IFIC zbadał postrzeganie i nawyki zakupowe amerykańskich konsumentów dotyczące przetworzonej żywności i napojów w ramach ankiety przeprowadzonej wśród 1000 dorosłych w 2022 roku.
„Pomimo znajomości terminu „ultraprzetworzony” wśród osób z branży żywności i żywienia, przeciętny konsument nie odnosi się do niego – dwóch na trzech (66%) stwierdziło, że nie słyszało terminu „ultraprzetworzony „”, wyjaśniła Marisa Baibongna, dyrektor ds. badań i żywienia według IFIC, w e-mailu do FoodNavigator-USA, że przetworzona żywność „podczas gdy 25% twierdzi, że słyszało o tym terminie, a 10% nie jest tego pewien”.
Departamenty Rolnictwa i Zdrowia oraz Opieki Społecznej Stanów Zjednoczonych aktualizują wytyczne dietetyczne dla Amerykanów, badając po raz pierwszy rolę ultraprzetworzonej żywności w amerykańskiej diecie.
Wytyczne zawierają „oparte na nauce porady dotyczące tego, co jeść i pić, aby promować zdrowie, zmniejszać ryzyko chorób przewlekłych i zaspokajać potrzeby żywieniowe”, a aktualizacje zostaną wykorzystane przy opracowywaniu federalnych polityk dotyczących żywności, żywienia i zdrowia, takich jak obiady w szkole programy. Wytyczne dietetyczne dla Amerykanów mają zostać opublikowane w 2025 roku.
More Stories
Bardziej ekologiczne wybory, bystrzejsze umysły: badania łączą zrównoważony rozwój i zdrowie mózgu
Coraz częstsza liczba chorób przenoszonych przez komary w Europie – jak bardzo martwią się naukowcy? | Transmisja
Badanie asocjacji całego genomu pozwala zidentyfikować genetyczne czynniki ryzyka demencji