Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Badanie: Zaparcia podwajają ryzyko rozwoju choroby Alzheimera

Badanie: Zaparcia podwajają ryzyko rozwoju choroby Alzheimera

Napisane przez Lee Hye Rina

Z badania opublikowanego w piątek wynika, że ​​zaparcia mogą podwoić ryzyko rozwoju choroby Alzheimera.

Zespół badawczy pod przewodnictwem profesora Kim Tae z Instytutu Nauki i Technologii w Gwangju ogłosił, że wspólne badanie przeprowadzone z zespołem profesora Yoon Dong-kyuna z Centrum Medycznego Uniwersytetu Kyung Hee ujawniło związek pomiędzy zmniejszoną perystaltyką jelit a zwiększonym ryzykiem wystąpienia Choroba Alzheimera. .

Zanim uzyskali ten wynik, naukowcy przeprowadzili podobne eksperymenty na myszach.

Po potwierdzeniu, że u myszy nastąpiło spowolnienie wypróżnień, naukowcy wstrzyknęli im substancję przeciwbiegunkową, aby sprawdzić, jak spowolnienie wypróżnień wpływa na nie.

Wstrzyknięcie leku przeciwbiegunkowego zwanego loperamidem wykazało upośledzenie funkcji pamięci z powodu zwiększonego poziomu białka beta amyloidu w mózgu. Białko beta amyloidu jest głównym składnikiem płytki nerwowej w chorobie Alzheimera.

W badaniu przeanalizowano także 3,13 miliona Koreańczyków i 4,38 miliona Japończyków i stwierdzono, że prawdopodobieństwo wystąpienia choroby Alzheimera było 2,04 razy większe (w przypadku dwóch Koreańczyków) i 2,82 razy (w przypadku Japończyków) u osób cierpiących na zaparcia niż u osób bez zaparć. Zaburzenia żołądkowo-jelitowe.

„Badanie wykazało związek między motoryką jelit a chorobą Alzheimera z różnych punktów widzenia, dzięki połączeniu badań podstawowych i klinicznych” – powiedział Kim. „Badanie może potwierdzić koncepcję osi jelitowo-mózgowej, która stanowi fizyczne i chemiczne połączenie między centralnym układem nerwowym a układem trawiennym”.

Badanie opublikowano w Internecie 13 grudnia w Advanced Research, międzynarodowym, recenzowanym czasopiśmie o otwartym dostępie.

READ  Jak czuje się pacjent 10 lat po operacji otyłości?