post przerywany Stał się gorącym tematem w branży wellness, ponieważ liczne badania laboratoryjne wykazały korzyści zdrowotne wynikające z ograniczenia czasowego jedzenia, w tym zwiększoną długość życia.
Jednak nie wiadomo dokładnie, w jaki sposób wpływa na organizm na poziomie molekularnym i jak te zmiany oddziałują na wiele układów narządów. Teraz naukowcy z firmy Salk wykazali na myszach, jak ograniczone czasowo jedzenie wpływa na ekspresję genów w ponad 22 regionach Stanów Zjednoczonych. ciało i mózg. Ekspresja genów to proces, w którym geny są aktywowane i reagują na swoje środowisko poprzez tworzenie białek.
Przeczytaj także: Rzeczy, które musisz wiedzieć o poście: dietetyk dzieli się wskazówkami
Odkrycia, opublikowane w Cell Metabolism 3 stycznia 2023 r., mają implikacje dla szerokiej gamy nowotworów warunki zdrowotne Gdzie jedzenie ograniczone czasowo wykazało potencjalne korzyści, w tym w przypadku cukrzycy, chorób serca, wysokiego ciśnienia krwi i raka.
„Odkryliśmy, że u myszy istnieje efekt ograniczenia czasowego jedzenia w całym systemie molekularnym” – mówi profesor Satchidananda Panda, starszy autor i współprzewodniczący Rity i Richarda Atkinsonów w Salk. „Nasze odkrycia otwierają drzwi do bliższego przyjrzenia się, w jaki sposób te zakłócenia żywieniowe aktywują geny związane z określonymi chorobami, takimi jak rak”.
W badaniu dwie grupy myszy karmiono tą samą wysokokaloryczną dietą. Jednej grupie zapewniono swobodny dostęp do żywności. Druga grupa była ograniczona do jedzenia w ciągu dziewięciu godzin dziennie.
Siedem tygodni później próbki tkanek z 22 grup narządów i mózgów zebrano o różnych porach dnia i nocy i przeanalizowano pod kątem zmian genetycznych. Próbki obejmowały tkanki wątroby, żołądka, płuc, serca, nadnerczy, podwzgórza, różnych części nerek, jelit i różnych obszarów mózgu.
Autorzy odkryli, że 70 procent genów myszy reaguje na jedzenie ograniczone czasowo.
„Zmieniając czas jedzenia, byliśmy w stanie zmienić ekspresję genów nie tylko w jelicie lub wątrobie, ale także w tysiącach genów w mózgu” – mówi Panda.
Ograniczone czasowo jedzenie miało wpływ na około 40 procent genów w nadnerczach, podwzgórzu i trzustce. Narządy te są ważne dla regulacji hormonalnej. Hormony koordynują funkcje w różnych częściach ciała i mózgu, a zaburzenia równowagi hormonalnej są związane z wieloma chorobami, od cukrzycy po zaburzenia stresowe. Odkrycia dostarczają wskazówek, w jaki sposób jedzenie ograniczone czasowo może pomóc w radzeniu sobie z tymi chorobami.
Co ciekawe, nie wszystkie odcinki układu pokarmowego zostały dotknięte w równym stopniu. Podczas gdy geny zaangażowane w dwie górne części jelita cienkiego – dwunastnicę i jelito czcze – zostały aktywowane przez jedzenie ograniczone czasowo, jelito kręte, w dolnej części jelita cienkiego, nie.
Odkrycie może otworzyć nową linię badań, aby zbadać, w jaki sposób praca zmianowa, która zaburza nasz 24-godzinny zegar biologiczny (zwany rytmem okołodobowym), wpływa na choroby trawienne i nowotwory. Poprzednie badania przeprowadzone przez Team Panda wykazały, że jedzenie w ograniczonym czasie poprawiło zdrowie strażaków, którzy zazwyczaj transportują pracowników.
Naukowcy odkryli również, że jedzenie ograniczone czasowo jest zgodne z rytmami okołodobowymi wielu narządów w ciele.
„Rytmy okołodobowe są wszechobecne w każdej komórce” – mówi Panda. „Odkryliśmy, że jedzenie ograniczone czasowo synchronizuje rytm okołodobowy, tworząc dwie główne fale: jedną podczas postu i jedną bezpośrednio po jedzeniu. Wierzymy, że pozwala to organizmowi koordynować różne procesy”.
Następnie zespół Pandy przyjrzy się bliżej wpływowi ograniczenia czasowego jedzenia na określone stany lub układy biorące udział w badaniu, takie jak miażdżyca tętnic, stwardnienie tętnic, które często jest zwiastunem chorób serca i udaru, a także przewlekłą chorobę nerek.
Ta historia została opublikowana z kanału agencji informacyjnej bez zmian w tekście. Zmienił się tylko adres.
More Stories
Nowy raport WHO pokazuje, jak miasta przyczyniają się do postępu w zapobieganiu chorobom niezakaźnym i urazom
Naukowcy identyfikują „najlepszy punkt” bezpiecznej operacji po zawale serca
Badanie wykazało, że 20% dzieci chorych na zapalenie płuc nie otrzymuje antybiotyków