad 50%.
- Najzdrowsze i najbardziej zrównoważone diety składają się głównie z pokarmów roślinnych.
- Diety roślinne zmniejszają ryzyko rozwoju oporności na antybiotyki.
Początkowo jedynie 49% respondentów zgadzało się z tymi stwierdzeniami. Jednakże po przedstawieniu potwierdzających dowodów naukowych 98% było gotowych lub zdecydowanie chętnych do włączenia do swojej diety większej ilości pokarmów roślinnych.
Generowanie kompleksowej zmiany diety
Badanie podkreśla, że edukacja ma kluczowe znaczenie dla zachęcania do powszechnego przejścia na dietę roślinną. Gdy uczestnicy dowiedzieli się o korzyściach, byli bardziej skłonni do zmiany swoich nawyków żywieniowych.
„Odkryliśmy, że większość ludzi troszczy się o zdrową żywność, a kiedy dowiedzą się, jak zdrowa i przyjazna dla klimatu jest żywność pochodzenia roślinnego, zamierzają jeść jej więcej” – powiedziała Shirley Lu, dyrektor generalna na region Azji i Pacyfiku. Przedstawiciel Chin w ProVeg Asia.
Oznacza to, że przed nami jeszcze dużo pracy. Pomimo dobrze udokumentowanych korzyści diet roślinnych, informacje na ten temat albo nie są powszechnie znane, albo są ukrywane w wyniku dezinformacji. Aby promować zmiany w diecie, niezbędna jest skuteczna edukacja i jasna komunikacja.
Jesteś zainteresowany wynikami? Udaj się do nowego Centrum Żywności ProVeg Przeczytaj podsumowanie Kluczowe ustalenia i rekomendacje biznesowe ProVeg Asia.
„Odkrywca. Entuzjasta muzyki. Fan kawy. Specjalista od sieci. Miłośnik zombie.”
More Stories
Nowy raport WHO pokazuje, jak miasta przyczyniają się do postępu w zapobieganiu chorobom niezakaźnym i urazom
Naukowcy identyfikują „najlepszy punkt” bezpiecznej operacji po zawale serca
Badanie wykazało, że 20% dzieci chorych na zapalenie płuc nie otrzymuje antybiotyków