Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Naukowcy zalecają tę dietę w celu spowolnienia przyrostu masy ciała w dłuższej perspektywie

Naukowcy zalecają tę dietę w celu spowolnienia przyrostu masy ciała w dłuższej perspektywie

NOWY JORK, 30 grudnia – Od weganizmu po diety niskokaloryczne, dietę śródziemnomorską, a nawet post przerywany – istnieje wiele rodzajów diet, które obiecują szybką lub stopniową utratę wagi, w zależności od indywidualnych potrzeb. Ale jakie podejście jest naprawdę skuteczne w dłuższej perspektywie i bez szkody dla zdrowia? Naukowcy ze Stanów Zjednoczonych zbadali ten temat i doszli do wniosku, że diety niskowęglowodanowe bogate w białka, tłuszcze i węglowodany pochodzące ze zdrowych źródeł roślinnych wiązały się z wolniejszym przyrostem masy ciała w dłuższej perspektywie.

Reklama

Reklama

„Nasze badanie wykracza poza proste pytanie: «Czy powinniśmy jeść węglowodany, czy nie?»” – stwierdził główny autor badania Bincai Liu, asystent naukowy na Wydziale Żywienia w T. H. Chan School of Public Health na Harvardzie. Przełamuje dietę niskowęglowodanową. Zapewnia dokładny wgląd w to, jak skład tych diet wpływa na zdrowie na przestrzeni lat, a nie tylko tygodni czy miesięcy. Aby dojść do tych wniosków, naukowcy postanowili ocenić różne rodzaje diet niskowęglowodanowych, których korzyści w zakresie utraty wagi były już znane, ale tylko w krótkim okresie.

Zespół naukowców przeanalizował dietę i wagę 123 332 zdrowych dorosłych w latach 1986–2018 na podstawie trzech dużych badań (badanie zdrowia pielęgniarek, badanie zdrowia pielęgniarek 2 i badanie uzupełniające pracowników służby zdrowia). Wszystkie osoby biorące udział w tych badaniach proszono co cztery lata o dostarczanie informacji na temat swojej diety i masy ciała, a badacze oceniali diety uczestników na podstawie tego, jak dobrze przestrzegali pięciu kategorii diet niskowęglowodanowych. Obejmowały one diety skupiające się na tłuszczach i białkach zwierzęcych lub roślinnych, a także zmniejszające ogólne spożycie węglowodanów.

Badania opublikowane w czasopiśmie JAMA Network Open pokazują, że diety najskuteczniejsze w ograniczaniu długotrwałego przyrostu masy ciała to te, które koncentrują się na białkach i tłuszczach roślinnych oraz na „zdrowych” węglowodanach – innymi słowy dieta zawierająca rośliny żywność. Białka na bazie tłuszczu, zdrowe tłuszcze i mniej przetworzonych węglowodanów. Naukowcy zauważyli, że uczestnicy, którzy przestrzegali trzech innych diet, w tym tej skupiającej się na białkach i tłuszczach zwierzęcych, na przestrzeni lat przybierali na wadze średnio więcej niż pozostali. że wyniki te były bardziej przekonujące w przypadku uczestników w wieku poniżej 55 lat, którzy mieli nadwagę lub otyłość i byli mniej aktywni fizycznie.

READ  Naukowcy ostrzegają Brytyjczyków, aby nie nosili masek, aby spowolnić rozprzestrzenianie się COVID-19 Korona wirus

Więcej owoców, warzyw i roślin strączkowych

Według tych badań diety oparte na roślinach strączkowych (soczewicy i fasoli), pełnych ziarnach czy produktach sojowych, a także olejach roślinnych, awokado i nasionach – między innymi – a także owocach, warzywach i niskotłuszczowych produktach mlecznych, są idealne rozwiązanie. Najbardziej skuteczny w dłuższej perspektywie. Należy jednak zauważyć, że wnioski naukowców były bardziej niejednoznaczne w przypadku diety niskowęglowodanowej opartej na warzywach, która kładła nacisk na białka i tłuszcze roślinne: tylko uczestniczki badania Nurses' Health Study II zgłosiły znacznie mniejszy długoterminowy przyrost masy ciała. . Otwiera to drogę do dalszych badań na ten temat.

„Kluczową ideą jest to, że nie wszystkie diety niskowęglowodanowe są sobie równe pod względem długoterminowej kontroli wagi” – powiedział główny badacz Qi Sun, profesor nadzwyczajny w Katedrze Żywienia. Sposób, w jaki myślimy o popularnych dietach niskowęglowodanowych i sugerujemy, że inicjatywy w zakresie zdrowia publicznego powinny w dalszym ciągu promować wzorce żywieniowe skupiające się na zdrowej żywności, takiej jak pełne ziarna, owoce, warzywa i niskotłuszczowe produkty mleczne. – Studio ETX