Władze ujawniły, że pod koniec ubiegłego roku w Słowenii ponad 130 osób zaraziło się salmonellą. W tym tygodniu władze przedstawiły zaktualizowane wyniki śledztwa.
Administracja Republiki Słowenii ds. Bezpieczeństwa Żywności, Sektora Weterynaryjnego i Ochrony Roślin (UVHVVR) oraz Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego (NIJZ) poinformowały, że wybuch epidemii był spowodowany spożyciem steku z jednej firmy. Ryż stekowy zawiera surową wołowinę (mieloną).
Ona była wcześniej ujawnione 19 osób w wieku od 5 do 71 lat zostało dotkniętych chorobą w kilku regionach kraju, a osiem z nich zostało hospitalizowanych.
Między 12 a 26 listopada 2022 roku zgłoszono 138 przypadków salmonelli, w tym 70 kobiet i 68 mężczyzn. Średni wiek pacjentów wynosił 33 lata. Dane epidemiologiczne wykazały, że niektórzy pacjenci powiedzieli, że zanieczyścili stek, zanim zachorowali.
Spośród wszystkich tych pacjentów 94 zostało potwierdzonych laboratoryjnie, a 44 jest prawdopodobnych. Do szpitali trafiły 33 osoby, ale nie odnotowano zgonów.
Większość pacjentów mieszkała w północno-wschodniej Słowenii, takich jak Maribor, Celle i Murska Sobota. Tylko Nova Gorica nie zarejestrowała żadnych pacjentów.
Salmonella Enteritidis została wyizolowana z ponad 90 próbek kału, z których większość była podobna i uważana za pochodzącą z tej samej grupy. Próbka jedzenia również dała wynik pozytywny.
Sekwencjonowanie całego genomu wykazało, że ludzkie izolaty były blisko spokrewnione z czterema izolatami z próbek steku ryżowego, co sugeruje, że były prawdopodobnym źródłem infekcji.
Badania z firmą
Z najnowszego raportu wynika, że w listopadzie 2022 r. urzędnicy UVHVVR przeprowadzili pierwsze kontrole i pobrali próbki surowców i gotowych produktów w podejrzanej firmie Fingušt Mesnine Štajerske. Zbadano również ogólne procedury higieniczne i wdrażanie procedur HACCP.
Na podstawie pozytywnych wyników na obecność salmonelli w próbkach pobranych przez producenta po otrzymaniu informacji o problemie od sprzedawcy, firma pobrała i sprawdziła dwie partie steku, aby zapobiec dalszym potencjalnym infekcjom.
Mesnine Štajerske otrzymało zakaz sprzedaży żywności, która stwarza ryzyko zakażenia salmonellą. Środki zostały zniesione, gdy ustalono bezpieczeństwo i nie stwierdzono, aby żaden członek personelu był nosicielem bakterii. Zakład produkcyjny został oceniony jako wysoki, co oznacza częstsze kontrole i formalne pobieranie próbek.
Urzędnicy stwierdzili niezgodność w zakresie liczby próbek do samobadania pobranych przez firmę oraz potrzebę dodatkowej weryfikacji dat ważności steków.
Pierwotna przyczyna skażenia salmonellą nie została zidentyfikowana, a po generalnym czyszczeniu nie ma już pozytywnych wyników.
Władze Słowenii również zgłosiły ognisko do Europejskiego Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC), ale żaden inny kraj nie zgłosił powiązanych zakażeń.
(Aby zapisać się na bezpłatną subskrypcję Wiadomości o bezpieczeństwie żywności, Kliknij tutaj.)
„Odkrywca. Entuzjasta muzyki. Fan kawy. Specjalista od sieci. Miłośnik zombie.”
More Stories
Nowy raport WHO pokazuje, jak miasta przyczyniają się do postępu w zapobieganiu chorobom niezakaźnym i urazom
Naukowcy identyfikują „najlepszy punkt” bezpiecznej operacji po zawale serca
Badanie wykazało, że 20% dzieci chorych na zapalenie płuc nie otrzymuje antybiotyków