Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Sprawdzenie faktów: czy Brexit jest winny niedoborów owoców i warzyw w Wielkiej Brytanii?

Sprawdzenie faktów: czy Brexit jest winny niedoborów owoców i warzyw w Wielkiej Brytanii?

W niektórych brytyjskich supermarketach chwilowo zabrakło pomidorów w tym tygodniu, a półki, na których powinna znajdować się kolorowa sekcja z warzywami, są puste.

Tak jest już od kilku dni, a niektóre supermarkety w Wielkiej Brytanii nie są w stanie kupić wystarczającej ilości świeżych warzyw, zwłaszcza pomidorów – zmuszając wiele dużych sieci do nałożenia ograniczeń.

Asda, trzeci co do wielkości sklep spożywczy w Wielkiej Brytanii, szybko zareagował, oferując trzypak na klienta na pomidorach, papryce i ogórkach, sałataoraz brokuły, kalafior i maliny z powodu nieurodzaju w Hiszpanii i Maroku z powodu złej pogody.

Morrisons, inna wiodąca brytyjska sieć supermarketów, od 22 lutego ustaliła limit dwóch sztuk na osobę.

23 lutego brytyjska minister środowiska Therese Coffey powiedziała posłom, że niedobór był spowodowany „bardzo nietypową pogodą” i wezwała do bardziej sezonowego podejścia do jedzenia, które obejmowałoby lokalne uprawy, takie jak jarmuż.

Jednak zdjęcia opublikowane przez użytkowników mediów społecznościowych z Hiszpanii i Maroka pokazały, że półki są pełne pomidory i świeżych warzyw, przez co ludzie kojarzą to z problemami handlowymi po Brexicie.

W The Cube postanowiliśmy przyjrzeć się bliżej i zweryfikować twierdzenia.

Czy pogoda odpowiada za brak owoców i warzyw?

nieprawidłowy pogoda Według Andrew Opie, dyrektora British Retail Consortium, reprezentującego wszystkie główne supermarkety, w tym Tesco, którego półki ze świeżymi produktami były puste w tym tygodniu, jest to główny powód braku podaży.

Jednak Jack Ward, dyrektor naczelny Konfederacji Rolników Brytyjskich, powiedział nam, że niedobór leży u podstaw Zwiększone koszty energii.

Zeszłej jesieni w branży toczyły się liczne dyskusje na temat rosnących kosztów produkcji wraz ze wzrostem kosztów energii i nakładów. Rolnicy w Wielkiej Brytanii i innych częściach Europy Północnej zrozumieli, że jeśli nie zapewni się rozsądnego plonu, nie będą sadzić uprawy,” on dodał.

READ  Wielka Brytania zakazuje produktów mlecznych, sosów i majonezu w nowej kampanii | Wielka Brytania | Aktualności

Ward mówi, że „ryzyk” mający na celu uzupełnienie niedoboru pozostawionego przez brak rolnictwa nie opłacił się.

„Byliśmy w takich miejscach jak np Hiszpania I Maroko Gdzie jest bardziej chętny dopływ słońca o tej porze roku i produkcja koszty są tańsze. „Ale nie było sposobu na nadrobienie całej utraconej produkcji” – powiedział Ward.

Według ambasady brytyjskiej w Maroku, około 25% brytyjskich pomidorów pochodzi z Afryki Północnej, a kolejne 20% z Hiszpanii, co czyni te dwa kraje największymi eksporterami pomidorów w Wielkiej Brytanii.

Sytuację pogorszył spadek produkcji pomidorów w woj szklarnie z głównych krajów produkujących, np HolandiaEksperci twierdzą, że przede wszystkim z powodu rosnących kosztów energii.

Skąd w tym wszystkim Brexit?

W przeciwieństwie do niektórych reakcji na Media społecznościoweWedług ekspertów Brexit odgrywa niewielką rolę w natychmiastowym niedoborze.

