Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Spożywanie żywności ultraprzetworzonej zwiększa ryzyko śmierci

Badania wykazały, że spożywanie zbyt dużej ilości ultraprzetworzonej żywności (UPF), takiej jak słodkie płatki zbożowe, gotowe posiłki i napoje bezalkoholowe, wiąże się ze złym stanem zdrowia psychicznego i zwiększonym ryzykiem śmierci z powodu chorób serca.

Naukowcy nawoływali do opracowania strategii zakłócających narażenie na UPF w celu poprawy zdrowia ludzkiego.

UPF mają zazwyczaj wyższą zawartość tłuszczu, cukru i soli oraz zawierają substancje chemiczne, barwniki, słodziki i konserwanty, które wydłużają okres przydatności do spożycia.

W kompleksowym przeglądzie przeprowadzonym przez naukowców z Australii przeanalizowano 14 artykułów przeglądowych opublikowanych w ciągu ostatnich trzech lat, które powiązały UPF ze złymi wynikami zdrowotnymi.

Dotyczyło to 9,9 miliona osób, a dane dotyczące narażenia na czynniki chroniące przed promieniowaniem ultrafioletowym (UPF) uzyskano z kwestionariuszy dotyczących żywności i historii żywienia.

Zespół sklasyfikował dowody jako przekonujące, bardzo sugestywne, sugestywne, słabe lub brak dowodów.

W oparciu o „przekonujące” dowody, wyższe spożycie UPF zostało powiązane z 50% zwiększonym ryzykiem śmierci z powodu chorób układu krążenia, 12% zwiększonym ryzykiem cukrzycy typu 2 i 48-53% zwiększonym ryzykiem lęku.

Istnieją również „wysoce sugestywne” dowody na to, że spożywanie większej ilości UPF może zwiększyć ryzyko otyłości, cukrzycy typu 2, problemów ze snem i śmierci z powodu chorób serca o 40–66%, a także o 22% wzrost ryzyka depresji i o 21% zwiększone ryzyko rozwoju depresji Depresja. % zwiększone ryzyko śmierci z jakiejkolwiek przyczyny.

Dowody pomiędzy spożyciem UPF a „astmą, zdrowiem przewodu pokarmowego, niektórymi nowotworami i umiarkowanymi czynnikami ryzyka sercowo-naczyniowego pozostają ograniczone i wymagają dalszych badań” – stwierdzili naukowcy.

Dodali, że ich odkrycia, opublikowane w British Medical Journal, „dostarczają uzasadnienia do opracowania i oceny skuteczności stosowania środków w zakresie zdrowia publicznego i populacji w celu ukierunkowania i ograniczenia narażenia z dietą na ultraprzetworzoną żywność w celu poprawy zdrowia ludzkiego”.

„Informują także i zapewniają wsparcie w zakresie pilnych badań mechanistycznych” – twierdzą naukowcy.

READ  Identyfikacja barier we wspólnym podejmowaniu decyzji dotyczących chirurgii bariatrycznej

W powiązanym artykule redakcyjnym naukowcy z Brazylii stwierdzili, że „nie ma powodu wierzyć, że ludzie mogą w pełni przystosować się” do UPF, które ich zdaniem są „często tanimi składnikami poddawanymi manipulacji chemicznej” i „czynionymi smacznymi i atrakcyjnymi dzięki kombinacji smaków i kolorów” .” I emulsje.” zagęstniki i inne dodatki.

„Nadszedł czas, aby agencje ONZ wraz z państwami członkowskimi opracowały i wdrożyły porozumienie ramowe w sprawie żywności ultraprzetworzonej, podobne do porozumienia dotyczącego tytoniu” – dodali.