Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Eksperci ds. Żywności potępiają brytyjskie supermarkety za nieuwzględnienie poziomu cukru |  cukier

Eksperci ds. Żywności potępiają brytyjskie supermarkety za nieuwzględnienie poziomu cukru | cukier

Brytyjskie supermarkety zostały oskarżone o zachęcanie ludzi do spożywania większej ilości cukru, pomimo ogromnego zaniepokojenia jego ważną rolą w powodowaniu otyłości, próchnicy zębów i cukrzycy typu 2.

Aktywiści żywnościowi twierdzą, że supermarkety niewiele robią, aby zmniejszyć ilość cukru, który sprzedają w swoim asortymencie produktów, i wprowadzają ludzi w błąd co do tego, ile robią, aby walczyć z otyłością.

W raporcie Grupy Badań Naukowych Pracuj nad cukrem i organizacje charytatywne zajmujące się ochroną środowiska globalne sprzężenie zwrotne Potępianie wiodących supermarketów, w tym Tesco, Aldi i Waitrose, za zwiększanie ilości spożywanego przez ludzi cukru, jednocześnie udając, że jest zaangażowane w pomaganie im w przestrzeganiu zdrowej diety.

Pomiędzy nimi 10 największych brytyjskich sprzedawców detalicznych odpowiada za 95% całej sprzedawanej żywności.

W raporcie grupy mówią: „Duże korporacje, które kierują codziennymi decyzjami zakupowymi – supermarkety – nadal zachęcają do spożycia cukru, starając się zwiększyć sprzedaż, pomimo deklarowania celów zdrowego odżywiania”.

Zapytani, czy postawili sobie za cel zmniejszenie całkowitej ilości cukru, który sprzedają ogółem w swojej grupie żywności, tylko jeden z 10 sklepów – Morrisons – powiedział działaczom, że ma. Zamiast tego wiele osób podkreśla swoje plany zwiększenia sprzedaży zdrowych produktów, takich jak płatki śniadaniowe i jogurty o niższej zawartości cukru.

Ale raport dodaje: „Promowanie sukcesu w ograniczaniu cukru bez zmniejszania sprzedaży cukru wprowadza opinię publiczną i rząd w błąd, wierząc, że detaliści są częścią rozwiązania problemu otyłości i złego stanu zdrowia związanego z dietą, podczas gdy w rzeczywistości są częścią problemu”.

Żadna z 10 sieci nie przedstawiła dowodów na to, że udało jej się zmniejszyć całkowitą ilość sprzedawanego cukru. Islandia i Asda nie odpowiedziały na ankietę przeprowadzoną przez te dwie grupy.

Całkowita ilość cukru kupowanego w Wielkiej Brytanii wciąż rośnie, choć kolejne rządy i eksperci ds. Wielka Brytania importuje rocznie 2,21 miliona ton cukru, co stanowi trzykrotność bezpiecznych limitów spożycia publicznego przez ludność.

READ  OECD twierdzi, że wpływ izolacji na dzieci grozi spadkiem produktywności na dziesięciolecia

W opublikowanym w grudniu raporcie końcowym rządowego programu redukcji cukru stwierdzono, że średnia zawartość cukru w ​​produktach takich jak płatki zbożowe, ciasta i herbatniki spadła o 3,5% od czasu uruchomienia inicjatywy w 2017 r.

„Oczywiste jest, że większość brytyjskich supermarketów robi niewiele, aby zmniejszyć ilość sprzedawanych produktów zawierających cukier, mimo że cukier jest plagą zdrowia publicznego i znaną przyczyną złego stanu zdrowia, w tym otyłości, cukrzycy typu 2 i próchnicy” – powiedział Graham MacGregor. , Katedra Działań na rzecz Cukru i profesor medycyny sercowo-naczyniowej na Queen Mary University w Londynie.

„Nadszedł czas, aby rząd zajął się supermarketami i zmusił je do obniżenia niebezpiecznie i uporczywie wysokiego poziomu cukru w ​​ich produktach, aby przynieść korzyści zdrowiu publicznemu”.

Aktywiści chcą, aby ministrowie zmusili supermarkety do ujawnienia, ile ogólnie sprzedają cukru, i do zmniejszenia tej sumy o 50% do 2025 r. i o dwie trzecie do 2030 r.

Henry Dimbleby, rządowy car ds. żywności, podał się do dymisji w zeszłym miesiącu, aby zaprotestować przeciwko „szalonej” niezdolności rządu do podjęcia działań przeciwko narastającemu problemowi otyłości w Wielkiej Brytanii.

Powiedział, że „zbyt wolnorynkowa ideologia” ministrów i ich odmowa zmuszenia producentów żywności do zmniejszenia ilości tłuszczu, soli i cukru w ​​ich produktach okazały się katastrofalne dla zdrowia publicznego.

Pomiń promowanie poprzednich biuletynów

Dimbleby powiedział The Sunday Times: „Winston Churchill mówił o najwspanialszej rzeczy, jaką naród może mieć, to zdrowie jego ludzi”.

Dimbleby ustąpił ze stanowiska głównego dyrektora niewykonawczego Departamentu Środowiska, Żywności i Spraw Wiejskich (Defra), którą pełni od 2018 roku.

W rządowym raporcie na temat żywności i otyłości, Dimbleby, współzałożyciel sieci restauracji Lyon, wezwał ministrów do zmuszenia głównych producentów żywności do zgłaszania sprzedaży produktów o wysokiej zawartości tłuszczu, soli lub cukru, aby zachęcić ich do samodzielnego wytwarzania. Zdrowa żywność.

Światowa Organizacja Zdrowia zidentyfikowała otyłość – z którą cukier jest ściśle powiązany – jako przyczynę 13 rodzajów raka.

the Związek Żywności i Napojówktóra reprezentuje producentów żywności i sprzedawców detalicznych, twierdzi, że jej firmy członkowskie „czynią ogromne postępy” w odgrywaniu swojej roli w walce z otyłością.

W artykuł W The Grocer Kate Halliwell, dyrektor naukowy FDF, powiedziała: „Produkty naszych firm dostarczają o 13% mniej kalorii, o 15% mniej cukru i o 24% mniej soli w przeciętnym koszyku zakupowym niż osiem lat temu”.

Skontaktowano się z Departamentem Zdrowia i Opieki Społecznej w celu uzyskania komentarza.