Warszawa – Na diecie? Nowe badanie z Harvardu sugeruje, że istnieje duża szansa, że nie jesz tak zdrowo, jak myślisz.
Osoby na diecie aktywnie starają się dokonywać zdrowszych wyborów, zastępując deser owocami lub podjadając seler z masłem orzechowym zamiast chipsów. Jednak nowe badania pokazują, że ludzie przeceniają ilość zmian, jakie wprowadzili w swoim życiu, przy czym większość z nich zachowuje swoje zwykłe wzorce żywieniowe.
„Odkryliśmy, że chociaż ludzie ogólnie wiedzą, że owoce i warzywa są zdrowe, może istnieć rozbieżność między tym, co naukowcy i pracownicy służby zdrowia uważają za zdrową, zbilansowaną dietę w porównaniu z tym, w co wierzy społeczeństwo zdrowa i zbilansowana dieta,Mówi autorka badania dr Jessica Cheng, doktor habilitowany w dziedzinie epidemiologii w Harvard TH Chan School of Public Health, w oświadczenie. Cheng praktykuje również ogólną medycynę wewnętrzną w Massachusetts General Hospital.
Prawie połowa dorosłych mieszkających w Stanach Zjednoczonych stara się schudnąć, a pierwszym krokiem jest dostosowanie diety. Ludzie starają się włączyć do swojej diety więcej owoców i warzyw, co jest dobre dla zdrowia serca i długowieczności. Obecne badanie oceniało, jak skuteczna jest według ludzi ich dieta w utracie wagi w porównaniu z Prawda o podróży odchudzającej.
Naukowcy prześledzili dietę 116 dorosłych w wieku od 35 do 38 lat, którzy aktywnie próbowali zrzucić kilogramy. Wszyscy uczestnicy spotkali się z dietetykiem, aby omówić swoje odżywianie i zarejestrować, co jedli i pili w ciągu roku za pomocą aplikacji Fitbit. ludzie byli ważeni Codziennie z Fitbit Oglądaj śledzenie ich aktywności fizycznej.
Na początku i na końcu badania naukowcy obliczyli wskaźnik zdrowego odżywiania (HEI) dla każdej osoby. HEI jest miarą, która pozwala naukowcom zobaczyć, w jaki sposób wzorce żywieniowe danej osoby są zgodne z amerykańskimi wytycznymi dietetycznymi dla Amerykanów. Od 0 do 100, im wyższy wynik, tym zdrowsza dieta. Badani zostali poproszeni o zapamiętanie, co jedli w ciągu ostatnich dwóch dni, ponieważ wyniki dla produktów takich jak owoce i produkty pełnoziarniste wzrosły, a niezdrowe opcje spadły.
Zanim uzyskali wyniki HEI, zespół poprosił uczestników o ocenę, jak zdrowa jest ich dieta przed badaniem i po nim. Osoby, których wyniki mieściły się w przedziale od sześciu punktów punktowych uczelni, zostały uznane za „w dobrej zgodzie”.
Rzeczywistość a postrzeganie, jeśli chodzi o dietę
Jedna na cztery osoby miała realistyczny pogląd na swoją dietę, ponieważ jej subiektywne wyniki były ściśle powiązane z wynikami HEI. Jednak trzy na cztery osoby mają mylące wyobrażenia na temat jakości swojej diety. Prawie 75% uważało, że utrzymuje zdrową dietę i uzyskało 67,6 punktów. Ale w rzeczywistości średni wynik HEI wyniósł 56,4.
Oceniając swoją dietę rok później, tylko 1 na 10 osób dokładnie ją postrzegała Ich zmiany w diecie. Po zakończeniu eksperymentu naukowcy obliczyli podwyższone wyniki HEI ludzi o jeden punkt. Jednak większość osób oceniła siebie jako osoby, które dokonały znacznej poprawy i oszacowała, że ich wynik wzrośnie o 18 punktów.
„Osoby, które starają się schudnąć, pracownicy służby zdrowia pomagający osobom odchudzającym się lub cele żywieniowe, powinni zdać sobie sprawę, że prawdopodobnie istnieje więcej możliwości poprawy diety niż oczekiwano” – mówi dr Cheng. „Przyszłe badania powinny zbadać skutki pomagania ludziom w wypełnianiu luki między ich postrzeganiem a obiektywnymi miarami jakości diety”.
Jednym ze sposobów, w jaki ludzie mogą być bardziej świadomi tego, co jedzą, jest poszukiwanie informacji na temat obszarów ich diety, które można poprawić, oraz sposobów na wprowadzenie zdrowych zmian w diecie. Może również sprawić, że ludzie będą mniej skłonni do rezygnacji z celów związanych z odchudzaniem, gdy doświadczają niewielkich niepowodzeń.
Może się zdarzyć przecenianie postrzeganego zdrowia odżywiania Prowadzi do przybierania na wadzeDodaje dr Deepika Ladu, adiunkt w College of Applied Health Sciences na University of Illinois w Chicago oraz przewodnicząca Rady ds. Zmiany Behawioralnego Stylu Życia w celu poprawy czynników zdrowotnych Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego. „Chociaż wśród dietetyków powszechne są nieporozumienia dotyczące przyjmowania składników odżywczych, wyniki te zapewniają dodatkowe wsparcie dla interwencji w zakresie poradnictwa behawioralnego, które obejmują częstsze kontakty z pracownikami służby zdrowia, takimi jak dietetycy lub trenerzy zdrowia, w celu wyeliminowania luk w percepcji i wsparcia długoterminowych realistycznych zachowań żywieniowych zdrowie”.
Badanie miało pewne ograniczenia, które mogły utrudnić uogólnienie wyników na opinię publiczną. Na początek ponad trzy czwarte uczestników stanowiły kobiety, a 84% było rasy białej. Pomija to czynniki kulturowe, które kształtują dietę i percepcję danej osoby pożywne jedzenie. Nie ocenili również postrzegania jakości diety przez cały rok, co mogło pomóc zrozumieć, kiedy ludzie stali się bardziej realistyczni co do wartości odżywczej swoich wyborów żywieniowych.
The Badania Przedstawiony na Sesjach Naukowych Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego w 2022 roku.
„Odkrywca. Entuzjasta muzyki. Fan kawy. Specjalista od sieci. Miłośnik zombie.”
More Stories
Nowy raport WHO pokazuje, jak miasta przyczyniają się do postępu w zapobieganiu chorobom niezakaźnym i urazom
Naukowcy identyfikują „najlepszy punkt” bezpiecznej operacji po zawale serca
Badanie wykazało, że 20% dzieci chorych na zapalenie płuc nie otrzymuje antybiotyków