Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Ogromne badanie wykazało, że możesz przedłużyć swoje życie o 10 lat o 10 lat, po prostu zmieniając dietę

Ogromne badanie wykazało, że możesz przedłużyć swoje życie o 10 lat o 10 lat, po prostu zmieniając dietę

W przypadku każdego głodu lub pragnienia mamy wybór: zjeść żywność, o której powiedziano nam, że jest dla nas dobra, lub poszukać pożywienia poprawiającego komfort. Te wybory nie zawsze są łatwe i możliwe, ale badania pokazują, że spożywanie zdrowej żywności może przynieść znaczne korzyści zdrowotne – szczególnie w dłuższej perspektywie.

Nowe badanie analizujące dane dotyczące żywienia i skutki zdrowotne prawie pół miliona mieszkańców Wielkiej Brytanii wykazało, że przejście na zdrową dietę – i trzymanie się jej – może wydłużyć życie nawet o 10 lat. Dobre wieści! Jeśli Cię na to stać.

Zespół kierowany przez Larsa Vadnesa, badacza zdrowia publicznego na Uniwersytecie w Bergen w Norwegii, stworzył model oczekiwanej długości życia 467 354 osób, które udokumentowały swoje nawyki żywieniowe w ramach długoterminowej diety. Brytyjski biobank Badanie rozpoczęło się w 2006 roku.

Naukowcy pogrupowali uczestników na podstawie ich wzorców żywieniowych i obserwowali, jak zmieniały się one w czasie. Zidentyfikowali osoby, które odżywiały się normalnie i niezdrowo, a także osoby, których dieta była zgodna z tym, co jedzą w Wielkiej Brytanii. Przewodnik po jedzeniu Oraz inne osoby, które stosowały dietę nazwaną przez badaczy dietą długowieczności.

Po uwzględnieniu palenia, alkoholu i aktywności fizycznej naukowcy odkryli, że mężczyźni i kobiety w wieku 40 lat, którzy trwale przeszli z jedzenia niezdrowej żywności na przestrzeganie zaleceń Przewodnika Eatwell, wydłużyli się o prawie 9 lat.

Ci, którzy porzucili słodkie napoje i przetworzone mięso na rzecz diety bogatej w produkty pełnoziarniste, orzechy, owoce, warzywa i umiarkowane ilości ryb (tzw. dieta długowieczności), wydłużyli swoje życie o dodatkowe 10 lat.

Mniejszy wzrost średniej długości życia zaobserwowano wśród osób, które początkowo stosowały przeciętną dietę, oraz u tych, które w późniejszym życiu poprawiły swoje nawyki żywieniowe.

„Im większe zmiany zostaną wprowadzone w kierunku zdrowszych wzorców odżywiania, tym większy oczekiwany wzrost średniej długości życia” – stwierdził zespół. wyjaśnia w opublikowanym artykule.

READ  Przegląd miesiąca reumatologii: czerwiec 2024 r

„Nic dziwnego, że oczekiwany wzrost średniej długości życia jest mniejszy, gdy zmianę diety rozpoczyna się w starszym wieku, ale nadal jest znaczący”.

Naukowcy odkryli, że osoby w wieku 70 lat mogą nadal przedłużyć swoje życie o około 4 do 5 lat, jeśli wprowadzą trwałą zmianę w zdrowym odżywianiu, zgodnie z Przewodnikiem Eatwell lub „Dietą długowieczności”.

„To ekscytujące, ale nie zaskakujące, widzieć ogromne korzyści zdrowotne wynikające ze zmian w diecie” – powiedziała ScienceAlert Catherine Livingstone, badaczka żywienia populacji i autorka badań z Uniwersytetu Deakin.

„Ta praca jest ważna, ponieważ pokazuje, że nigdy nie jest za późno na wprowadzenie małych, trwałych zmian w kierunku zdrowszej diety”.

Inne wcześniejsze badania wykazały, że różne wzorce zdrowego odżywiania odzwierciedlające wytyczne żywieniowe są powiązane z niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci wśród obywateli USA.

Chociaż nowa analiza uwzględnia Wielką Brytanię i poszerza zakres geograficzny takich badań, obowiązują te same zastrzeżenia, co w przypadku jakichkolwiek danych na poziomie populacji.

Na przykład brytyjski Biobank nie mierzy spożycia ryżu, co jest szczególnie ważne dla wielu grup imigrantów, więc wyniki nie będą uogólniane na wszystkich.

Zbiór danych w brytyjskim Biobanku opisuje również głównie osoby z europejskiego środowiska społeczno-ekonomicznego pochodzącego z białej rasy, należącej do klasy średniej i wyższej.

Naukowcy też On zatwierdza Chociaż ich analiza dotyczyła zrównoważonych zmian w diecie, „utrzymanie zmian stylu życia w miarę upływu czasu poprzez poprawę diety może być trudne, a dla wielu wzorce żywieniowe zmieniają się w czasie”.

Dla innych wyzwaniem nie jest motywacja, ale dostęp. Organy ds. zdrowia mogą zalecić ludziom zdrową dietę, ale dostęp do niedrogiej, pożywnej żywności jest problemem systemowym i związanym ze zdrowiem publicznym, w rozwiązaniu którego mogą pomóc polityki rządowe.

Naukowcy podkreślają rolę podatków i dotacji do żywności, których celem jest uczynienie zdrowej żywności bardziej dostępną dla wszystkich w porównaniu do niezdrowych opcji. W badaniu z 2017 r. oszacowano, że polityka polegająca na opodatkowaniu niezdrowych produktów, takich jak słodkie napoje, przy jednoczesnym subsydiowaniu zdrowych wyborów, mogłaby każdego roku uratować życie 60 000 osób w Stanach Zjednoczonych.

READ  „Sól w mojej duszy” zaciska struny serca i szerzy świadomość chorób przewlekłych

Poprawa warunków żywnościowych w szkołach i miejscach pracy poprzez usunięcie automatów i zaoferowanie zdrowszych opcji może mieć realny wpływ na zdrowie ludzi – nie wspominając o planecie.

Badanie zostało opublikowane w Jedzenie natury.