Połóż owoce pod ręką: a Znalazłem duńskie badanie że kiedy owoce znajdowały się pod ręką w biurze, pracownicy zwiększali ogólne spożycie owoców. Dodałem miski z owocami do mojego stołu i biurka, więc zabieram się do tego zamiast iść do pokoju z przekąskami.
Dodaj chrupnięcie: Dodanie orzechów i nasion do spożywanych pokarmów to prosty sposób na zwiększenie różnorodności roślin w diecie Dobre dla twojego mikrobiomu. Niedawno kupiłam shaker z prażonymi ziarnami słonecznika do posypywania sałatek i stwierdziłam, że kiedy dodaję chrupiącą, to biorę znacznie większe porcje sałatki i mniej wszystkiego innego na moim talerzu.
przyprawy: Urozmaicaj swoje jedzenie Różnorodność przypraw to prosty sposób na zwiększenie różnorodności spożywanych pokarmów roślinnych, mówi felietonista Eating Lab Anahad O’Connor. Dodaj odrobinę cynamonu do jogurtu lub kawy na śniadanie. Użyj ziół prowansalskich, przyprawy, która zwykle zawiera sześć ziół, do grillowanego kurczaka lub ryby.
Tucz warzywny: Od dawna narzekam, że zdrowe odżywianie często kojarzy się z prostymi, nudnymi warzywami. Wiele witamin i składników odżywczych znajdujących się w warzywach jest rozpuszczalnych w tłuszczach, co oznacza, że należy je spożywać z niewielką ilością tłuszczu, aby zostały w pełni wchłonięte przez organizm. Możesz dodać awokado, oliwę z oliwek lub odrobinę dressingu, aby warzywa były bardziej aromatyczne.
Poprawa jakości śniadania: Dla wielu osób śniadanie może być najsłodszym posiłkiem dnia. Ciasta i wiele płatków śniadaniowych jest pełnych dodatku cukru i innych chemikaliów dodawanych podczas przetwarzania żywności. Idź do rana z miską jogurtu naturalnego z pokrojonymi bananami i truskawkami, odrobiną cynamonu i garścią orzechów, a przygotujesz pyszną ucztę dla siebie i swojego mikrobiomu.
Naucz się pragnąć owocu komfortu: Kiedy czujesz się zestresowany, spróbuj głębokiego oddychania lub ćwiczeń rozluźniających mięśnie i zjedz niezwykły owoc, którego możesz nie jeść regularnie. Mogą to być plastry ananasa, gruszki, arbuza lub jagód. Łącząc owoce z ćwiczeniem relaksacyjnym, Twój mózg zacznie postrzegać owoce jako coś, co zmniejsza stres i zamienia je w pociechę.
Więcej o stresie i jedzeniu przeczytasz w najnowszym raporcie Eating Lab: jedzenie stresowe? Oto jak wytrenować mózg, by pragnął zdrowej żywności.
Kilka niesamowitych wiadomości o twoim mózgu
Felietonista Brain Matters, Richard Sima, chce, abyś pomyślał o tym, kiedy ostatnio byłeś chory. Możesz mieć gorączkę, dreszcze, czuć się ospały i tracić apetyt. Mogłeś pomyśleć, jak wielu z nas, że te objawy były spowodowane przez obrońców Twojego układu odpornościowego walczących z bakteriami, wirusami i innymi patogenami atakującymi Twój organizm.
Ale twój mózg prawdopodobnie również odgrywał ważną rolę, kontrolując wiele objawów, które odczuwałeś.
Dwa ostatnie badania opublikowane w Nature donoszą, że niektóre części mózgu szybko reagują na choroby i koordynują sposób, w jaki organizm z nimi walczy. To nowe zrozumienie może również zawierać wskazówki, dlaczego niektórzy ludzie nadal mają chroniczne problemy, takie jak infekcje, przez wiele miesięcy po ataku infekcji.
Możesz przeczytać więcej w felietonie Richarda: Kiedy czujesz się chory, możesz podziękować swojemu mózgowi – pomaga ci się wyleczyć.
Dzisiejszy trener życia codziennego to Jaime Cortez, profesor psychologii na James Madison University, który studiował obrazowanie mentalne.
Rada: Poczuj wdzięczność, robiąc codzienne zdjęcie czegoś, co doceniasz i udostępniasz.
Dlaczego powinieneś tego spróbować: Obserwowanie i docenianie otoczenia nazywane jest delektowaniem się i kojarzy się z ogólnym szczęściem i dobrym samopoczuciem. w Jeden, małe studium, studenci zostali poproszeni o zrobienie zdjęć znaczących rzeczy, które widzieli w ciągu dnia. Grupa kontrolna studentów została poproszona o użycie aparatów telefonicznych do robienia losowych zdjęć ramp rowerowych i innych obiektów na terenie kampusu. Studenci, którzy robili świadome zdjęcia w życiu studenckim, byli szczęśliwsi niż ci z grupy kontrolnej.
Jak mam to zrobić: Obserwuj otaczający Cię świat, niezależnie od tego, czy jesteś w pracy, w pociągu, czy na pikniku na świeżym powietrzu. Kiedy wpadnie ci w oko – zrób zdjęcie. Może to być kwiat, zabawna chwila na ulicy lub filiżanka kawy. Akt robienia zdjęcia pozwala mózgowi zatrzymać się w wdzięczności.
Nie przegap najnowszych historii zespołu Well + Being.
Daj nam znać, jak nam idzie. Napisz do nas na [email protected].
„Odkrywca. Entuzjasta muzyki. Fan kawy. Specjalista od sieci. Miłośnik zombie.”
More Stories
Nowy raport WHO pokazuje, jak miasta przyczyniają się do postępu w zapobieganiu chorobom niezakaźnym i urazom
Naukowcy identyfikują „najlepszy punkt” bezpiecznej operacji po zawale serca
Badanie wykazało, że 20% dzieci chorych na zapalenie płuc nie otrzymuje antybiotyków