Jeśli chodzi o jedzenie owoców i warzyw, bardzo często zdarza się, że niektóre części rośliny po nich pozostają. Niezależnie od tego, czy jest to łodyga, nasiona czy skórka, niektóre części nie są tak apetyczne jak inne.
Chociaż jedynym prawdziwym problemem związanym z wyrzucaniem części owoców lub warzyw jest potencjalne marnowanie żywności, ekspert ujawnił kolejny powód, aby starać się, aby każda cząstka się liczyła.
Chirurg NHS i gwiazda mediów społecznościowych Doktor Karan RajanDoktor Raj, znany jako Dr Raj, namawiał ludzi, aby rozważyli zjedzenie nietypowych części owoców i warzyw.
Wynika to z jego korzyści zdrowotnych, ponieważ niektóre jego części zawierają witaminy i przeciwutleniacze.
W rozmowie z ponad pięcioma milionami obserwujących na platformie transmisji wideo TikTok namawiał ludzi, aby jedli każdy kawałek truskawek.
Obejmuje to dokumenty. Doktor Raj powiedział: „Jeśli jesz truskawki, jedz także ich liście.
„Wierch truskawek wraz z liśćmi nazywany jest kielichem i ma wartość odżywczą porównywalną z samą jagodą.
„Liście są pełne polifenoli, które są przeciwutleniaczami, a liście zawierają tyle samo witaminy C, co jagody.
„Nie wspominając, że blaty zawierają również inne składniki odżywcze, takie jak magnez i dodatkową porcję błonnika”.
Następnie zalecił jedzenie nie tylko różyczek brokułów, ale także łodygi.
Kontynuował: „Następnym razem, gdy będziesz jadł brokuły, rozważ zjedzenie łodygi oprócz różyczek.
„Chociaż kwiat może zawierać wysoki poziom witaminy A, łodyga zawiera wiele innych składników odżywczych.
„Rzeczy takie jak witamina C, E, K, potas, magnez, żelazo, kwas foliowy i cynk.
„Nie wspominając o większej ilości nierozpuszczalnego błonnika, który przyczynia się do dziennego spożycia błonnika”.
Powiedział, że liście rzodkiewki są również bogate w niezbędne witaminy.
Doktor Raj wyjaśnił: „Jeśli zjesz rzodkiewkę i nie zjesz jej liści, stracisz połowę rośliny.
„Liście rzodkiewki są pełne witaminy C i witaminy A.
„W rzeczywistości zaledwie 100 gramów liści może zapewnić prawie jedną czwartą dziennego spożycia witaminy C”.
Na koniec zalecił jedzenie ogryzków jabłek. Dodał: „Jeśli jesz jabłko, pamiętaj, aby zjeść także rdzeń jabłka”.
„Większość dobrych bakterii jelitowych lub korzystnych probiotyków znajdujących się w jabłkach, które są korzystne dla zdrowia jelit, w rzeczywistości znajduje się w rdzeniu jabłka, a nie w miąższu lub skórce owocu.
„Jedzenie ogryzków jabłek zwiększa również spożycie błonnika prebiotycznego i ogranicza marnowanie żywności”.
Należy jednak o tym pamiętać Nasiona jabłek zawierają niewielką ilość substancji chemicznej wytwarzającej cyjanekJest wysoce toksyczny dla ludzi.
Chociaż kilka nasion nie wyrządzi wiele szkody, zjedzenie ich w dużych ilościach może spowodować chorobę, dlatego rozważ wyskubanie ich z miąższu.
„Odkrywca. Entuzjasta muzyki. Fan kawy. Specjalista od sieci. Miłośnik zombie.”
More Stories
Nowy raport WHO pokazuje, jak miasta przyczyniają się do postępu w zapobieganiu chorobom niezakaźnym i urazom
Naukowcy identyfikują „najlepszy punkt” bezpiecznej operacji po zawale serca
Badanie wykazało, że 20% dzieci chorych na zapalenie płuc nie otrzymuje antybiotyków