Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Niedogotowana wątroba wieprzowa jest powiązana z epidemią wirusowego zapalenia wątroby typu E w Chinach

Niedogotowana wątroba wieprzowa jest powiązana z epidemią wirusowego zapalenia wątroby typu E w Chinach

Z najnowszego raportu wynika, że ​​przyczyną epidemii wirusowego zapalenia wątroby typu E w Chinach w 2022 r. była źle ugotowana wątróbka wieprzowa.

W lipcu i sierpniu 2022 r. zgłoszono ognisko wirusowego zapalenia wątroby typu E w domu opieki w Hangzhou w prowincji Zhejiang.

Przeprowadzono badanie kliniczno-kontrolne w celu zidentyfikowania czynników ryzyka wybuchu epidemii. Spośród 722 osób przebywających w domu opieki u 77 zdiagnozowano wirusowe zapalenie wątroby typu E. Grupą najbardziej dotkniętą chorobą byli opiekunowie, następnie osoby objęte opieką i pielęgniarki. Wśród nich 18 osób miało objawy takie jak żółtaczka, gorączka i utrata apetytu.

Z badania opublikowanego w czasopiśmie Journal wynika, że ​​średni wiek osób zakażonych wirusem zapalenia wątroby typu E (HEV) wynosił około 60 lat, z czego 59 pacjentów stanowiły kobiety, a 18 mężczyźni. International Journal of Food Microbiology.

W dniach od 31 lipca do 10 sierpnia 2022 roku w Domu Pomocy Społecznej zgłoszono trzy przypadki wirusowego zapalenia wątroby typu E, a lokalne centrum kontroli choroby wysłało na miejsce personel w celu sprawdzenia zdarzenia i przeprowadzenia dochodzenia epidemiologicznego.

Pierwszą pacjentką była 59-letnia zamężna kobieta, która pracowała jako opiekunka w domu opieki. Pod koniec lipca 2022 r. wystąpiła u niej objawy, w tym słaby apetyt, nudności, niechęć do tłustych potraw, zmęczenie, zażółcenie moczu i żółtaczka oczu. 31 lipca w szpitalu zdiagnozowano u niej wirusowe zapalenie wątroby typu E. Drugim pacjentem był 59-letni żonaty opiekun, który 31 lipca zgłosił się ze słabym apetytem, ​​żółtym moczem i żółtymi oczami. 2 sierpnia zdiagnozowano u niego wirusowe zapalenie wątroby typu E.

Badanie kliniczno-kontrolne wykazało, że spożycie wątroby wieprzowej oraz spożycie surowych owoców i warzyw dostarczanych w stołówce było czynnikami ryzyka wystąpienia tej epidemii.

Czas gotowania i złe praktyki
Dochodzenie wykazało złe warunki w stołówce domu opieki, a czas gotowania wątroby wieprzowej był zbyt krótki – stwierdzili naukowcy. Z monitoringu wynika, że ​​pracownicy stołówki nie oddzielali żywności surowej od gotowanej, a wątróbki wieprzowe gotowano jedynie przez dwie minuty i 10 sekund. Inne badania wykazały, że czas inaktywacji HEV w wątrobie w temperaturze 71°C (159,8°F) wynosi pięć minut lub więcej.

READ  Dlaczego tak wiele osób, które niedawno zostały zaszczepione, zaraziło się COVID-19? | Zdrowie i fitness

Warunki sanitarne w stołówce były złe, na miejscu stwierdzono obecność karaluchów. Podział nie był rygorystycznie przestrzegany, nie było też podziału na żywność surową i gotowaną. Chociaż dostępny był garnek parowy do dezynfekcji sztućców, był on rzadko używany.

Naukowcy twierdzą, że ponieważ surowa żywność nie jest odpowiednio oddzielona od gotowanej, owoce i warzywa mogą zostać skażone wirusem HCV przez ręce pracowników stołówek.

W stołówce nie pozostały żadne próbki jedzenia. Od dostawców pobrano próbki świeżej wątroby świńskiej i uzyskały wynik negatywny na obecność wirusa zapalenia wątroby typu C.

Środki nadzoru obejmowały izolację i leczenie pacjentów, dokładne czyszczenie i dezynfekcję, a po wybuchu epidemii zastosowano szczepienie przeciwko wirusowi zapalenia wątroby typu C.

„Personel stołówki powinien zostać poinformowany o znaczeniu odpowiedniego czasu gotowania i temperatury podczas smażenia z mieszaniem, aby zapewnić dezaktywację wysokiego napięcia. Niezbędne są również takie środki, jak wzmocnienie nadzoru nad higieną w przemyśle spożywczym i zalecenie szczepień grupom ryzyka” – dodał. powiedzieli naukowcy.

(Aby zapisać się na bezpłatną subskrypcję Wiadomości o bezpieczeństwie żywności, Kliknij tutaj.)