Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Wzrost przypadków salmonelli u drobiu importowanego z Polski

Wzrost przypadków salmonelli u drobiu importowanego z Polski

W tym roku ponad 200 osób zachorowało na szczep salmonelli związany z drobiem i jajami importowanymi z Polski, co skłoniło urzędników ds. zdrowia do wydania ostrzeżenia.

Agencja ds. Standardów Żywności (FSA) i brytyjska Agencja Bezpieczeństwa Zdrowia (UKHSA) ostrzegają ludzi, aby zachowali ostrożność podczas obchodzenia się z produktami drobiowymi i gotowania ich w domu.

FSA bada niedawny wzrost liczby przypadków zatruć pokarmowych wywołanych salmonellą w związku z drobiem pochodzącym z Polski.

Tina Potter, szefowa Departamentu Incydentów Wolnej Armii Syryjskiej, powiedziała: „Wiele przypadków dotyczy spożycia jaj wyprodukowanych w Polsce i używanych do posiłków w restauracjach i kawiarniach”.

„Dlatego prosimy władze lokalne, aby przypomniały firmom spożywczym o znaczeniu dobrych praktyk higienicznych”.

Komisja Nadzoru Finansowego prowadzi rozmowy z urzędnikami w Polsce i Unii Europejskiej, aby zapewnić podjęcie niezbędnych kroków w celu poprawy bezpieczeństwa drobiu i jaj importowanych z Polski.

Rada FSA dla osób przygotowujących drób w domu jest następująca:

• Postępuj zgodnie z instrukcjami gotowania i przechowywania podanymi na etykiecie produktu, łącznie z czasem i temperaturą gotowania
• Używaj lub zamrażaj produkty zgodnie z datą ważności
• Dokładnie myj ręce po kontakcie z surowymi produktami drobiowymi
• Nigdy nie myj surowych produktów drobiowych
• Po dotknięciu surowego drobiu umyj wszystkie powierzchnie i przybory gorącą wodą z mydłem
• Odgrzewaj ugotowane i zamrożone mięso tylko raz.

Przeczytaj więcej ze Sky News:
McDonald’s testuje nowe sklepy w stylu kawiarni
Nad częścią Wielkiej Brytanii nawiedzają ulewne deszcze – zgodnie z ostrzeżeniami Met Office

Salmonella powoduje ból brzucha, wymioty i biegunkę.

Lesley Larkin, zastępca dyrektora ds. infekcji żołądkowo-jelitowych w UKHSA, powiedziała: „Objawy zwykle ustępują samoistnie w ciągu kilku dni, ale mogą być poważniejsze w przypadku gorączki i odwodnienia, szczególnie u małych dzieci, kobiet w ciąży i osób z osłabionym układem odpornościowym. .

Ostrzegła, że ​​salmonella może przenosić się z człowieka na człowieka, a także z pożywienia.

„Każdy, kto jest zarażony, powinien przestrzegać dobrych praktyk higienicznych, takich jak dokładne mycie rąk po skorzystaniu z toalety i, jeśli to możliwe, unikanie kontaktu z jedzeniem dla innych, jeśli ma objawy”.