Na przykład Brytyjskie Stowarzyszenie Rolników twierdzi, że jeden z dużych problemów wynikających z Brexitu dla sektora świeżych produktów – przyciąganie pracowników z krajów UE – został złagodzony przez system zezwoleń dla pracowników sezonowych.

„Chodzi bardziej o możliwość odzyskania inwestycji, której potrzebują rolnicy On sadzi Uprawy i to jest miejsce, w którym upadł system, a nie Brexit”.

Jednak położenie Wielkiej Brytanii i jej izolacja od Europy kontynentalnej odegrały ważną rolę i odróżniały ją od sytuacji w krajach Unii Europejskiej, w których brakuje owoców i warzyw.

„Dla dostawców tańsza jest dostawa do Holandii i innych krajów w północnej części, ponieważ nie mają 25 mil kanału La Manche do negocjacji, ponieważ to zwiększa koszty”, powiedział Chris White z Fruitnet.

Radzenie sobie z dodatkowymi kosztami Brexitu i biurokracją związaną z dostarczaniem świeżych owoców i warzyw przez kanał La Manche jest zdecydowanie zbyt drogie dla niektórych producentów, dlatego pomidory trafiają do supermarketów w FrancjaI Belgia Albo Holandia, a nie Wielka Brytania.

Według doniesień medialnych, irlandzkie supermarkety również zgłosiły wyczerpywanie się zapasów pomidorów i świeżych produktów, tak jak to miało miejsce w Wielkiej Brytanii – ale podczas gdy geografia (i związane z nią koszty) będą tam czynnikiem, Brexit nie.

READ  Jak kredyty hipoteczne na poziomie 1% sprawdziłyby się w przypadku „renty pokoleniowej”?

Lekcje Wielkiej Brytanii z pustych półek

Poza tym nie ma pracy, która mogłaby pomóc rolnicy Wraz ze wzrostem cen energii eksperci uważają, że złożone łańcuchy dostaw w Wielkiej Brytanii w równym stopniu przyczyniły się do tej sytuacji, co wskazuje na możliwość poprawy.

Jednak Pekka Bissonen, sekretarz generalny Copa-Cogeca, paneuropejskiej organizacji rolniczej, powiedział, że należało uniknąć „przechylania delikatnej równowagi w kanale handlowym”.

„Głównym przesłaniem dla Wielkiej Brytanii jest to, że nasze dostawy żywności są bardzo zintegrowanym, bardzo złożonym zestawem środków obejmujących wszystkie podmioty, wszystkie regiony i kraje, a nawet poza Unią” – powiedział Bissonen. „Naruszenie tej delikatnej równowagi, nawet jeśli jest to niewielka zmiana w trasach dostaw i łańcuchach dostaw, może mieć ogromny wpływ na operatorów wybierających łatwiejszą drogę gdzie indziej”.

Ward, dyrektor naczelny Konfederacji Rolników Brytyjskich, podkreślił, że bardziej realistycznie podchodzi do bezpieczeństwa łańcuchów dostaw i podejmuje lepsze środki w celu zachęcenia do rodzimości produkcja.

„Musimy bardziej realistycznie podchodzić do kosztów związanych z produkcją żywności i cenami sprzedaży żywności. Potrzebny jest bliższy dialog między rolnikami a detalistami, aby upewnić się, że nie znajdziemy się w takich sytuacjach w przyszłości, – powiedział nam Ward.

Kiedy ponownie zapełnią się półki?

Według rolników i ekspertów, z którymi rozmawialiśmy, rozwiązanie problemu może zająć dodatkowe dwa tygodnie, w zależności od różnych czynników.

To zależy od stopnia zniszczenia upraw. zła pogoda „W niewłaściwym czasie może to być bardzo katastrofalne” – dodał Ward.

Eksperci rozmawiający z Euronews zgodzili się, że koniec zimy przyniesie wzrost zbiorów sezonowych świeżych produktów, które ostatecznie wrócą do normalnego życia.

Obejrzyj wideo powyżej, aby zapoznać się z raportem wideo na temat niedoborów żywności w Wielkiej Brytanii.