Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Zwiększone spożycie soli może wiązać się ze zwiększonym ryzykiem przewlekłej choroby nerek

Zwiększone spożycie soli może wiązać się ze zwiększonym ryzykiem przewlekłej choroby nerek

1. To duże badanie kohortowe wykazało, że w populacji ogólnej większa częstotliwość dodawania soli do żywności była istotnie powiązana ze zwiększonym ryzykiem przewlekłej choroby nerek (CKD).

Poziom klasyfikacji dowodu: 2 (dobrze)

Spożycie sodu jest niezbędne dla różnych funkcji fizjologicznych, ale wysokie spożycie wiąże się z wysokim ciśnieniem krwi i przewlekłą chorobą nerek. Samodzielnie zgłaszana częstotliwość dodawania soli do żywności wiąże się ze zwiększonym ryzykiem chorób układu krążenia, przedwczesnej śmiertelności i cukrzycy typu 2, ale nie ma badań oceniających jej związek z przewlekłą chorobą nerek. W tym dużym badaniu kohortowym przeanalizowano dane od 465 288 dorosłych (średnia [SD] Wiek 56,32 [8.08] lata; 54,83% kobiet; Mediator [IQR] Kontynuacja, 11.8 [1.4] Years) badania brytyjskiego Biobanku (UKB) mającego na celu określenie związku pomiędzy zgłaszaną przez pacjentów częstotliwością dodawania soli do żywności w przypadku wystąpienia PChN. W okresie objętym badaniem odnotowano 22 031 przypadków PChN. Osoby, które zgłosiły większą częstotliwość dodawania soli do swojej żywności, miały wyższe BMI, wyższy wskaźnik deprywacji Townsenda (złożona miara deprywacji oparta na bezrobociu, nieposiadaniu samochodu, nie posiadaniu domu i zatłoczeniu gospodarstw domowych) oraz niższą wartość wyjściową współczynnik filtracji kłębuszkowej. Nawet po uwzględnieniu potencjalnych współzałożycieli, w porównaniu z tymi, którzy zgłosili, że nigdy nie dodawali soli do żywności lub rzadko ją dodawali, tymi, którzy zgłosili sporadyczne dodawanie soli do żywności (aHR, 1,04; 95% CI, 1,00-1,07) oraz tymi, którzy zgłosili, że zwykle dodawali sól do żywności żywność (aHR, 1,07; 95% CI, 1,02-1,11) oraz osoby, które zgłaszały ciągłe dodawanie soli do żywności (aHR, 1,11; 95% CI, 1,05-1,18) wykazały znacznie wyższe ryzyko rozwoju PChN (P < 0,0). 001). Ogólnie rzecz biorąc, wyniki te sugerują, że większa częstotliwość samodzielnego dodawania soli do żywności jest istotnie powiązana ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia PChN, co uzasadnia rozważenie ograniczenia dodatku soli do żywności jako realnej strategii zapobiegania PChN.

READ  Właśnie dotknęliśmy słońca po raz pierwszy w historii ludzkości

Kliknij, aby przeczytać badanie w JAMA Network Open

Zdjęcie: BD

©2024 2-minutowa medycyna, Inc. Wszelkie prawa zastrzeżone. Żadne prace nie mogą być powielane bez wyraźnej pisemnej zgody firmy 2-minutowa medycyna, Inc. Zapytanie o licencję Tutaj. Żaden artykuł nie powinien być interpretowany jako porada medyczna ani nie jest to zamierzeniem autorów lub 2 Minute Medicine, Inc.