Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Badanie pokazuje, że osoby mające kontakt z żywnością przyczyniły się do wybuchu epidemii norowirusa

Badanie pokazuje, że osoby mające kontakt z żywnością przyczyniły się do wybuchu epidemii norowirusa

Naukowcy zwrócili ostatnio uwagę na rolę zakażonych osób mających kontakt z żywnością w wybuchu epidemii norowirusa w Hiszpanii.

W 2018 r. w tym samym ośrodku w Lleidzie w Hiszpanii wystąpiły dwa ogniska zapalenia żołądka i jelit. Najczęstszymi objawami były ból brzucha, wymioty i nudności.

Pierwsza epidemia była związana ze spożyciem sałatek, druga z omletami serowymi.

Norowirus wykryto metodą RT-PCR i zsekwencjonowano w obu grupach studentów oraz u osób zajmujących się żywnością, które przygotowywały posiłki – wynika z badania opublikowanego w czasopiśmie Dziennik raportów naukowych.

Szczegóły pierwszego wybuchu epidemii
W kwietniu 2018 r. Służba Nadzoru Epidemiologicznego miast Lleida, Alt-Pirinho i Arran otrzymała zgłoszenie o możliwym wybuchu ostrego zapalenia żołądka i jelit u grupy uczniów szkoły średniej w Lleidzie, którzy uczęszczali do obozu wczasowego. Tydzień później w tej samej placówce zgłoszono kolejną epidemię, która dotknęła inną grupę z tej samej szkoły.

Pierwsze ognisko obejmujące 19 pacjentów zgłoszono dwa dni po przybyciu na miejsce. Zgłoszono drugą epidemię z 12 przypadkami. W obozie pracowało dwóch pracowników zajmujących się żywnością.

W przypadku pierwszej epidemii przeanalizowano 29 ankiet 32 ​​członków grupy, a zachorowało 26 osób. Uczniowie mają od 12 do 13 lat, a trzech nauczycieli od 43 do 53 lat.

Ustalając punkt narażenia podczas spożycia sałatki, obliczono okres inkubacji dla 22 przypadków, średnio wynoszący 31 godzin i w zakresie od 27 do 46 godzin. Analiza wirusowa wykryła norowirusa w pięciu próbkach kału od pacjentów. Przeprowadzono analizę próbki sałatki, której wyniki były negatywne.

U pierwszego terapeuty objawy ostrego zapalenia żołądka i jelit wystąpiły dzień przed przybyciem pierwszej grupy szkolnej, natomiast drugi terapeuta dzień po przybyciu. Próbki kału od obu osób dały wynik negatywny.

Wyniki drugiej epidemii
W drugim ognisku zbadano 23 wymazy, a zachorowało 16 osób. Uczestnicy mieli 12 i 13 lat.

Aby określić źródło narażenia podczas jedzenia omletu, średni okres inkubacji u 15 pacjentów wynosił 28 godzin i wahał się od 16 do 49 godzin. W czterech próbkach kału od pacjentów wykryto norowirusa. Nie można było przeanalizować omletu z serem.

READ  Norowirus zajmuje pierwsze miejsce w klasyfikacji ekspertów wśród wirusów przenoszonych przez żywność

Próbki kału od obu osób zajmujących się żywnością dały wynik pozytywny na obecność norowirusa. Podczas kontroli po drugiej epidemii, podobnie jak podczas poprzedniej wizyty, umywalki i miejsca do mycia rąk w kuchni nie były wyposażone w dozowniki na mydło i ręczniki papierowe. Zwrócono także uwagę na nieprzestrzeganie instrukcji stosowania środków dezynfekcyjnych do czyszczenia powierzchni i poproszono firmę o przybycie w celu dezynfekcji kuchni i łazienek.

Naukowcy twierdzą, że aby uniknąć kolejnych ognisk choroby w tym samym obiekcie, pracownicy branży spożywczej z objawami zapalenia żołądka i jelit nie powinni zgłaszać się do pracy przez maksymalnie 48 godzin po ustąpieniu objawów.

„Niezbędne jest również, aby wszędzie były dostępne odpowiednie urządzenia do prawidłowego mycia rąk (dozowniki mydła i suszarki do rąk). Ustalenia te podkreślają znaczenie wyłączania z pracy osób mających kontakt z żywnością z zapaleniem żołądka i jelit, dostępności odpowiednich mechanizmów do mycia rąk i prawidłowego czyszczenia powierzchni – dodali.

(Aby zapisać się na bezpłatną subskrypcję Wiadomości o bezpieczeństwie żywności, Kliknij tutaj.)