Niedawne badanie opublikowane w Gamma Bada potencjalne korzyści diety wegetariańskiej w zakresie ryzyka dny moczanowej.
Pobyt: Różnice w diecie wegetariańskiej wpływają na ryzyko dny moczanowej. Źródło zdjęcia: Jo Jae-young / Shutterstock.com
Jak dieta wpływa na dnę moczanową?
Dna moczanowa to stan zapalny, który atakuje stawy i występuje u około 4% Amerykanów. Stan ten jest często bolesny i może powodować niepełnosprawność, a także zwiększać ryzyko chorób układu krążenia, śmiertelności i złego stanu zdrowia psychicznego.
Wykazano, że niektóre produkty spożywcze, w tym alkohol, czerwone mięso, ryby i słodkie napoje, zwiększają ryzyko dny moczanowej. I odwrotnie, beztłuszczowe produkty mleczne, kawa, niektóre warzywa i kwas askorbinowy mogą zmniejszać ryzyko dny moczanowej.
Wykazano również, że zdrowe wzorce diety, takie jak dietetyczne podejście do zatrzymania nadciśnienia (DASH) i dieta śródziemnomorska, również zmniejszają ryzyko dny moczanowej. Niewiele jednak wiadomo na temat wpływu diet wegetariańskich na dnę moczanową.
O badaniu
W bieżącym badaniu wykorzystano dane pochodzące od Amerykanów włączonych do badania kontrolnego pracowników służby zdrowia przeprowadzonego w latach 1986–2012 oraz badania Nurses’ Health Study przeprowadzonego w latach 1984–2010. U wszystkich uczestników badania na początku badania nie występowała dna moczanowa. badania.
Badanie ma na celu zmierzenie średniego narażenia na ogólny wskaźnik diety roślinnej (PDI), zdrowego PDI (hPDI) i niezdrowego PDI (uPDI). Wskaźniki te obliczono na podstawie 18 grup żywności zidentyfikowanych za pomocą kwestionariusza częstotliwości żywności.
Co wykazało badanie?
W badaniu wzięło udział prawie 123 000 uczestników, których średni wiek wynosił odpowiednio 54 i 50,9 lat dla kobiet i mężczyzn. U około 2,8 miliona osób rocznie nowe wystąpienie dny moczanowej zgłoszono u 2700 osób.
Całkowita wartość PDI nie była powiązana z częstością występowania dny moczanowej u mężczyzn i kobiet. Jednakże, gdy porównano hPDI z uPDI, hPDI miało negatywny związek z dną moczanową, podczas gdy uPDI miało pozytywny związek.
Ryzyko wystąpienia dny moczanowej wzrosło o 17% w grupie hPDI od najwyższego do najniższego kwintyla, podczas gdy w grupie uPDI było o około 20% niższe od najwyższego do najniższego kwintyla.
Spadek wraz ze wzrostem hPDI był większy wśród kobiet. Gdy oceniano wyłącznie mężczyzn, nie stwierdzono istotnego związku.
Ryzyko w grupie uPDI było szczególnie zwiększone u kobiet, przy czym ryzyko dny moczanowej wzrosło o około 33% w grupie uPDI o najwyższym spożyciu niezdrowej żywności roślinnej. Ryzyko to nie było duże wśród mężczyzn.
Produkty pełnoziarniste zmniejszają ryzyko dny moczanowej o 7% w porcji, herbata i kawa o 5% w porcji, a produkty mleczne o 15% w porcji. I odwrotnie, soki owocowe i słodkie napoje zwiększają ryzyko dny moczanowej o 6%, podczas gdy oleje roślinne zwiększają ryzyko dny moczanowej o 16% w przeliczeniu na porcję. W bieżącym badaniu po raz pierwszy wykazano odwrotną zależność między produktami pełnoziarnistymi a ryzykiem dny moczanowej.
Do zdrowej żywności, która nie stwarza ryzyka związanego z dną moczanową, zaliczają się owoce, warzywa, orzechy i rośliny strączkowe. Do niezdrowych pokarmów roślinnych, które nie zwiększają ryzyka dny moczanowej, należą słodycze, słodycze, ziemniaki i rafinowane zboża.
Tłuszcze zwierzęce i ryby są powiązane ze zwiększonym ryzykiem dny moczanowej. Jednakże spożycie jaj, mięsa i innych produktów pochodzenia zwierzęcego nie zostało powiązane ze zwiększonym ryzykiem dny moczanowej.
Ryby są bogate w purynę, która może zwiększać poziom kwasu moczowego we krwi, a w rezultacie zwiększać podatność na dnę moczanową. Zmniejszenie ryzyka dny moczanowej podczas jedzenia słodyczy i deserów oraz brak związku z rafinowanymi zbożami wymaga dalszych badań, aby zrozumieć mechanizmy odpowiedzialne za to powiązanie.
Wnioski
Wyniki badania dodatkowo potwierdzają aktualne wytyczne żywieniowe, które zalecają zwiększenie spożycia zdrowej żywności roślinnej i zmniejszenie spożycia niezdrowej żywności roślinnej w celu zmniejszenia ryzyka dny moczanowej.
Wykazano, że korzyści wynikające z włączenia jaj i produktów mlecznych do diety wegetariańskiej zmniejszają poziom moczanów we krwi, zmniejszając w ten sposób ryzyko dny moczanowej. Istnieje większe prawdopodobieństwo, że te wzorce żywieniowe będą stosowane długoterminowo niż bardziej rygorystyczne lub ekskluzywne diety.
HPDI ma wspólne cechy z dietą DASH i dietą śródziemnomorską, takie jak nacisk na spożycie owoców, warzyw, produktów pełnoziarnistych, orzechów i roślin strączkowych. Stanowi to uzupełnienie rosnącej literatury na temat potencjalnych wzorców diety w profilaktyce dny moczanowej„.
„Odkrywca. Entuzjasta muzyki. Fan kawy. Specjalista od sieci. Miłośnik zombie.”
More Stories
Nowy raport WHO pokazuje, jak miasta przyczyniają się do postępu w zapobieganiu chorobom niezakaźnym i urazom
Naukowcy identyfikują „najlepszy punkt” bezpiecznej operacji po zawale serca
Badanie wykazało, że 20% dzieci chorych na zapalenie płuc nie otrzymuje antybiotyków