Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Dieta o wysokim indeksie glikemicznym, zwiększa ryzyko zgonu z powodu chorób układu krążenia |  Najnowsze wiadomości dla lekarzy, pielęgniarek i farmaceutów

Dieta o wysokim indeksie glikemicznym, zwiększa ryzyko zgonu z powodu chorób układu krążenia | Najnowsze wiadomości dla lekarzy, pielęgniarek i farmaceutów

Wzorzec żywieniowy z podwyższonym indeksem glikemicznym (GI) i ciążą (GL) wydaje się zwiększać ryzyko zgonu z powodu
Choroba sercowo-naczyniowa (CVD), badanie z udziałem dorosłych Chińczyków.

Według naukowców, kierowanych przez Long-Gang Zhao ze szpitala Renji, Shanghai Jiaotong University School of Medicine w Szanghaju, związek z GL jest bardziej wyraźny u mężczyzn, podczas gdy związek z GI jest bardziej widoczny u kobiet.

Zhao i współpracownicy przeprowadzili badania na podstawie dwóch prospektywnych badań kohortowych w Szanghaju. Użyli kwestionariuszy kohortowych częstotliwości jedzenia, aby uzyskać informacje o wartościach odżywczych. Współczynniki ryzyka (HR) dla śmiertelności związanej z GI i GL oszacowano następnie przy użyciu modelu regresji Coxa.

W okresie obserwacji wynoszącym 12,8 lat dla 59 770 mężczyzn i 18,2 lat dla 74 735 kobiet zarejestrowano łącznie 8711 zgonów mężczyzn i 10501 zgonów kobiet. Po uwzględnieniu potencjalnych zakłóceń, dietetyczny indeks glikemiczny (p = 0,025), GL (p = 0,001) i spożycie węglowodanów (p = 0,001) wiązały się ze zwiększonym ryzykiem zgonu z powodu CVD. [Eur J Clin Nutr 2022;76:1142-1149]

U mężczyzn indeks glikemiczny wiązał się z niższym ryzykiem śmiertelności ogólnej i z przyczyn przyczynowo-skutkowych w drugim kwartylu w porównaniu z kwartylem pierwszym (śmiertelność ogólna: częstość akcji serca, 0,89, 95% przedział ufności (CI)). [CI]0,84-0,95). Dietetyczny GL wiązał się z niższym ryzykiem zgonu z powodu raka, ale wyższym ryzykiem zgonu z powodu chorób układu krążenia.

U kobiet w czwartym trymestrze w porównaniu do pierwszego trymestru indeks glikemiczny był związany ze wszystkimi przyczynami (HR, 1,10, 95% CI, 1,04-1,06), rakiem (HR, 1,12, 95% CI, 1,02-1,23) i choroba sercowo-naczyniowa (częstość akcji serca) Serca, 1,10, 95% przedział ufności, 1,00 – 1,22) śmiertelność.

„W analizach podgrup i wrażliwości nasze główne wyniki pozostały stabilne i ogólnie solidne” – powiedzieli naukowcy. „Wyniki obecnego badania wykazały pozytywne powiązania między dietą GI i GL a ryzykiem zgonu z powodu CVD u chińskich mężczyzn i kobiet, co było zgodne z naszymi hipotezami”.

READ  Tylko 7% dzieci w wieku 5-11 zachorowało na Covid, ponieważ rodzice się wahają | Korona wirus

W przeciwieństwie do tego, badanie w Japonii wykazało potencjalne odwrotne zależności między dietą GI i GL a ryzykiem ze wszystkich przyczyn i śmiertelnością niezwiązaną z nowotworami lub z przyczyn sercowo-naczyniowych u mężczyzn. Jednak badanie zdrowia pielęgniarek przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych wykazało wyższe ryzyko zgonu z jakiejkolwiek przyczyny przy wyższym GL w diecie. [Am J Epidemiol 2010;173:319-329; Br J Nutr 2014;112:2010-2017]

W badaniu PREDIMED wyniki wykazały zwiększone ogólne ryzyko śmiertelności związane z GL tylko u uczestników w wieku poniżej 75 lat z wyższym ryzykiem CVD. [PLoS One 2014;9:e107968]

Z drugiej strony, dowody epidemiologiczne na śmiertelność z przyczyn przyczynowo-skutkowych są ograniczone. Badanie przeprowadzone w Szwecji nie wykazało związku między śmiertelnością w diecie GI, GL i CVD. Wspomniane wyżej japońskie badanie wykazało związek między śmiertelnością żołądkowo-jelitową a chorobami sercowo-naczyniowymi u kobiet, ale nie u mężczyzn. [Am J Clin Nutr 2007;85:1521-1526; Br J Nutr 2014;112:2010-2017]

„Ogólnie rzecz biorąc, nasze badanie było zgodne z wcześniejszymi badaniami, że diety GI i GL są związane ze zwiększonym ryzykiem zgonu z powodu chorób sercowo-naczyniowych” – powiedzieli naukowcy.

Dodali, że „podstawowy mechanizm pozostaje niejasny, a wpływ innych czynników żywieniowych na powiązania między dietą GI i GL a śmiertelnością musi być dalej badany”.