Chociaż są tak duże i kolorowe jak pomarańcza, mają kształt pomidora i są spożywane jak jabłko, bardzo niewielu Kiwi próbowało chrupiącej, słodkiej persimmon.
Jednakże ten sezonowy owoc stał się ostatnio bardziej popularny, a rozwój lokalnego rynku nastąpił w ciągu ostatnich trzech lub czterech lat.
Te popularne azjatyckie owoce, dostępne tylko przez sześć krótkich tygodni od końca kwietnia do początku czerwca, najlepiej spożywać teraz.
„Ale wciąż jest wiele osób, które tego nie próbowały. Więc idź i kup jeden lub dwa. Jestem pewien, że to przeżycie smakowe. Będziesz zadowolony, że zaryzykowałeś i spróbowałeś” – powiedział Ian Turk, dyrektor Rady Przemysłu Persimmon.
„Niektórzy Nowozelandczycy mogą pamiętać, że mieli na podwórku drzewo, które produkowało starą odmianę cierpkich persymonów, które zawierały dużo garbników. Musiały być dojrzałe i delikatne, zanim można było się nimi delektować.
Obecnie dostępne są nowoczesne rodzaje uszu, takie jak fuyu, które można w ten sposób pokroić i zjeść. Kupując persymony w supermarkecie, szukaj dobrego pomarańczowego koloru i jędrnej skórki.
„Chcesz go, gdy jest jeszcze twardy i chrupiący, a jeśli wolisz trochę bardziej miękki, dojrzeje w Twojej misce z owocami w ciągu najbliższych kilku dni”.
ponad 5 dni W Internecie można znaleźć wiele przepisów na persimmonę, w tym miski śniadaniowe z pieczoną persimmoną, zupę kumara i imbir, sałatkę z fetą i rukolą z persymony oraz tartę persimmonową z polewą mandarynkową.
Persimmonę można dodawać do koktajli, pieczywa czy sałatek. Stanowią także świetny dodatek do desek serów i dodają koloru.
„Persymony zawierają ważne składniki odżywcze i związki roślinne, w tym flawonoidy i karotenoidy, które mogą mieć pozytywny wpływ na zdrowie” – powiedziała dr Caroline Lister, kuratorka 5+ A Day, główny naukowiec i liderka zespołu ds. badań roślin i żywności.
„Technicznie rzecz biorąc, są to jagody i są dobrym źródłem witaminy C, błonnika pokarmowego i potasu.
Jedzenie różnorodnych świeżych owoców i warzyw oraz próbowanie nowych rzeczy, takich jak persimmon, to najlepszy sposób na utrzymanie zdrowego serca i ciała oraz pobudzenie funkcji mózgu.
„Gdy nadchodzi zima, możemy wesprzeć nasz układ odpornościowy, jedząc owoce bogate w witaminę C”.
Wszyscy Nowozelandczycy powinni jeść dwa kawałki owoców dziennie w ramach zdrowej, zbilansowanej diety. Persymony mają jedno z najkrótszych okien dostaw ze wszystkich owoców, więc wykorzystaj je jak najlepiej.
„Odkrywca. Entuzjasta muzyki. Fan kawy. Specjalista od sieci. Miłośnik zombie.”
More Stories
Nowy raport WHO pokazuje, jak miasta przyczyniają się do postępu w zapobieganiu chorobom niezakaźnym i urazom
Naukowcy identyfikują „najlepszy punkt” bezpiecznej operacji po zawale serca
Badanie wykazało, że 20% dzieci chorych na zapalenie płuc nie otrzymuje antybiotyków