Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Norowirus zajmuje pierwsze miejsce w klasyfikacji ekspertów wśród wirusów przenoszonych przez żywność

Norowirus zajmuje pierwsze miejsce w klasyfikacji ekspertów wśród wirusów przenoszonych przez żywność

Eksperci opisali norowirusa jako główną przyczynę chorób wirusowych przenoszonych przez żywność, zaraz za wirusowym zapaleniem wątroby typu A i wirusowym zapaleniem wątroby typu E.

Wirusy zapalenia wątroby typu A i E zostały ocenione tak samo, ale wyżej w porównaniu z norowirusem pod względem ciężkości klinicznej, przez naukowców podczas niedawnego spotkania zorganizowanego przez Światową Organizację Zdrowia oraz Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).

We wrześniu w Rzymie we Włoszech odbyło się wspólne spotkanie ekspertów FAO/WHO w sprawie oceny ryzyka mikrobiologicznego wirusów w żywności w odpowiedzi na wniosek Komisji ds. Higieny Żywności Kodeksu Żywnościowego w 2022 r.

Koncentrowano się na przypisywaniu żywności, metodach analitycznych i wskaźnikach. Opublikowano podsumowanie ustaleń, a pełny raport będzie dostępny w późniejszym terminie.

Naukowcy dokonali przeglądu literatury na temat wirusów przenoszonych przez żywność opublikowanej od czasu wydania raportu JEMRA w 2008 r. na ten temat oraz informacji dostarczonych w odpowiedzi na zaproszenie do przedstawienia danych.

Grupy wirusów i żywności
Wirusy przenoszone przez żywność są klasyfikowane według częstotliwości i nasilenia oraz rodzaju żywności stwarzającej największe problemy dla zdrowia publicznego.

Pary towarów wirusowych powiązane z największym globalnym obciążeniem dla zdrowia publicznego obejmowały przetworzoną żywność, mrożone jagody i skorupiaki pod względem norowirusa. W przypadku wirusowego zapalenia wątroby typu A były to te same produkty, ale w innej kolejności, najpierw skorupiaki, a na trzecim żywność przetworzona. W przypadku wirusowego zapalenia wątroby typu E na pierwszym miejscu znalazła się wieprzowina, a następnie dziczyzna. Naukowcy stwierdzili jednak, że istnieją znaczne różnice regionalne.

Brakowało danych umożliwiających klasyfikację żywności skażonej astrowirusem, sapowirusem, enterowirusem, adenowirusem jelitowym i rotawirusem. Naukowcy stwierdzili, że kraje powinny zintensyfikować badania nad chorobami przenoszonymi przez żywność i żywnością związaną z tymi wirusami.

Szacuje się, że norowirus co roku powoduje 125 milionów przypadków chorób przenoszonych drogą pokarmową i 35 000 zgonów na całym świecie.

READ  Rząd Fidżi jest pod rosnącą presją, aby zamknąć kraj w miarę rozprzestrzeniania się Covid-19

Uważa się, że wirus zapalenia wątroby typu A jest przyczyną 14 milionów infekcji i 28 000 zgonów rocznie, a w niektórych krajach jest chorobą podlegającą obowiązkowi zgłaszania. W przypadku wirusowego zapalenia wątroby typu E nie ma globalnych szacunków dotyczących przypadków związanych z żywnością.

Eksperci omówili także metody testowania wirusów w dochodzeniach w sprawie epidemii oraz testowaniu produktów w ramach strategii nadzoru i nadzoru.

Metody Międzynarodowej Organizacji Normalizacyjnej (ISO) są szeroko stosowane do wykrywania norowirusa i wirusowego zapalenia wątroby typu A w różnych towarach. Obecnie opracowywane są metody wykrywania wirusa zapalenia wątroby typu E w produktach mięsnych.

Obecne, standaryzowane metody polegają na wykrywaniu wirusowego DNA, które niekoniecznie wskazuje na infekcję. Metody mogą być ograniczone czynnikami takimi jak złożoność żywności i niski poziom zanieczyszczenia. Konieczne są również badania nad wskaźnikami skażenia wirusowego.

Eksperci zalecili, aby kraje rozważyły ​​budowanie potencjału w celu wspierania szkoleń i przyjęcia metod wykrywania wirusów w żywności i środowisku.

„To podejście może poszerzyć wiedzę na temat przypisywania żywności, wesprzeć analizę ryzyka i zmniejszyć na całym świecie obciążenie chorobami wirusowymi przenoszonymi przez żywność” – stwierdzili.

Program Międzynarodowej Agencji Energii Atomowej oraz Organizacji ds. Wyżywienia i Rolnictwa
Jednocześnie Międzynarodowa Agencja Energii Atomowej oraz Organizacja ds. Wyżywienia i Rolnictwa podjęły nową inicjatywę.

Inicjatywa Atoms4Food będzie wspierać kraje w wykorzystaniu technologii nuklearnych w celu zwiększenia produktywności rolnictwa, ograniczenia strat żywności, zapewnienia bezpieczeństwa żywności, poprawy odżywiania i przystosowania się do wyzwań związanych ze zmianami klimatycznymi.

Technologie nuklearne można wykorzystywać na różne sposoby w ramach bezpieczeństwa żywnościowego. Napromienianie może odegrać rolę w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności przed patogenami i wydłużeniu jej okresu przydatności do spożycia.

Dzięki tej inicjatywie MAEA i FAO będą pomagać w siedmiu obszarach, w tym Służbie Bezpieczeństwa Żywności i Nadzoru, w przeprowadzaniu indywidualnych ocen zdolności laboratoriów danego kraju i zdolności do monitorowania zagrożeń związanych z żywnością.

READ  Narażenie na ftalany związane z porodem przedwczesnym

(Aby zapisać się na bezpłatną subskrypcję Wiadomości o bezpieczeństwie żywności, Kliknij tutaj.)