Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Badanie ujawnia obawy dotyczące bezpieczeństwa żywności w Kosowie

Badanie ujawnia obawy dotyczące bezpieczeństwa żywności w Kosowie

Sondaż wykazał, że większość konsumentów obawia się o bezpieczeństwo żywności w Kosowie.

W badaniu przeanalizowano zachowania konsumentów i postrzeganie bezpieczeństwa żywności w kraju. Obejmowało to badanie bezpośrednie, w którym wzięło udział 300 osób. Wyniki opublikowano w Włoski dziennik bezpieczeństwa żywności.

Przykłady problemów na Bałkanach Zachodnich, w tym w Kosowie, obejmują brucelozę, obecność mikotoksyn w kukurydzy wykorzystywanej jako pasza dla zwierząt oraz metale ciężkie w glebie. Region dotknięty jest również korupcją, słabym egzekwowaniem prawa i niską świadomością producentów w zakresie standardów żywności.

Bezpieczeństwo żywności jest przedmiotem troski
Wyniki wskazują, że prawie dwie trzecie ankietowanych konsumentów ma pewne lub duże obawy dotyczące bezpieczeństwa żywności. Młode, dobrze wykształcone konsumentki są zainteresowane zagrożeniami dla zdrowia osobistego oraz treściami związanymi z bezpieczeństwem żywności i chorobami pokrewnymi.

Postrzeganie przez konsumentów bezpieczeństwa żywności oceniano za pomocą siedmiu konstruktów i 28 pozycji mierzonych w 5-punktowej skali od 1 (zdecydowanie się nie zgadzam) do 5 (zdecydowanie się zgadzam).

Ponad 50% uczestników zgadza się ze stwierdzeniem, że standardy higieny w przetwórstwie żywności są wyższe niż wcześniej.

Odsetek konsumentów ufających rządowi jako organowi odpowiedzialnemu za zapewnienie poziomu bezpieczeństwa pozostałości agrochemicznych był raczej niski i wyniósł 25 proc.

Połowa respondentów zgadza się, że nie otrzymuje wystarczających informacji, aby prawidłowo ocenić, czy żywność jest bezpieczna. Mniej niż 30% jest zadowolonych z poziomu bezpieczeństwa spożywanej przez siebie żywności.

„Zwiększenie świadomości konsumentów i edukacja na temat bezpieczeństwa żywności mogłyby zmniejszyć obciążenie systemu opieki zdrowotnej chorobami przenoszonymi przez żywność oraz zmniejszyć straty ekonomiczne wynikające z kosztów leczenia i inne straty związane z absencją w pracy” – stwierdzili naukowcy.

W innym sondażu Eurobarometru przeprowadzonym w czerwcu 2023 r. 78 procent respondentów w Kosowie stwierdziło, że obawia się o bezpieczeństwo żywności. Ponadto 57 procent stwierdziło, że bezpieczeństwo żywności jest najważniejszą rzeczą przy zakupie żywności.

READ  Ryzyko ciężkich ataków astmy podwaja się po zniesieniu ograniczeń COVID: badanie

AMR w Kosowie
Z drugiej strony Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC), Dyrekcja Generalna ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności Komisji Europejskiej (DG Sante) oraz Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) odwiedzą Kosowo w październiku 2023 r., aby ocenić środki przeciwdrobnoustrojowe. Stan odporny (AMR).

W sektorach zdrowia zwierząt i bezpieczeństwa żywności nie istnieje system generowania danych umożliwiający monitorowanie oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe oraz sprzedaży i stosowania środków przeciwdrobnoustrojowych. Brakuje danych wyjściowych pozwalających ocenić obciążenie opornością na środki przeciwdrobnoustrojowe w tych sektorach, umożliwić wykrycie ognisk choroby i ocenić skuteczność przyszłych działań zachęcających do ograniczania stosowania środków przeciwdrobnoustrojowych i zachowania ostrożności.

Niektóre przeciwdrobnoustrojowe weterynaryjne produkty lecznicze dopuszczone w Kosowie, takie jak stymulatory wzrostu i plonu (w tym kolistyna w połączeniu z innymi środkami przeciwdrobnoustrojowymi), są zakazane w Europie.

Agencja ds. Żywności i Weterynarii dysponuje potencjałem laboratoryjnym do monitorowania oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe w sektorze hodowli zwierząt i produkcji żywności, chociaż zgodnie ze standardami UE wymagane jest rozwój zdolności w zakresie oznaczania wrażliwości na środki przeciwdrobnoustrojowe (AST). Przydziel zasoby, aby ponownie uruchomić a Salmonella Agencje UE stwierdziły, że plan nadzoru istniejących już ferm drobiu może stanowić krok w kierunku opracowania systemu nadzoru nad opornością na środki przeciwdrobnoustrojowe w sektorze zdrowia zwierząt i żywności.

(Aby zapisać się na bezpłatną subskrypcję Wiadomości o bezpieczeństwie żywności, Kliknij tutaj.)