Przestrzeganie zdrowej diety może zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia u osób, które przeżyły raka piersi. Według niedawnego badania opublikowanego przez Ergas i wsp Spektrum raka JNCI.
tło
Choroby układu krążenia są jedną z głównych przyczyn zgonów niezwiązanych z rakiem piersi wśród pacjentek chorych na raka piersi. W Stanach Zjednoczonych ponad 3,8 miliona kobiet przeżyło raka piersi, a wiele z nich jest obarczonych większym ryzykiem rozwoju chorób układu krążenia niż kobiety, które nie chorowały na raka piersi. Jest to prawdopodobnie spowodowane kardiotoksycznym działaniem leczenia raka piersi, a także powszechnymi czynnikami ryzyka zarówno raka piersi, jak i chorób układu krążenia, takimi jak starzenie się, brak ruchu i palenie. Zalecenia żywieniowe dla osób, które wyzdrowiały z raka piersi, są obecnie ograniczone i do niedawna opierały się głównie na badaniach związanych z zapobieganiem nowotworom.
Metody i wyniki badań
W najnowszym badaniu naukowcy wykorzystali dane z badania Pathways do zbadania potencjalnych powiązań między jakością diety a występowaniem zdarzeń sercowo-naczyniowych wśród 3415 pacjentek, u których w latach 2005–2013 zdiagnozowano inwazyjnego raka piersi i które monitorowano do 2021 r.
Aby ocenić jakość diety, badacze zastosowali system punktacji oparty na Dietary Approach to Stop Hypertension (DASH) – który zaleca spożywanie owoców, warzyw, produktów pełnoziarnistych, chudego białka, niskotłuszczowych produktów mlecznych oraz ograniczenie sodu i czerwonych oraz przetworzonych produktów. mięso. I napoje słodzone cukrem. Dieta DASH jest podobna do diety zalecanej przez American Cancer Society. W badaniu oceniano zdrowie układu sercowo-naczyniowego związane z tymi dwiema dietami, a także dietą roślinną, Indeksem Zdrowego Odżywiania 2020 i Alternatywną Dietą Śródziemnomorską.
Naukowcy odkryli, że pacjentki, których dieta była podobna do diety DASH w momencie rozpoznania raka piersi, miały o 47% niższe ryzyko niewydolności serca, o 23% mniejsze ryzyko arytmii, o 23% mniejsze ryzyko zatrzymania krążenia i 23% mniejsze ryzyko zatrzymania krążenia. % niższe ryzyko niewydolności serca 21% ryzyko zawału serca. Zmniejszone ryzyko chorób zastawkowych serca i o 25% mniejsze ryzyko żylnej choroby zakrzepowo-zatorowej w porównaniu do osób, których dieta była mniej zgodna z dietą DASH.
W dodatkowej analizie naukowcy odkryli, że większe spożycie niskotłuszczowych produktów mlecznych zmniejszyło ryzyko śmiertelności związanej z chorobami układu krążenia po uwzględnieniu wszystkich innych grup żywności. Zauważyli również, że związek między dietą DASH a chorobami układu krążenia wydaje się być modyfikowany przez rodzaj chemioterapii, jaką otrzymują pacjenci. Na przykład u pacjentów, których leczenie obejmowało antracykliny i przestrzegali diety ściśle powiązanej z dietą DASH, ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych było niższe w porównaniu z osobami mniej przestrzegającymi tej diety – zależność ta nie była widoczna w przypadku pacjentów otrzymujących inne rodzaje chemioterapii.
Wnioski
„Nasze odkrycia sugerują, że musimy zacząć rozmawiać z osobami, które przeżyły raka piersi, na temat potencjalnych korzyści dla serca wynikających ze stosowania diety DASH” – podkreślił główny autor badania. Isaac J. Ergas, dr, MPH, MSZ, pracownik naukowy w Kaiser Permanente. „Wiemy, że osoby, które wyzdrowiały z raka piersi, są obarczone wysokim ryzykiem rozwoju chorób układu krążenia, a dieta może pomóc w poprawie ogólnego stanu zdrowia tej populacji” – podsumował.
ujawnienie: Pełne informacje na temat autorów badania można znaleźć na stronie academy.oup.com.
„Odkrywca. Entuzjasta muzyki. Fan kawy. Specjalista od sieci. Miłośnik zombie.”
More Stories
Nowy raport WHO pokazuje, jak miasta przyczyniają się do postępu w zapobieganiu chorobom niezakaźnym i urazom
Naukowcy identyfikują „najlepszy punkt” bezpiecznej operacji po zawale serca
Badanie wykazało, że 20% dzieci chorych na zapalenie płuc nie otrzymuje antybiotyków