Manga Washsmotha i Todda Aira
Masz ochotę na zdrowy i pożywny posiłek? Nie możesz się pomylić z tym tofu i orzechowym curry.
Artykuł ten pojawił się po raz pierwszy w Dom odnowy biologicznej czasopismo.
Przygotowanie własnej domowej pasty curry zajmuje tylko kilka minut, co jest tego warte, ponieważ uzyskany aromat i smak są o wiele lepsze niż jakakolwiek wersja kupiona w sklepie. Curry zawiera tofu jako główne białko.
Tofu to białko roślinne bogate w wapń, żelazo i inne minerały. Ma niską zawartość tłuszczów nasyconych i cholesterolu, co pomaga zmniejszyć ryzyko chorób serca. Dodanie tofu do diety może wspomóc zdrowie kości i stanowić smaczną alternatywę dla białek pochodzenia mięsnego.
Ciesz się tym pysznym zdrowym curry.
Tajskie tofu i orzechowe curry
Serwuje 4
składniki
2 posiekane ząbki czosnku
1 mała cebula, posiekana
4 cm kawałek imbiru, obrany i starty na tarce
2 czerwone papryki, pozbawione nasion i posiekane
Olej z orzeszków ziemnych lub olej słonecznikowy
Pół szklanki chrupiącego masła orzechowego
2 szklanki płynnego bulionu warzywnego
1 duża marchewka, obrana i drobno posiekana
1 czerwona papryka pokrojona w cienkie plasterki
200 g zielonej fasoli, przyciętej i pokrojonej na połówki
400 ml mleka kokosowego
2-3 łyżki jasnego sosu sojowego do smaku
400 g tofu, pokrojonego w 2 cm kostkę
Filiżanka prażonych i rozgniecionych orzeszków ziemnych
2 zielone cebule, drobno posiekane i kapusta
Gałązki świeżej kolendry
Ryż gotowany na parze, do podania (opcjonalnie)
droga
1. Przygotuj pastę curry, umieszczając czosnek, cebulę, imbir i chili w małym robocie kuchennym. Przetwarzaj, aby utworzyć pastę, w razie potrzeby dodając trochę oleju.
2. Rozgrzej trochę oleju w dużym garnku lub na patelni, dodaj pastę curry i gotuj na średnim ogniu przez 1-2 minuty, aż zacznie pachnieć. Dodaj masło orzechowe i bulion i mieszaj, aż się połączą. Dodaj marchewkę, paprykę i fasolę i gotuj na wolnym ogniu przez 2-3 minuty, aby warzywa się ugotowały. Dodaj mleko kokosowe i 2 łyżki sosu sojowego, a następnie dodaj tofu i gotuj na wolnym ogniu przez 1-2 minuty, aż się rozgrzeje.
3. W razie potrzeby spróbuj i dopraw trochę sosem sojowym. Udekoruj orzeszkami ziemnymi, szalotkami i kolendrą i podawaj z ryżem na boku, jeśli chcesz.
Receptura i projekt: Sachi Nomura i Julie Le Clerc. Zdjęcie: Manja Wachsmuth i Todd Eyre.
„Fanatyk muzyki. Profesjonalne rozwiązywanie problemów. Czytelnik. Wielokrotnie nagradzany telewizyjny ninja”.
More Stories
Obietnice wyborcze Kamali Harris przypominają obietnice Jacindy Ardern
Wybory w USA: Joe Biden mógł pomóc Trumpowi w jego „śmieciowych” gafach.
Wydarzenie Trumpa w Madison Square Garden zostało zakłócone prymitywnymi uwagami wstępnymi