- Napisane przez Lynseya Smitha
- Korespondent BBC ds. Wsi, Luke North
Rolnicy i naukowcy są optymistami, że komercyjna uprawa fasoli uprawianej w Lincolnshire będzie początkiem domowej uprawy fasoli na grzance.
Do tej pory rolnicy w Wielkiej Brytanii nie mogli uprawiać rodzajów fasoli używanych w fasolce po bretońsku, ponieważ nie były one kompatybilne z klimatem.
Ale naukowcy opracowali ziarno, które, jak mają nadzieję, pozwoli roślinom rozkwitnąć po 12-letnim projekcie.
„Wysyłanie fasoli na drugi koniec świata to szaleństwo” — powiedział profesor Tim Lang.
Tysiące ton suszonej fasoli jest co tydzień importowanych do Wielkiej Brytanii przez główne marki, przy czym rośliny strączkowe pochodzą z USA, Kanady, Etiopii i Chin.
„To pierwsza uprawa fasoli na skalę komercyjną, która może znaleźć się w puszce na każdym stole” – powiedział Andrew Ward, hodowca fasoli.
„W tej chwili nie uprawiamy tutaj żadnej fasoli, która nadawałaby się na fasolkę po bretońsku, nasz klimat nie nadaje się do produkcji tego rodzaju fasoli”.
Naukowcy z University of Warwick opracowali nasiona, które można wysiewać na początku maja i zbierać w postaci suchej fasoli przed połową września, dopasowując się do cieplejszych miesięcy w Wielkiej Brytanii.
Profesor Eric Holub z wydziału nauk przyrodniczych uniwersytetu powiedział: „Praca, w którą byłem zaangażowany, rozpoczęła się w 2011 roku, ale w rzeczywistości był to odziedziczony materiał, który był używany tutaj na farmie uniwersyteckiej w latach 70. i 80. XX wieku.
„Był przechowywany, aw 2011 roku zdałem sobie sprawę, że jest tam trochę cennego materiału i zabrałem się za jego reanimację”.
Próba na mniejszą skalę w 2022 roku zakończyła się niepowodzeniem z powodu letniej fali upałów, z nadzieją, że obecna uprawa uprawiana w Leadenham niedaleko Lincoln będzie gotowa do zbioru pod koniec sierpnia.
„Widzieliśmy puste półki w supermarketach w ciągu ostatnich kilku miesięcy” – powiedział Andrew Ward, rolnik.
„Wynika to z problemu, że sami nie uprawiamy tutaj wystarczającej ilości własnej żywności”.
Niektóre marki zdrowej żywności próbowały sprzedawać brytyjską fasolę uprawianą jako „fasolkę po bretońsku”, ale nie są one atrakcyjne dla mas ze względu na różne smaki fasoli.
Profesor Lang z City University London powiedział, że „niezwykle ważne” jest, aby projekt zakończył się sukcesem.
„Od dziesięcioleci desperackim pragnieniem brytyjskiego przemysłu spożywczego i producentów fasoli po bretońsku była brytyjska fasolka po bretońsku” – powiedział.
„Kiedy 40 lat temu zaczynałem w polityce żywnościowej, ludzie tego chcieli”.
„To szaleństwo wysyłać maleńką pigułkę przez pół świata tylko po to, by umieścić ją w blaszanej puszce z odrobiną keczupu”. on dodał.
„Odkrywca. Entuzjasta muzyki. Fan kawy. Specjalista od sieci. Miłośnik zombie.”
More Stories
Stopy procentowe w Wielkiej Brytanii: Bank Anglii wkrótce ujawni swoją kolejną decyzję
Pracodawcy zmuszający pracowników do powrotu do pracy odchodzą w zapomnienie – twierdzi ekspert, twórca terminu prezenteizm Pracuj w domu
BlackRock i Microsoft planują fundusz o wartości 30 miliardów dolarów na inwestycje w infrastrukturę sztucznej inteligencji